Victoria’s Secret 2018: anti-feminisme of women empowerment?

'De samenleving is veranderd, maar Victoria's Secret niet'

2018 Victoria's Secret Fashion Show in New York - Runway
Dimitrios KambourisGetty Images

Afgelopen nacht vond de jaarlijkse Victoria’s Secret show plaats in New York. Van Romee Strijd tot Gigi Hadid en Candice Swanepoel; allen verschenen in lingerie van het merk met bijpassende looks en vleugels op de catwalk. Hoe komt het dat Victoria's Secret nog steeds zo’n hit blijft in de modewereld? In het MeToo-tijdperk, welteverstaan. Echt 'woke' kun je het jaarlijkse lingerie-event niet noemen en deze wordt dan ook steeds vaker bekritiseerd. Zo plaatste Vogue.com een kritisch interview met de makers achter Victoria's Secret terwijl ook BusinessofFashion.com vraagtekens plaatst bij de invulling van de show.

Onderdrukking of empowerment

Wetenschappelijk onderzoek gericht op de relatie tussen feminisme en mode stelt dat de relatie tussen de twee op verschillende manieren kan worden gezien – enerzijds als een tool dat vrouwen versterkt en anderzijds ze onderdrukt. Bondig samengevat stelt de tweede feministische stroming dat het vrouwelijk lichaam wordt onderdrukt door heersende schoonheidsidealen, waarbij vrouwen worden gepresenteerd als lustobject. De derde stroming binnen het feminisme stelt echter dat mode in het algemeen vrouwen de mogelijkheid geeft om individualisme en persoonlijkheid te tonen en zich juist gesterkt te voelen in hun eigen lichaam.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Anti-feminisme

Gelinkt aan de tweede stroming kan het lingerie-spektakel vanuit verschillende invalshoeken worden bekeken. Vogue’s Fiona Hering ging eerder in gesprek met lingerie-ontwerpster Marlies Dekkers, waarin werd gesteld dat de VS-modellen worden neergezet als lustobject, wat een bepaald soort vrouwenbeeld versterkt. Ook online modevak website The Business of Fashion zet vraagtekens bij de VS-show: ‘De samenleving is veranderd, maar Victoria’s Secret niet.’ luidt de boodschap. Sinds de jaren negentig, toen de eerste show plaatsvond, lijkt er amper iets veranderd. Vrouwen struinen over de catwalk in niet veel meer dan een beha en een string – waarbij het van groot belang is dat het lichaam superstrak is. In de jaren '90 droegen de modellen nog vaak een badjas of een pyjama over hun lingerie, tegenwoordig is dat van de catwalk verdwenen. Jonge vrouwen met een vooral heel slank, afgetraind figuur lijken te worden bestempeld als ‘fysiek perfect’. Gekleed in enkel ondergoed lijken ze een tool waarmee heersende westerse schoonheidsstandaarden worden bevestigd en het beeld van 'vrouw als lustobject' wordt uitgedragen.

Getty Images

Empowering

Hoewel deze opmerkingen vanuit deze feministische visie logisch lijken, kan het evenement vanuit de derde feministische stroming ook worden gezien als één groot feest waarbij de vrouw gevierd wordt. Volgens de makers zelf, zoals Edward Razek, wordt diversiteit van achtergrond onder de vele modellen gevierd. Als ook plezier maken en 'jezelf zijn' op het podium. Zoals Yasmin Wijnaldum eerder zei: 'Ze zijn echt opzoek naar personality.' Het kan worden gezien als een vorm waarin vrouwen worden empowered, waarin vrouwen als sterke personen worden geportretteerd en zich ook zo voelen. Is de ogenschijnlijk zelfverzekerde houding en sterke energie die de modellen op de catwalk uitstralen een bron van inspiratie? Zoals model Romee Strijd eerder in een interview aanhaalde. Het argument dat vaak wordt gebruikt is dat het vrouwen stimuleert om zichzelf te presenteren hoe zij dat zelf willen. In voorbije generaties zijn vrouwen eerder ontmoedigd om hun seksualiteit te laten zien, en sommigen beschouwen de modeshow daarom als een teken van vooruitgang op dat gebied.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

De Victoria’s Secret show kan in beide kampen worden geplaatst – afhankelijk van het kader dat wordt gebruikt bij observatie. Anti-feminisme of women empowerment: anno 2018 is het mogelijk om steeds kritischer naar de show te kijken waarbij er natuurlijk een plek bestaat voor beide opinies. Wat de toekomst zal brengen voor de populaire lingerieshow zal moeten blijken.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder