Modellen Joan Smalls, Anok Yai en Aaron Philip spreken zich uit over racisme in de mode-industrie

In krachtige statements delen modellen hun ervaringen met racisme in de modewereld.

joan smalls tijdens haute couture herfstwinter 2018 in parijs
Christian VierigGetty Images

Institutioneel racisme sijpelt door naar alle hoeken van de maatschappij, en de mode-industrie is daar beslist geen uitzondering op. Door de jaren heen hebben professionals in de modewereld zich al veelvuldig uitgesproken over de grote problemen die de industrie kent. Naar aanleiding van de Black Lives Matter-beweging hebben in de afgelopen dagen een aantal van 's werelds bekendste modellen hun ervaringen met racisme in de mode-industrie gedeeld.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Joan Smalls deelt video over racisme in de mode-industrie

Topmodel Joan Smalls deelde een video op Instagram, waarin ze voorbeelden aanhaalt waarin ze uitgesloten werd voor opdrachten op basis van haar huidskleur, en zelfs voor haar haar omdat het 'te moeilijk om mee te werken' zou zijn. Bij het zien van alle #BlackOutTuesday posts van modehuizen en ontwerpers, kreeg Joan het gevoel dat maar weinigen daadwerkelijk met plannen kwamen voor hoe ze zich actief wilden gaan inzetten om racisme te bestrijden. 'Deze industrie die profiteert van onze black en brown lichamen, onze cultuur voor constante inspiratie, onze muziek en onze foto's voor hun visuals, vermeed het bespreekbaar maken van racisme – dit is jullie aandeel van de cyclus die dit bewuste gedrag voortzet,' vertelt Joan in de video.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Smalls gaf ook aan dat ze de helft van haar salaris voor de rest van 2020 aan Black Lives Matter-organisaties zou schenken en dat ze anderen in de mode-industrie zal aanzetten tot effectieve actie. 'Geef ons een plek aan de tafel, betrek ons erbij, geef ons een kans, want wij zijn waardig, getalenteerd en uniek.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Anok Yai schrijft een krachtige essay voor O Magazine

Zuid-Sudanees model Anok Yai sprak zich uit over racisme in de industrie in een essay die ze schreef voor O Magazine, het tijdschrift van Oprah Winfrey. 'De industrie lijkt afhankelijk te zijn van de zwarte gemeenschap om hen voor te lichten over de zwarte geschiedenis – alsof we hen daartoe verplicht zijn,' schreef Anok. 'Zwarte modellen zouden werkende professionals niet moeten hoeven leren hoe ze met onze haar en huid moeten omgaan, iedere keer weer. Informeer jezelf en wees voorbereid. Dat is jullie taak. De wereld verandert vlak voor onze ogen en we zullen niet langer tolerant zijn voor intolerantie.'

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Aaron Philip maakt sterk statement in Instagram post

Opkomend modellentalent Aaron Philip roept in een Instagram-post de mode-industrie op om actie te ondernemen. 'Wanneer ik werk, werk ik als model en ik ben toevallig zwart, trans en heb een handicap,' schrijft Aaron op Instagram. 'Ik ben een meisje in een rolstoel die als model werkt en ik verdien meer van mijn industrie.' Ze gaat verder dat het huidige modesysteem aan verandering toe is: 'Mijn mensen verdienen meer van de mode-industrie. Praat erover. Onderneem actie. Doe het werk dat nodig is. Doe het oncomfortabele werk dat nodig is.'

Shop Vogue's favoriete accessoires

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder