Hoe 90's supermodellen Paris Fashion Week domineren

Van Helena Christensen tot Yolanda Hadid: de Parijse modeweek is een viering van iconische supermodellen.

Alek Wek, Helena Christensen en Maggie Rizer 
Getty Images

Het begon deze modemaand al in Milaan: Karen Elson (41) verscheen daar in de show van Fendi, de 39-jarige Mariacarla Boscono liep onder meer voor Bottega Veneta. Het bleek het startschot van een boodschap die meer ontwerpers overbrengen: de catwalk is in 2020 allang niet meer alleen voorbehouden aan piepjonge modellen, net zoals de getoonde collecties vaak net zo goed voor jong en oud zijn.

Hoewel het vaak om een uitzonderlijke comeback gaat (immers hét altijd-goed recept voor flink wat online reuring, waar ontwerpers zoals Jacquemus dankbaar gebruik van maken) maakt het de catwalks niet alleen spannender, maar ook inclusiever. En gelukkig zijn er nog steeds supermodellen die laten zien dat pensioneren rond je dertigste niet de standaard hoeft te zijn, met Naomi Campbell (49) – die laatst nog voor Tommy Hilfiger liep – als levend voorbeeld.

Ook tijdens de Parijse modeweek waren ze niet te missen: de 90's (en soms 80's!) gezichten die ooit elke catwalk sierden, maar nu veelal zijn vervangen door de beroemde modellengarde du jour. Tot nu, met dank aan ontwerpers als Balmain en Lanvin, die oude bekenden weer het podium opduwen. Vogue selecteert de opvallendste terugkeer van oudere supermodellen, die gezamenlijk Paris Fashion Week domineerden.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Yolanda Hadid
Yolanda Hadid, voormalig model, in de 80's en tijdens de Off-White show in Parijs, in 2020
Getty Images

Wie ooit in het Hadid-imperium is gedoken (en laten we wel wezen, wie niet) weet dat Gigi en Bella hun genen niet van een vreemde hebben. Hun moeder, de Nederlandse Yolanda Hadid (54), was zelf ooit ook een succesvol model. Ze werd op 16-jarige leeftijd ontdekt door Tom Ford en liep shows in elke modestad ter wereld, en verscheen in de jaren tachtig en negentig in verschillende toonaangevende bladen. Tijdens Paris Fashion Week liep ze – samen met haar dochters Gigi en Bella, over onconventionele familie-aangelegenheden gesproken – voor Off-White, wat haar zichtbaar nog altijd even makkelijk afging.

2 Helena Christensen
Het iconische supermodel Helena Christensen in 1993 en 2020.
Getty Images

Recent ontwierp én fotografeerde ze nog een collectie voor H&M, nu betrad ze de catwalk voor Balmain. De Deense Helena Christensen (51) werd geboren in Kopenhagen en schitterde in de jaren '90 op de cover van verschillende toonaangevende modemagazines. Ze was tevens de catwalkfavoriet van talloze ontwerpers, zoals Chanel, Prada, Versace en Valentino. Christensen heeft ook Victoria's Secret op haar cv staan, waar ze in haar beginjaren een 'angel' was. Deze comeback komt in navolging van Versace's Lente/Zomer 2018 show, waar ze samen met Cindy Crawford, Carla Bruni, Claudia Schiffer en Naomi Campbell voor liep.

3 Alek Wek
Model Alek Wek in 2020 en 1998
Getty Images

Zeg 'geen dag ouder geworden' en zie daar Alek Wek, die inmiddels 42 jaar oud is, maar haar supermodellooks nog lang niet verloren is. Het Britse model, geboren in Zuid-Soedan, verscheen in 1995 voor het eerst in beeld (met dank aan een videoclip van Tina Turner!). Tijdens het Lente/Zomer 1997 seizoen mocht ze de show van Ralph Lauren openen én sluiten, wat het begin bleek van een carrière die van Victoria's Secret tot Chanel reikte. Deze modeweek verscheen Wek zowel bij Lanvin als Off-White, en eerder deze maand bij de legendarische show van Marc Jacobs.

4 Esther Cañadas
Model Esther Canadas in de 90's en 2020, tijdens de show van Balmain.
Getty Images

Nog zo'n verrassend gezicht bij Balmain: de Spaanse Esther Cañadas (42). Ze maakt in de jaren negentig furore door een show van Donna Karen, waarna ze later voor modehuizen als Gucci, Dolce & Gabbana, Calvin Klein en Victoria's Secret zou lopen. Het voormalige supermodel is de laatste jaren niet vaak meer in beeld, en bedankt Olivier Rousteing op Instagram voor de kans. 'Wat een geweldige dag! Je bent geniaal, de wereld heeft meer mensen zoals jij nodig.'

5 Maggie Rizer
Model Maggie Rizer in 1999 en 2020 
Getty Images

Helemaal van het (mode)toneel is de Amerikaanse Maggie Rizer (42) niet: zo liep ze vorig jaar nog voor Salvatore Ferragamo, en in 2017 voor Michael Kors. Toch zijn haar verschijningen op de catwalk een stuk schaarser dan eerder, maar dat is ook niet zo moeilijk – in de jaren negentig was het met sproeten bezaaide model op talloze Vogue-covers te zien, en deelde ze de catwalk met Kate Moss en Christy Turlington. Momenteel focust ze zich vooral op haar familie en boerderij (en deze Lanvin-show, dan), waar ze gezamenlijk wonen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Modellen