De hoogtepunten uit Jill Kortleve's carrière als model tot nu toe

Van haar eerste Vogue-cover tot lopen voor Chanel: Jill is zonder twijfel een van de meest booming modellen van het moment.

supermodel jill kortleve voor vogue nederland, september 2020
Casper Kofi, Vogue Nederland, september 2020.

Het Nederlandse model Jill Kortleve timmert, op z'n zachts gezegd, nogal aan de weg. Met een Instagramteller die inmiddels op 155k (!) staat verovert ze zowel de digitale wereld als mode-industrie, en doet dat compleet volgens haar eigen regels. Als (semi)curve model wordt ze nu zelfs door een modehuis als Chanel geboekt, wat – helaas maar waar – nog steeds niet de norm is. Ze is daarmee een rolmodel voor velen, al heeft haar eigenzinnige karakter en uitgesproken mening over allerhande zaken (van Black Lives Matter tot de body positivity-beweging) daar ook een aanzienlijke aandeel in. Op 26-jarige leeftijd kan niemand in de modewereld meer om haar heen, wat (carrière)hoogtepunt na hoogtepunt oplevert. Klaar is ze nog lang niet, maar toch zetten we alvast haar highlights van de afgelopen jaren op een rij. Nu is niet de vraag óf die lijst nog gaat groeien, maar hoe lang-ie uiteindelijk zal worden.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Overstap van 'regulier' naar 'curve'

In april 2018 wordt Jill bekroond tot model van de week door de bekende website models.com. Ze heeft op dat moment onder meer klussen voor Nike, Diesel en Another Magazine gedaan. Maar bovenal maakt ze in die periode een overstap van regulier naar curve model, vertelt ze in een interview met i-D. 'Ik kreeg eerder ook al leuke jobs, maar besefte niet hoe onzeker ik was over mijn lichaam. Als iemand me nu boekt, is dat omdat ze mijn lichaam in zijn eerlijke en natuurlijke vorm willen vieren.'

2 Eerste grote show
jill kortleve bij alexander mcqueen
Imaxtree

In oktober 2018 loopt Jill haar eerste grote show voor Alexander McQueen. Het blijkt daarmee zeker niet de laatste keer te zijn, want ze verschijnt daarna nog vaker in de spraakmakende looks van Sarah Burton, waaronder in de Lente/Zomer 2019 campagne. Op Instagram schrijft Jill destijds een uitbundige caption over de gebeurtenis. 'Ik en mijn curvy kont hebben mijn eerste modeshow ooit gelopen in Parijs. Ik voel me zo gezegend dat ik deze kans heb gekregen, ik kan het niet geloven.'

3
4 Gezicht van Fenty Beauty

In januari 2019 schittert Jill voor het eerst in een campagne van Fenty Beauty, en hoe. Vogue sprak het model destijds over haar grote nieuwe klus, waar ze maar niet over uitgepraat raakte. 'I love Rihanna! Ik houd van haar attitude, de verandering van haar lichaam en dat ze dat enorm omarmt, haar muziek, eigenlijk gewoon alles.'

5 Amerikaanse Vogue

In juli 2019 maakt Jill haar Vogue-debuut in de Amerikaanse versie. Ze verschijnt in de editorial The Present Is Female, gefotografeerd door Zoë Ghertner. Ze draagt hier een gebreide bodysuit van Dior, gecombineerd met een strapless jurk.

6 Eerste curvy model ZARA
model jill kortleve zara campagne
Zara

In augustus 2019 schrijft Jill geschiedenis als het eerste curvy model voor Zara. Op Instagram sprak de 25-jarige dan ook haar dank uit richting de Spaanse modeketen: 'Bedankt Zara, dat jullie me gekozen hebben als allereerste curvy model voor jullie website'.

7 De ster van NYFW
jill kortleve new york fashion week debuut
Imaxtree

In september 2019 maakt Jill niet alleen haar debuut te New York Fashion Week bij Kate Spade, maar blijkt ze alle dagen dé ster van de Amerikaanse modeweek te zijn. Ze liep show na show, van ontwerpers als Prabal Gurung en Michael Kors. In Parijs bleek ze ook bijzonder geliefd: later in de maand liep ze daar voor onder meer Simone Rocha en Mugler, die volledig in het teken stond van diversiteit.

8 Cover Vogue Nederland
vogue oktober 2019 jill kortleve
Scott Trindle, Vogue Nederland, oktober 2019.

Niet veel later siert Jill de cover van Vogue Nederland, voor het oktobernummer van 2019. Vogue-journalist Fiona Hering sprak covermodel Jill destijds voor een diepte-interview over taboe's doorbreken en trots zijn op striae. 'Ik ken meiden die het continu over body positivity hebben, soms vind ik dat too much. Het is belangrijk dat er op authentieke wijze positieve verandering komt.'

9 Cover Vogue Parijs

Jill begon het jaar 2020 goed met een cover voor Vogue Parijs, omdat je immers nooit genoeg (Vogue)-covers kunt afvinken. Een klus die haar sprakeloos maakte, zo schreef ze op Instagram. 'Ik had nooit gedacht dat ik een model zou worden, en al helemaal niet dat ik ooit op de cover van Vogue Paris zou staan. Dit is een droom die uitkomt.'

10 Debuut bij Jacquemus
jacquemus herfst winter 2020
Imaxtree

Veel modellen kunnen er alleen maar van dromen: over de catwalk lopen voor Jacquemus. Voor Jill werd het in januari 2020 realiteit, toen ze – tussen allerlei andere supermodellen, zoals Doutzen, Gigi en Bella – in zijn Herfst/Winter 2020 show verscheen. In sexy mini-cardigan, zoals het Jill betaamt.

11 Buon giorno Milan Fashion Week
fendi herfstwinter 2020 op milan fashion week
Imaxtree

Later dit jaar, in februari, maakt ze haar debuut te Milan Fashion Week, en dan ook nog bij een show van Fendi. En ook in de andere steden verdwijnt ze niet uit beeld: zo loopt ze voor wederom voor Mugler, en tevens voor Valentino (een 'magische show', aldus Jill).

12 Voor Chanel
jill kortleve op de catwalk in parijs voor chanel 
D.Charriau

Toen het nog nét kon, liep Jill een show die haar – en vele anderen – waarschijnlijk lang zal bijblijven: voor Chanel. Vrij uniek, want het modehuis staat niet bekend om het boeken van curvy modellen. 'Ik hoop dat ik in de toekomst veel meer modellen zie zoals ik, die voorheen niet in het perfecte plaatje pasten,' schreef ze destijds zelf op Instagram.

13 Door de graanvelden
jacquemus lentezomer 2021 show
Jacquemus

Ter afsluiting van dit rijtje meteen een knaller: Jill werd ook in juli weer geboekt door het Franse Jacquemus, wat misschien wel één van de meest (online) gedeelde shows van het jaar is geworden. In een jaar waarin ze door de pandemie minder kon werken was dit een droom, schreef ze zelf.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Modellen