Vogue
Cathérine Deneuve vindt #MeToo uit de hand gelopen

fashion

Cathérine Deneuve vindt #MeToo uit de hand gelopen

Datum

De Franse actrice Cathérine Deneuve hoort bij de 100 vrouwen die een open brief hebben geschreven aan de Franse krant Le Monde. Het collectief van vrouwelijke schrijvers, journalisten, actrices en anderen meent dat de nasleep van #MeToo uit de hand is gelopen, en een bedreiging kan vormen voor de seksuele vrijheid.

Heksenjacht

De Franstalige brief, geschreven op initiatief van Deneuve en schrijfster Catherine Millet, beweert dat er een heksenjacht is ontstaan, soms op onschuldige mannen. ‘Natuurlijk is verkrachting een misdaad, maar iemand proberen te verleiden – zelfs op een opdringerige of onhandige manier – is dat niet.’ De hashtag #MeToo is oktober vorig jaar viral gegaan nadat filmproducent Harvey Weinstein werd beschuldigd van seksueel misbruik. In de brief staat dat onschuldige mannen soms de dupe worden van deze beweging. ‘Mannen zijn ontslagen omdat ze iemands knie hebben aangeraakt, of een seksueel getint bericht hebben verstuurd naar een vrouw die niet dezelfde gevoelens had.’ Volgens het collectief heeft #MeToo – en het Franse equivalent #balancetonporc – geen vrijheid tot gevolg gehad, maar juist het tegenovergestelde. ‘Iets wat begonnen is om vrouwen de vrijheid te geven hun verhaal te vertellen, is omgeslagen naar het tegenovergestelde – mensen voelen zich verplicht om de ‘correcte’ dingen te zeggen, en vrouwen die dit tegenspreken worden gezien als verraders.’ De brief legt de nadruk op seksuele vrijheid. ‘Een man moet een voorstel kunnen doen, een vrouw heeft de vrijheid om nee te zeggen. Een onhandige versierpoging is nog geen seksueel geweld.’

Reacties

Columnist Van Badham reageerde fel op de brief in The Guardian. ‘Seksuele vrijheid is het recht om je eigen seksuele gedrag te bepalen, zonder dwang.’ Ze is van mening dat de bevoorrechte groep van actrices, schrijvers en academici geen recht van spreken hebben, en plaatst het Franse collectief zelfs op dezelfde lijn als Weinstein zelf. Asia Argento, een van de vrouwen die Harvey Weinstein heeft aangeklaagd, reageerde met een tweet. ‘Deneuve en andere vrouwen laten aan de wereld zien hoe hun persoonlijke vrouwenhaat hen zo erg gelobotomiseerd heeft dat ze nu niet meer terugkunnen.’ Laurence Rossignol, de socialistische Franse ex-minister van Vrouwenzaken, reageerde ook via Twitter. ‘Deze vreemde angst om niet meer te bestaan zonder de blik en begeerte van mannen, die intelligente vrouwen ertoe drijft stommiteiten op te schrijven.’ Deneuve heeft nog niet gereageerd op het commentaar.

In dit boek wordt streetstyle naar een nieuw niveau getild

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten