Vogue
Georgina Chapman presenteert Marchesa-collectie vol symboliek, na scheiding van Harvey Weinstein

fashion

Georgina Chapman presenteert Marchesa-collectie vol symboliek, na scheiding van Harvey Weinstein

Datum
Auteur
Pauline Breeuwsma
Marchesa

Georgina Chapman, de 41-jarige ontwerper achter het merk  Marchesa en bijna ex-vrouw van Harvey Weinstein, heeft haar Herfst/Winter 2018 ready-to-wear collectie gister stilletjes gepresenteerd in New York. Het Britse model slash singer-songwriter Karen Elson is het gezicht van de nieuwe collectie. 

Marchesa

Asgrauw

Chapman, die de collecties ontwerpt samen met partner Karen Craig, besloot na alle vreselijke schandalen rondom haar man (de scheiding is bijna rond) , haar show op New York Fashion Week te annuleren en te beperken tot één-op-één afspraken met inkopers. Het merk dat normaliter haar grootse Hollywood-baljurken tentoonspreidt op de catwalk, presenteert dus dit keer een bedeesd lookbook: op een asgrauwe achtergrond poseert Karen met haar vuurrode haar en lelieblanke huid in jurken die linea recta de rode loper van de Oscars-uitreikingen op 4 maart op hadden kunnen worden opgestuurd. Ware het niet dat waarschijnlijk geen enkele actrice zich dit awardseizoen wil wagen aan een look van de ontwerper gelet op de aantijgingen richting Weinstein. Hollywood-actrices als Sienna Miller brachten naar buiten dat ze gechanteerd werden door de filmmagnaat om jurken van zijn vrouw te dragen omdat dit anders consequenties voor hun filmcarrières zou hebben.

Marchesa

Onverhulde symboliek

Opvallend aan deze collectie is dat er dit keer geen vrolijke, prom-waardige cocktailjurken in snoepkleuren te vinden zijn, maar dat Chapman voor een zwart, donkerblauw en bordeauxrode kleurpalet kiest inclusief haar kenmerkend overdadige bloemmotieven. Zonder extreem dramatisch te willen klinken, maar de hele collectie voelt haast aan als een rouwboeket en een stilleven vol onverhulde symboliek. Wat te denken van look 12, waarin Karen poseert met een klaproos in de hand en geappliceerde klaprozen op de jurk, symbool voor de doden (de zwarte kern) en het rood voor bloed? En de zes zwarte jurken (van totaal 21 looks), wellicht een ode aan de slachtoffers van seksueel geweld en de Time's Up beweging, zoals uitgedragen door de Hollywood-actrices tijdens de Golden Globes dit jaar? De helft van de looks worden tot slot gepresenteerd op een paspop, alsof de jurken de actrices representeren die jarenlang gedwongen werden in haar ontwerpen te lopen en nog op zoek zijn naar iemand, in vredesnaam iemand, die hen wil dragen. Waarschijnlijk kon Georgina Chapman ook haast niet anders dan begrip te tonen in haar werk voor deze zwarte bladzijde uit de (film)geschiedenis. Elke vorm van optimisme was misplaatst geweest. 

Courrèges benoemt nieuwe artistiek directeur, Yolanda Zobel

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten