Vogue
Hier worden de Italiaanse schoenen van Louis Vuitton echt gemaakt

fashion

Hier worden de Italiaanse schoenen van Louis Vuitton echt gemaakt

Datum
InDigital

Een nieuw groot onderzoek van The Guardian onthult dat het merendeel van de schoenen en laarzen van het Franse modehuis Louis Vuitton niet in Italië of Frankrijk worden geproduceerd, maar grotendeels in Transsylvanië, Roemenië

Een goed bewaard geheim

Een lange zoektocht door journalisten van de krant langs Roemeense websites, inclusief Facebook-selfies van medewerkers uit de fabriek, leidde uiteindelijk tot de locatie van de fabriek in Transsylvanië, zo wordt in het artikel van het Britse medium uiteengezet. De fabriek bleek een goed bewaard geheim in Roemenië waarvan de identiteit jarenlang nauwlettend door het moederbedrijf van Louis Vuitton, LVMH, werd bewaakt. Op het gebouw staat geen Louis Vuitton-logo - de muren zijn slechts bedekt met een kenmerkende wit-grijze Louis Vuitton schaakbordprint. Op de hekken voor de ingang van het pand staat de naam Somarest, de naam van de dochtermaatschappij van het Franse modehuis.

In gesprek

Hoewel het management van de fabriek er niet om stond te springen, lukte het  The Guardian om uiteindelijk in gesprek te gaan met een woordvoerder. Zij onthulde dat er op dit moment 734 lokale werknemers in de fabriek werkzaam zijn die ieder €133 per maand uitbetaald krijgen, conform de lonen in het land. Met zulke lonen is het goedkoper om in Roemenië te produceren dan waar dan ook in de Europese Unie. Daarnaast vertelde ze dat voor de merkbewaking de senior managers Frans zijn en dat ook alle materialen uit Frankrijk worden geïmporteerd. De zolen van de schoenen worden er in Frankrijk of Italië op gezet zodat de producten volgens de EU-regelgeving voldoen aan het made in France of made in Italy label dat erop staat. Lees het complete onderzoek naar de fabriek op de website van The Guardian.

Zayn Malik cast Bella Hadid voor zijn nieuwe Versace modecampagne

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten