Vogue
Mario Testino en Bruce Weber beschuldigd van seksueel wangedrag

fashion

Mario Testino en Bruce Weber beschuldigd van seksueel wangedrag

Datum

The New York Times brengt zaterdag een dertigtal beschuldigingen van seksueel wangedrag tegen modeofotografen Mario Testino en Bruce Weber naar buiten. De mannelijke modellen beschuldigen de fotografen van aanhoudend grensoverschrijdend gedrag. Uitgeverij Condé Nast zet de samenwerking met de twee fotografen stop.

'Ongewenste betastingen'

Na filmproducent Weinstein en modefotograaf Terry Richardson worden ook fotografen Testino en Weber beschuldigd van seksueel wangedrag. In december brachten al twee modellen hun verhaal over Weber naar buiten. Mario Testino wordt voor het eerst genoemd in de getuigenissen gegeven aan de The New York Times. Het gaat om zo’n dertien beschuldigingen. Volgens een aantal van de getuigenissen moesten modellen geregeld ongewenste betastingen ondergaan of werd gevraagd toe te kijken hoe Testino voor hen masturbeerde. Ook zijn assistenten werden het slachtoffer van seksueel intimiderend gedrag op de werkvloer. Ze waren bang om hun baan te verliezen en hielden daarom de verhalen jarenlang geheim. ‘Ik zag hem minstens tien keer met zijn handen in andermans broek’, aldus Thomas Hargreave. Hargreave, die met Testino samenwerkte als producer van fotoshoots, vertelt dat de fotograaf er vaak lacherig om deed, maar dat zijn assistenten niet wisten waar ze moesten kijken. Ook assistent Roman Barret laat weten dat Testino de grens vaker dan eens overschreed. 'Hij misdroeg zich in hotelkamers, op de achterbank van auto's en op first class vluchten.'

‘Seksueel roofdier’

‘Hij was een seksueel roofdier’, vertelt Ryan Locke, een van de modellen die zijn verhaal doet in de Amerikaanse krant. Hij vertelt hoe de fotograaf tijdens een fotoshoot voor Gucci op een bed in een hotelkamer aan iedereen opdracht gaf om de ruimte te verlaten, omdat Locke het als model ‘niet voelde’. ‘Hij deed de deur op slot, kroop bovenop me in bed, en zei “ik ben het meisje, jij de jongen”’. Locke wist zich los te maken van Testino en vertrok. Een ander model, Jason Fedele, zegt in het interview dat als je met Testino wilde werken, je een naaktshoot moest doen. Lavely & Singer, het advocatenbureau dat Testino vertegenwoordigt, heeft inmiddels gereageerd op de beschuldigingen en zet vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de getuigenissen. Volgens hen kunnen ze niet als betrouwbare bronnen worden beschouwd en zijn de voormalig werknemers veelal op slechte voet vertrokken.

Weber

Bij de twee beschuldigingen tegen Bruce Weber komen er nog zo’n vijftien bij. De mannelijke modellen zeggen dat er bij de fotoshoots met Weber vaak veel ‘onnodig naakt’ kwam kijken en ze ongevraagd door de fotograaf werden aangeraakt. Weber heeft inmiddels gereageerd op het nieuws en ontkent. ‘Ik ben volledig geschokt en bedroefd door de schandalige beschuldigingen tegen mij, die ik absoluut ontken.’Ook Anna Wintour heeft een statement naar buiten gebracht. De fotografen werkten beiden in het verleden voor Vogue. ‘Beiden zijn goede vrienden van mij en ontkennen de beschuldigingen. Ik geloof sterk in de waarde van spijt en vergiffenis, maar ik neem deze beschuldigingen heel serieus. Daarom hebben we bij Condé Nast besloten om voorlopig niet meer met hen samen te werken.’ De uitgever laat weten voorlopig geen foto’s meer van de fotografen in het blad te publiceren.

Doutzen schittert met Sunnery, Phyllon en Myllena Mae in Amerikaanse Vogue

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten