Vogue
Azzedine Alaïa's nieuwste expositie is een ode aan Madame de Pompadour

fashion

Azzedine Alaïa's nieuwste expositie is een ode aan Madame de Pompadour

Datum
Auteur
Door de redactie
Getty Images

Begin deze week verzamelde de top uit de modeindustrie zich voor de opening van Azzedine Alaïa's L’Alchimie Secrète d’Une Collection-expositie tijdens Haute Couture week in Parijs. Een tentoonstelling geïnspireerd op Jeanne Antoinette Poisson, ook bekend als Madame de Pompadour, de minnares van de Franse Koning Lodewijk XV. Een mooie timing want nog maar net kwam het boek Alaïa Livre de Collection van Assouline uit. Een fotografieverzameling van de 1992 catwalkshow met modellen als Christy Turlington en Naomi Campbell in de hoofdrol.

Topmodel Naomi Campbell tijdens de Lente/Zomer 1992 show van Azzedine Alaïa - Getty Images

Geen toeval

De beroemde Turijnse couturier Azzedine Alaïa die in november vorig jaar overleed was gefascineerd door het leven van Madame de Pompadour. De Italiaanse Carla Sozzani, oprichter van concept store 10 Corso Como en goede vriendin van de ontwerper, besliste daarom om de expositie in Azzedine's hoofdkantoor in de Parijse buurt Le Marais te houden. Niet geheel toevallig hetzelfde gebouw waar Jeannette Poisson ooit woonde. Het plaatje werd compleet toen Alaïa zijn Lente/Zomer 1992 collectie op haar inspireerde. Een expositie kon daarom niet uitblijven. 

De 'Secret Alchemy Of A Collection'-expo in Parijs - Getty Images.
De 'Secret Alchemy Of A Collection'-expo in Parijs - Getty Images

Passie voor witte overhemden

Olivier Saillard, de curator van de gloednieuwe expo, zei het volgende tegen WWD: 'De tentoonstelling is heel Alaïa, heel jaren tachtig - zelfs toen het al de collectie van 1992 was - en het is ook erg Pompadour, omdat er veel Engelse broderie, geperforeerd leer en veel decolleté in verwerkt is'. 'Kijk ook naar de 18de-eeuwse inspiratie die je ziet in de lange witte jurken, die lijken op de onderkleding die vrouwen toen onder hun jurken droegen. Azzedine had een passie voor witte overhemden uit verschillende tijdperken', aldus Saillard. Volgens hem was Alaïa's favoriete look die met het leren corset en het witte rokje met ruches, dat door Christy Turlington gedragen werd tijdens de show in 1992. '"Het doet me denken aan een danseres van de Franse schilder Degas, het lijkt wel slagroom', vertelde Alaïa mij toen."'

Onder de aanwezigen die als eerste de expo mochten bekijken zaten Naomi Campbell, Caroline Issa, Mandy Moore, Jean-Baptiste Mondino en vele anderen. De tentoonstelling, ook bekend als de Secret Alchemy Of A Collection-expo, is tot 6 januari 2019 te bezichtigen. 
18, rue de la Verrerie, Parijs.

Olivier Saillard en Carla Sozzani - Getty Images
Jean-Baptiste Mondino en Naomi Campbell - Getty Images
Mandy Moore - Getty Images
Farida Khelfa en Linda Spierings - Getty Images
Peter Marino - Getty Images
Caroline Issa - Getty Images

Dior tovert gevel van Parijse boetiek om voor nieuwe campagne

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten