Vogue
Paniek op Twitter voor onthulling vrouw achter de beruchte ’Shitty Men in Media List’

fashion

Paniek op Twitter voor onthulling vrouw achter de beruchte ’Shitty Men in Media List’

Datum

Dayna Tortorici, editor van n+1 magazine, tweette dinsdag over een mogelijke publicatie in Harper’s Magazine die de naam zou onthullen van de maker van de Shitty Men in Media List. ‘Het is onder mijn aandacht gekomen dat een tijdschrift een stuk wil publiceren om de vrouw die de Shitty Media Men List is begonnen publiek te maken. Het enige wat ik kan zeggen is: doe het niet. Het risico op “doxxen” is hoog. Het is niet het juiste ding om te doen.’ Als reactie heeft de schrijfster van de lijst zichzelf bekend gemaakt.

https://mobile.twitter.com/dtortorici/status/950811611178110976

Doxxing

Met doxxen wordt bedoeld dat identificerende informatie van een persoon online komt te staan, veelal een manier voor wraak door middel van schending van privacy. De kritiek op de eventuele bekendmaking komt van vrouwen die bang zijn dat de maker van de lijst straks niet meer veilig over straat kan. De Shitty Men in Media List is een Google spreadsheet waar mensen anoniem het wangedrag van mannen in de media in konden zetten, met naam en toenaam. De lijst circuleerde binnen de mediawereld en kwam vervolgens op social media en op diverse sites als Reddit terecht – Women Wear Daily beweert dat een aantal mannen op de lijst afgelopen maanden hun baan is kwijtgeraakt. Beschuldigingen op de lijst liepen van flirten en rare lunchdates tot stalken en verkrachting.

Bekendmaking

Nicole Cliffe, van de blog The Toast, riep via twitter andere publicisten op hun artikelen terug te trekken uit Harper’s Magazine. Ze was zelfs bereid de schrijvers te betalen. Als teken van solidariteit plaatsen meerdere mensen tweets dat zij de persoon achter de lijst zijn. Maar nu heeft de echte schrijfster van de lijst, Moira Donegan, naar aanleiding van de paniek op twitter, haar naam bekend gemaakt via een essay op website The Cut woensdagavond. In het artikel, genaamd ‘I Started the Media Men List: My Name is Moira Donegan’ beschrijft Donegan het ontstaan van de lijst. ‘Het anonieme document was een eerste poging om een onhandelbaar probleem op te lossen: hoe wij vrouwen onszelf kunnen beschermen tegen seksuele intimidatie en seksueel geweld.’ Ze had nooit verwacht dat de lijst zo’n aandacht zou trekken.

Twitter hysterie

Woensdag reageerde Harper’s Magazine. ‘Katie Roiphe (schrijfster van de coverstory) zal niemands naam bekend maken en ze kijkt ernaar uit om over het stuk te praten wanneer het uitkomt volgende maand.’ Harper’s public relations vice-president Giulia Melucci, vertelt aan WWD verbaasd te zijn over de ophef. ‘Het is verontrustend dat er zoveel paniek is ontstaan over een stuk wat niemand nog gelezen heeft. Roiphhe geeft aan niet verrast te zijn door de reacties op social media. ‘Het is een beetje ironisch, want in mijn artikel zal ik het precies hebben over twitter hysterie, wat we zojuist hebben meegemaakt.’ In februari zal het Harper’s Magazine nummer uitkomen.

Brigitte Macron is de ultieme Franse ambassadrice op staatsbezoek in China

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten