Vogue
Serena Williams openhartig over de complicaties rondom keizersnede

fashion

Serena Williams openhartig over de complicaties rondom keizersnede

Datum

Tennislegende Serena Williams staat op de nieuwste cover van de Amerikaanse Vogue, met de 3,5 maand oude Alexis Olympia Ohanian Jr. Aan onze Vogue collega's vertelde de 36-jarige moeder over verwachtingen, ambities, moederschap, en complicaties na afloop van de bevalling. Williams heeft namelijk voor eigen advocaat moeten spelen toen ze een bloedprop in haar longen voelde komen.

Kortademig

Toen Olympia’s hartslag gevaarlijk laag daalde tijdens de bevalling, moest de tennisster een nood-keizersnede ondergaan. Serena is genetisch vatbaar voor bloedproppen, maar moest stoppen met het nemen van preventieve bloedverdunners om te genezen na haar bevalling. Binnen een dag merkte de kersverse moeder dat ze kortademig werd. Omdat ze voorheen al eens longembolieën – wanneer een bloedprop in je longen komt – had gekregen, herkende ze direct de symptomen. Ze vertelde de dichtstbijzijnde zuster exact wat ze nodig had: een CT-scan met contrast en een intraveneuze bloedverdunner. Ondanks de zelfverzekerdheid van Serena, dacht de zuster in eerste instantie dat het medicijn tegen de pijn haar verward maakte, vertelt Serena aan Vogue. Het medische team deed een ultrasound scan, waar niks uitkwam. Op aandringen van Serena werd toch een CT-scan gedaan die inderdaad liet zien wat ze had verwacht: in haar longen zaten meerdere kleine bloedproppen. Hierna kreeg ze de medicijnen waar ze eerder om had gevraagd.

Complicaties

Eind goed al goed zou je denken, maar nee: er kwamen nog een hoop complicaties bij kijken. Serena’s keizersnede knapte open doordat ze veel moest hoesten (door de longembolieën), er kwam een bloedprop in haar buik, ze had bloedingen rond de plek van de keizersnee, en kreeg een filter in een belangrijke ader om ervoor te zorgen dat niet meer bloedproppen in haar longen terecht zouden komen. Hoewel vrouwen gemiddeld twee tot vier dagen in het ziekenhuis blijven na een keizersnede, werd Serena een week lang opgenomen. De eerste zes weken van het moederschap heeft ze dan ook vanuit bed door moeten brengen. Gelukkig wilde haar man, Alexis Ohanian, graag helpen met hun pasgeboren dochtertje. Op dit moment is Serena Williams weer helemaal de oude, zoals ze laat zien op de prachtige coverfoto van de Amerikaanse Vogue. Ambities heeft de moeder nog steeds: ‘Het is geen geheim dat ik 25 Grand Slams op mijn naam wil hebben staan.’ 

Gucci in Harlem: voor het eerst in de geschiedenis opent een luxewinkel in deze wijk

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten