Vogue
Vogue en het Rijksmuseum lanceren een Art Special met Mario Testino

fashion

Vogue en het Rijksmuseum lanceren een Art Special met Mario Testino

Datum
Portret van een tweeling, C. Marcussen, Amsterdam c. 1865

De legendarische fotograaf Mario Testino slaat na Vogue’s jubileumnummer eerder dit jaar voor een tweede maal de handen ineen met Vogue Nederland, en het Rijksmuseum. In Vogue’s Art Special, samengesteld voor het Rijksmuseum, sijpelt wederom Testino's liefde voor Amsterdam en kunst in al zijn facetten en door alle jaargetijden door. Als guest editor in chief van de Art Special geeft de Peruaanse fotograaf zijn onnavolgbare visie op fotografie als kunstvorm, die vanaf 22 juni a.s. verkrijgbaar is bij het hoogzomernummer van Vogue Nederland.

'Door terug te kijken maken we steeds rijker, steeds beter werk'

In deze kunstbijlage vertelt Mario Testino hoe hij op jonge leeftijd in zijn geboorteland Peru gegrepen werd door de kunsten en het ambacht van fotografie. Zijn fascinatie beeldt hij in Vogue’s Art Special uit met een selectie van zijn favoriete foto's uit de expositie New Realities. Photography in the 19th century – vanaf 17 juni geopend voor het grote publiek in het Rijksmuseum. Zijn ultieme favorieten uit de geschiedenis van de fotografie toont hij in de tentoonstelling, die daarnaast ook bestaat uit moderne beelden en zijn eigen werk – zoals een zwart-witfoto van topmodel van het eerste uur Linda Evangelista geschoten in de jaren negentig in Egypte. Met deze selectie brengt hij zijn inspiratiebronnen in kaart. Testino: 'De geschiedenis kennen is essentieel om de fotografie van nu te begrijpen.' Zijn persoonlijke geheim voor aspirant-fotografen? 'Deze tentoonstelling herinnert me eraan hoe belangrijk het is om terug te kijken, voordat je vooruit kunt', zo vertelt hij in een uitgebreid essay dat hij schreef voor de Art Special: 'Je kunt nooit volledig modern of van nu zijn als kunstenaar, want je leunt op een verleden waarin al zoveel is bereikt. Door terug te kijken maken we steeds rijker, steeds beter werk.'

Van Dubuffet tot Small Wonders

Hier eindigt het niet: in de kunstspecial staat ook een interview met de Nederlandse fotograaf, verzamelaar en filmmaker Jan de Bont. Zowel De Bont als Testino zijn in de ban van het oeuvre van de Nederlandse fotograaf Ed van der Elsken. Vogue's Nathalie Wouters laat haar licht schijnen op de manier waarop Jean Dubuffet – wiens sculpturen vanaf 1 juli te bewonderen zijn in de vrij toegankelijke tuinen van het Rijksmuseum – modeontwerpers van J.W. Anderson tot Bottega Veneta hebben beïnvloed. De expositie Small Wonders zal tot slot een letterlijk wonderlijke expo in het Rijksmuseum zijn over minuscule houtsnijwerken uit de vroeg-zestiende eeuw, die wel worden omschreven als 'toys for the soul'. Vijf creatieven, van Vogue's Marije Goekoop tot designer Irma Boom, vertellen in de Art Special wat anno 2017 hun 'speelgoed voor de ziel' vormt – van een boekje dat in je vuist past tot eigen borduursels als zandmandala's. Veel, heel veel om te zien en te ontdekken dus in de nieuwe Art Special en de expositie van het Rijksmuseum.

De Vogue Art Special verschijnt als bijlage bij Vogue's zomereditie, in de winkel vanaf 22 juni.

De expositie New Realities. Photography in the 19th century kan bezocht worden in het Rijksmuseum van 17 juni tot 17 september 2017.

De carrièretips van Oxford alumnus en ex-Vogue US PR Stephanie Phair die The Outnet groot maakte

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten