Vogue
Zara, Asos, Mango en Marks & Spencer liggen onder vuur door uitbuiting Syrische vluchtelingen

fashion

Zara, Asos, Mango en Marks & Spencer liggen onder vuur door uitbuiting Syrische vluchtelingen

Datum
Zara

Zara, Mango, Asos en Marks & Spencer krijgen veel kritiek over zich heen nadat gisteren een documentaire over de werkomstandigheden in de fabrieken van de modeketens werd uitgezonden op de BBC. De Britse nieuwsdienst deed onderzoek naar de omstandigheden in Turkse fabrieken en ontdekte dat Syrische vluchtingen extreem worden uitgebuit. Met undercover camera’s filmde het team van het BBC-programma Panorama de werkomstandigheden en blijkt er zelfs sprake te zijn van kinderarbeid bij Marks & Spencer, Asos en Next.

1 euro per uur

De fabrieken in de Turkse stad Istanbul produceren kleding voor onder meer Britse modeketen Marks & Spencer, online retailer Asos, en het Spaanse Mango en Zara. Tientallen vluchtelingen werken op illegale basis in de fabrieken. De Syriërs verdienen ongeveer 1 euro per uur (!). De BBC spreekt over 'verschrikkelijke werkomstandigheden' en brengt de wanorde aan het licht. Zo blijkt dat er in één van de bezochte fabrieken spijkerbroeken worden gebleekt met schadelijke chemicaliën, zonder dat de werknemers enige bescherming dragen. Ook ontdekten ze minderjarige werknemers die kleding maken voor Marks & Spencer en Asos. De jongste werknemer is 15 jaar oud en werkt 12 uur per dag.

Youtube BBC news

Onacceptabel

De modegiganten laten weten dat ze de fabrieken goed in de gaten houden en de uitbuiting van kinderen en vluchtelingen onacceptabel vinden. Een woordvoerder van Marks & Spencer zegt geschokt te zijn door de bevindingen: 'We nemen dit zeer serieus.' De woordvoerder van Asos laat weten dat de kinderen die in de fabriek zijn aangetroffen financieel ondersteund zullen worden, zodat ze naar school kunnen. Volwassen vluchtelingen krijgen extra salaris, tot ze ander werk hebben gevonden. Inditex, het moederbedrijf van Zara, laat weten dat hun fabrieksinspecties 'een zeer effectieve methode zijn om werkomstandigheden te monitoren en te verbeteren'. Tijdens een audit in juni heeft Inditex al significante non-compliance aangetroffen en heeft de betreffende wasserij in Turkije, genaamd Goreteks, tot en met december de tijd gegeven om verbeteringen aan te brengen.

De documentaire is te zien via de BBC player.

Kanye West dreigt de Grammys 2017 te boycotton

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten