Vogue
Zwangere Cameron Russell geeft inspirerende speech over seksuele intimidatie

fashion

Zwangere Cameron Russell geeft inspirerende speech over seksuele intimidatie

Datum
Getty Images

Voordat Glamour’s Women of the Year Awards werden uitgereikt op maandagavond in New York vond overdag de Women of the Year Live Summit plaats. Amerikaans model Cameron Russell, voor het eerst zwanger in het openbaar, sprak in haar speech over haar ervaringen met grensoverschrijvend gedrag, nadat ze zich met haar Instagram-campagne #MyJobShouldNotIncludeAbuse tot woordvoerder van seksueel misbruik in de modeindustrie heeft opgeworpen.

‘Ik was sprakeloos’

‘Wij gaan hier niet mee akkoord,’ las het scherm achter Cameron Russell tijdens haar speech over seksuele intimidatie in de modewereld. Ze vertelt dat er tijdens modellenklussen weinig wordt gesproken waardoor er anders wordt gecommuniceerd. De 30-jarige Cameron verwarde dit meerdere malen met het niet hebben van een stem. ‘De aanname dat ik niets heb te zeggen. Ik geloofde dat zelf soms ook. Er zijn veel momenten geweest waarbij ik monddood was.’ Ze zegt zelf genoeg nare ervaringen te hebben met machtige personen waar ze zich toentertijd dus niet over uitsprak. Zo was er een man die haar zoende toen ze zestien jaar was, een casting director die haar volgens hem niet kon boeken omdat ze maagd was en een man die niet zeker wist of ze goed genoeg was tot hij haar naakt had gezien.

Toekomstmissie

Met haar Instagramcampagne #MyJobShouldNotIncludeAbuse leerde ze dat er veel meer modellen soortgelijke situaties hebben meegemaakt. ‘Ik ontving teveel verhalen om allemaal te posten, dus vroeg ik om hulp. Toen zag ik pas wat echte macht kan zijn,’ zegt ze op het podium. ‘Echte macht is zeventig vrijwilligers die de stilte willen doorbreken door de stemmen van de meest kwetsbare personen te delen zonder dat die berichten de meeste likes opleveren.’ Ze eindigt haar speech met een wel heel toepasselijke conclusie: ‘Wij (vrouwen) vormen de meerderheid en ondanks dat we niet de titels, de cv’s of de welvaart hebben, is dat wat wij doen van grotere waarde. Wij hebben de macht om de wereld leefbaarder te maken.’ En die toekomst hoopt Cameron snel te kunnen verwezenlijken nu haar eerste kind op komst is. Haar zwangere buik was al duidelijk te zien in haar neongele jurk van Norma Kamali tijdens de Women of the Year Awards, maar ze bevestigde het nieuws op Instagram met het onderschrift: ‘Ook nog… Ik ben hartstikke zwanger.’

De complete speech van Cameron Russell kun je zowel zien als lezen op de website van de Amerikaanse Glamour.

Voor twee dollar (!) kregen deze mensen stijladvies van Victoria Beckham in Central Park

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten