de-balenciaga-wikkelrok-in-real-life-is-het-ooit-oke-een-handdoek-buitenshuis-te-dragen-277533
©Courtesy of Balenciaga

Laatst ging ik al in een onderbroek van Miu Miu over straat, deze keer gooide ik het over een andere boeg en ging nóg een stapje verder. De wikkelrok van Balenciaga, ter waarde van 810 euro, droeg ik naar mijn werk. Je weet wel, die ene die eigenlijk een handdoek is. Zonder special effects, zoals de Bottega Veneta ‘jeans’ die in feite bedrukt leer is, of Schiaparelli’s ‘paillettenjurk’ (dat waren nepnagels). Deze rok is precies zoals de badhanddoek die je vanochtend pakte na het douchen. Enige verschil? Hij heeft een onopvallende verstelbare sluiting in de taille en een Balenciaga-label aan de binnenkant.

De wikkelrok van Balenciaga

De rok is zo handdoek-achtig dat het pr-team van Ikea sneller was dan een meubelverkoper op Black Friday. Zij maakten namelijk de look na op Instagram met de Vinarn badhanddoek van 12 euro. Volgens de website van het woonwarenhuis is de Vinarn ‘extra zacht en superabsorberend. De wafelrand geeft een kwaliteitsgevoel. Een perfecte match in stijl en kleur met Vallasån-handdoeken.’ Al weet ik inmiddels uit ervaring: een draagbare handdoek per outfit is genoeg.

In de wasinstructies van Ikea staat dat je de handdoeken in de wasmachine moet wassen op 60 graden. Je kunt de Vinarn in de droogtrommel drogen en strijken op een maximumtemperatuur van 150 graden. Wel belangrijk: niet chemisch reinigen, zo zeggen ze.

Elke week onze beste artikelen in je inbox? Schrijf je hier in voor de Vogue-nieuwsbrief.

Op Balenciaga.com staat dat de badstof katoenen wikkelrok alleen chemisch gereinigd mag worden, wat een paar wenkbrauwen zal doen fronsen bij je plaatselijke stomerij. Hij wordt ook beschreven als regular fit en omarmt dus lichaam zoals alle andere handdoeken die je gebruikt bij het afdrogen.

Hoe style je een handdoekrok voor op kantoor?

Nou, op een bijzonder frisse dinsdagochtend trok ik twee ondoorzichtige panty’s van Wolford en een polo aan. Ik voegde een gebreide bivakmuts van H&M toe, een zonnebril van Balenciaga, stiletto’s en hulde mezelf in de handdoekrok. Een kwartier later, eenmaal buiten, leek het alsof ik mezelf buitengesloten had toen ik even snel het vuilnis wegbracht.

Op kantoor, tijdens een coververgadering halverwege de ochtend, drong het tot me door dat mijn pasvorm eruitzag als het runway-equivalent van een kleuter die in een badhanddoek moest worden gewikkeld na een ongelukje.

Toch is Demna’s spraakmakende ontwerp (voor lente/zomer 2024 levert Balenciaga een serie badjassen) niet de enige haute badkleding die we dit seizoen zien. Tijdens de pre fall-show van The Row in Parijs overtuigde de Olsen-tweeling ons ervan dat dure hotelslippers een luxe trenchcoat complementeren. Ook in Phoebe Philo’s A1-catalogus zien we een zwarte satijnen wikkeljurk die griezelig veel op een kamerjas lijkt.

Ook goed om te weten: Demna is fan van Maison Margiela. Hij zette zijn tanden in het Parijse atelier nadat hij afstudeerde aan de Academie in Antwerpen. De Marcel Duchamp-achtige herpositionering van een eenvoudige badhanddoek ligt in dezelfde lijn als Maison Margiela’s lente/zomer 1990 plastic draagtas T-shirt en het gebroken porseleinen vest in 1989. Beide heilige hoofdstukken in de mode. Zoals Marc Jacobs ooit zei: “Iedereen die zich bewust is van het leven in de hedendaagse wereld, is beïnvloed door Margiela.”

De wikkelrok in ‘real life’

Als de handdoekrok moet worden gelezen als een commentaar op onze tijd, dan duidt het volgens mij op een menselijk verlangen om te blijven hangen in de momenten voordat we worden geconfronteerd met het nieuws, de e-mails en het lawaai. Gewikkeld in een badhanddoek schorten we de buitenwereld wat langer op. Zou ik ‘m nog een keer dragen? Misschien. Er schuilt iets moois in het idee van een outfit waarmee je de vredigste momenten van de dag met je mee kunt nemen.

julia hobbs in balenciaga wikkelrok
©Courtesy of Julia Hobbs
julia hobbs in winkkelrok van balenciaga
©Courtesy of Julia Hobbs

Dit artikel is oorspronkelijk gepubliceerd door Vogue UK.