Nike gevraagd om sneakers met 'Allah' in Arabisch schrift uit de handel te halen

Nike wordt hiermee beschuldigd van belediging van moslims wereldwijd.

Street Style - New York Fashion Week September 2018 - Day 4
Timur EmekGetty Images

Nike debuteerde begin 2018 Nike's succesvolle Air Max 270 sneakers, maar deze liggen nu onder vuur. Terwijl de stijl een regelrechte hit is, krijgt het design ervan nu kritiek te verduren. Zo is er een online petitie gestart waarbij van Nike wordt geëist om deze schoenen uit de handel te halen. Waarom? In de zool van de sneaker staat "Air Max" gedrukt – alleen in tegenstelling tot bij andere modellen is de manier waarop dit geschreven is opvallend. Het lijkt namelijk precies op het Arabische woord voor 'Allah'.

Blue, Electric blue, Auto part, Rectangle,
Change.org

'Onopzettelijk'

De plaatsing hiervan is nogal pijnlijk voor volgers van de Profeet Mohammed. Aangezien het woord op de voetzool staat zal deze 'vertrapt, afgetrapt en vervuild worden met modder of ander vuil.' Volgens de petitie is dit bijzonder 'beledigend' voor moslims. Met de petitie wordt Nike gevraagd om de sneakers direct uit de wereldwijde handel te halen. Ook wordt het merk gevraagd om beter na te denken over hun producten voordat ze deze in de markt zetten. Op 27 januari had volgens Footwear News de petitie meer dan 5400 handtekeningen ontvangen. Dagen later was dat al meer dan 10,000. Nike heeft inmiddels gereageerd dat de gelijkenis met het woord voor Allah puur toeval is. 'Nike respecteert alle religies en we nemen zorgen hierover zeer serieus. Het Air Max-logo was ontworpen als stilistische representatie van Nike's Air Max trademark. Het is bedoeld om enkel en alleen het Air Max-merk te reflecteren. Elke andere betekenis of representatie is onopzettelijk.' Het blijft weliswaar een controverse voor Nike en veel volgers vragen nu om actie. Tot nu toe heeft het sportmerk nog niet aangeboden om de sneaker inderdaad uit de handel te nemen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Shopping