Checklist: dit is wat je wil weten wanneer je vegan kleding koopt

Wat zijn vegan materialen en hoe weet je zeker dat de kleding ook duurzaam is? We vertellen je hoe je de juiste kleding kunt kopen en waar je op best op kunt letten.

Gezien de toenemende ecologische en ethische zorgen, is het geen wonder dat steeds meer mensen zich "bekeren" tot het veganisme. En hoewel de grootste focus nu nog ligt op het vegan eten, zijn er tal van andere manieren om dierlijke producten te bannen in je leven. Ook als het aankomt op de inhoud van onze kledingkasten.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Vegan mode

Het kopen van vegan kleding is een duidelijk groeiende beweging. ‘Steeds meer mensen zoeken naar ethische en duurzame mode-opties – en dan kom je vaak uit op vegan mode,’ vertelt Annick Ireland, CEO en oprichter van de online kledingwinkel Immaculate Vegan. ‘Net zoals de afgelopen jaren er een revolutie plaatsvond in de manier waarop we eten, is er nu een enorme groei in veganistische mode.’ En precies daarom vertellen we jou waar je op kunt letten wanneer je vegan kleding koopt in deze vijf tips.

Leer meer over veganistische stoffen

   Simpel gezegd hangt er in een veganistische garderobe geen zijde, leer, wol, kasjmier, veren of bont. Als de kleding een bijproduct van dieren bevat, is het niet veganistisch. Zorg er dus voor dat je de details in de gaten houdt. Zoek naar het door PETA goedgekeurde veganistische logo om er zeker van te zijn dat alle producten die je koopt écht diervrij zijn.

   Weet zeker dat het ook duurzaam is

   Het vermijden van dierlijke producten maakt je garderobe niet automatisch beter voor het milieu. Veel veganistische producten zijn namelijk gemaakt van kunststoffen uit fossiele brandstoffen, die moeilijk afbreekbaar. 'Kijk naar de stoffen, kijk waar ze gemaakt zijn en graaf wat dieper om meer te weten te komen over hun duurzame toeleveringsketens. Gelukkig vermelden veel sites dit bij de productdetails,' zegt stylist Rebekah Roy, directeur van de eerste veganistische modeshow in Londen, Bare Fashion.

   Onderzoek vegan materialen

   Een van de grootste uitdagingen bij vegan winkelen is het vinden van een milieuvriendelijk alternatief voor leer, dons en bont. Veel veganistisch leer dat momenteel verkrijgbaar is, is gemaakt van niet-milieuvriendelijk nieuw PVC. Ook nepbont wordt typisch gemaakt van synthetische stoffen. Toch komen er steeds meer nieuwe innovatieve materialen op de markt. Zo zijn de pufferjassen van Pangaia gevuld met bloemendons en ontwikkelde Stella McCartney recent KOBA Fur-Free Fur – bont gemaakt van een mix van gerecycled polyester en plantaardige producten.

   Ontdek kleinere merken

   Veganistisch winkelen biedt ook de mogelijkheid om kleinere labels te ontdekken. Juist die kleinere merken maken vaak gebruik van innovatieve veganistische materialen. Kijk bijvoorbeeld naar Mara Hoffman's dromerige zijdevrije jurken gemaakt van TENCEL (een textiel dat is gemaakt van houtpulp) of naar BITE Studios, Maggie Marilyn en Collina Strada die allemaal zijde produceren uit rozenblaadjes. Ook Cossac, een merk dat vegan knots maakt uit katoen en gerecycled plastic, is een kleiner merk dat veel te bieden heeft.

   Vergeet de accessoires niet

   Leuk om te weten: de wereld van accessoires biedt momenteel een rijk scala aan veganistische opties. Als je op zoek bent naar tassen, bekijk dan JW Pei, Poppy Lissiman en Ashoka Paris. Ben je op zoek naar sneakers? Kijk eens rond bij Veja en YATAY en Good Guys Don’t Wear Leather (een favoriet van actrice Emma Watson). En voor veganistische hakken moet je absoluut even rondsnuffelen bij Londense merk Pīferi, opgericht door voormalig Jimmy Choo-ontwerper Alfredo Piferi.

   This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
   Advertentie - Lees hieronder verder
   Meer van Shopping