Dit dragen Koningin Máxima en de prinsesjes op Koningsdag 2018

Dit draagt Koningin Máxima op Koningsdag 2018.

koningsdag-2018-maxima
Rijksvoorlichtingsdienst

Het is weer Koningsdag! En Koningin Máxima maakt veertien jaar na haar fameuze spijkerjasje-moment van Natan weer voor het eerst haar opmars in de stad Groningen voor Koningsdag (destijds nog Koninginnedag). Wat draagt Máxima op Koningsdag 2018, en wat dragen haar drie dochters?

Máxima's modekeuze

De Koningin draagt vandaag een knalrode jas van Natan in jaren vijftig stijl in zacht geweven rode wol en een bijpassende jurk ook van Natan, met een degradé van rood borduurwerk op huidkleurige tule die nauw aansluit rond het lichaam en onderaan wijd uitlopend is, gecombineerd met een van haar favoriete hakken van het Belgische modehuis. Leuk detail: Máxima kiest opnieuw voor een rode baret van haar favoriete hoedenmaakster Fabienne Delvigne, een verwijzing naar haar eerste Koninginnedag in Groningen in 2004, waarbij ze het bekende spijkerjasje onder meer combineerde met een baret in dezelfde kleur. Ook toen koos Máxima voor een complete look van Natan. De prinsesjes zijn te zien in allemaal verschillende looks in stukken uit Máxima's kledingkast, een wijziging in eerdere jaren waar ze vaak in matching ensembles te zien waren. Prinses Amalia draagt ook Natan: een top met boothals, korte mouwen en basque in zalmkleurige tinten met etnische motieven uit de kledingkast van haar moeder en een soepelvallende broek met wijd uitlopende pijpen in poederkleurige zijde. Ariane draagt een vest van haar moeder en Alexia draagt het spijkerjasje van Natan dat Máxima in 2004 in Groningen droeg.

ANP

Gister verscheen de koningin nog in een couture-jurk van Jan Taminiau voor haar tweede staatsieportret door fotograaf Erwin Olaf, die ze eerder droeg voor Prinsjesdag in 2015. De jurk is overigens momenteel te zien in het Centraal Museum in Utrecht in een expositie van Jan Taminiau's werk. Voor Koningsdag vorig jaar koos de Koningin ook voor een look van de Brabantse ontwerper voor het bezoek aan Tilburg.

Hoe kiest Máxima haar look voor Koningsdag?

Maar negen van de tien keer kiest de Koningin, sinds haar eerste Koninginnedag in 2002, voor het Belgische modehuis Natan. Het gaat dan wel altijd om nieuwe looks zo vertelde de ontwerper achter Natan, Edouard Vermeulen, aan Vogue. De koningin staat er namelijk om bekend om stukken meerdere keren te dragen. Maar hoe beslist Máxima dan wat ze draagt op Koningsdag? 'De avond voor Koningsdag beslist de Koningin uit twee, wellicht drie, opties wat ze de volgende dag aan doet. Vaak is dit afhankelijk van het weer,' vertelt de ontwerper die inmiddels al twintig jaar met Máxima samenwerkt. Een paar keer per jaar komt de Koningin langs om nieuwe stukken te kiezen en door te passen bij de boutique van Natan in Brussel. 'De koningin heeft een hele drukke agenda, ik krijg één of twee data van haar team door waarop ze langs kan komen, vaak zo'n twee maanden van tevoren. Vrije tijd is heel moeilijk te vinden en als ze langskomt, dan hebben we alles gepland en staan we helemaal klaar om haar te helpen. We hebben een kleine agenda met een overzicht van haar gelegenheden, waarbij we opschrijven wat ze echt wil dragen, wat ze op een andere manier kan dragen, en op deze manier puzzelen we looks bijelkaar.'

Toen nog prinses Máxima in haar fameuze spijkerjasje van Natan tijdens Koninginnedag 2004 in Groningen.

Er gaat niets boven Groningen

Met haar man Koning Willem-Alexander, die vandaag zijn 51-jarige verjaardag viert, en hun drie dochters Amalia, Alexia en Ariane, bezoekt de koninklijke familie de stad Groningen. Ook prins Constantijn en prinses Laurentien, de vier neven van de koning (de prinsen Maurits, Bernhard, Pieter-Christiaan en Floris) en hun echtgenotes zijn van de partij. Alleen prinses Anita, de vrouw van Pieter-Christiaan, is er niet bij, want ze is helaas ziek. Saillant detail: prins Maurits ontmoette prinses Marilène in Café Soestdijk in hun studententijd, waar de koninklijke stoet ook een stop maakt. Ook prins Bernhard studeerde in de studentenstad.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima