Máxima opent baanbrekend centrum voor endometriose, in een zijden jurk

Máxima in zijden jurk bij opening expertisecentrum voor endometriose.

koningin-maxima-look-zijden-jurk-endometriose-centrum
Getty Images

Máxima was gister weer even terug in het ziekenhuis waar haar drie dochters geboren zijn: het HMC Bronovo in Den Haag. Bijgestaan door de gynaecoloog die de prinsessen ter wereld bracht opende de koningin gister een nieuw expertisecentrum voor endometriose.

Getty Images

Gynaecoloog

In een zijden olijfgroene jurk van haar favoriete modehuis Natan en een grijze fedora hoed, verscheen in Máxima in haar gemeente Den Haag om het nieuwe centrum Endometriose in Balans te openen, omringd door de burgemeester van Den Haag Pauline Krikke, de Commissaris van de Koning Jaap Smit en Máxima's gynaecoloog Maddy Smeets. Drs. Smeets heeft de drie prinsesjes ter wereld gebracht, en lichtte destijds in 2003 toe hoe de geboorte van prinses Amalia verlopen was.

This content is imported from YouTube. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Endometriose

Recent liet de 31-jarige Amerikaanse actrice en regisseur Lena Dunham nog haar baarmoeder verwijderen als gevolg van een ernstige vorm van endometriose. 'Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvlies, dat normaal gesproken aan de binnenkant van de baarmoeder zit, zich ook buiten de baarmoeder in de buik bevindt. Dit veroorzaakt zeer pijnlijke menstruaties, die later overgaan in dagelijkse (heftige) buikpijn klachten. Endometriose kan daarnaast blaas-, nier- en darmfuncties verstoren,' zo zegt het Bronovo over endometriose in een statement op de website. Maar liefst 1 op de 10 vrouwen in hun vruchtbare periode hebben in Nederland endometriose, dus totaal zo'n 400.000 vrouwen. 'Marilyn Monroe is een van de vrouwen die in de jaren 50 in stilte aan de aandoening leed', zo stelt het Bronovo. Het is belangrijk om de diagnose tijdig te stellen, om de symptomen te helpen 'onderdrukken, de progressiviteit van de ziekte te remmen en de aandoening minder levensbepalend te maken', aldus het ziekenhuis.

Máxima met gynaecoloog Maddy Smeets op rechts.
Getty Images

Holistische aanpak

Het vernieuwende aan dit centrum is dat er 'niet alleen oog is voor de ziekte van de patiënt, maar voor het hele welzijn van de patiënt en haar omgeving,' stelt het ziekenhuis. 'Daarom bestaat het behandelteam niet alleen uit artsen, maar ook uit paramedici zoals diëtiste, een bekkenbodemtherapeute, psycholoog, seksuoloog en coach. Patiënten hebben, omdat ze vaak lang op de juiste diagnose hebben moeten wachten, hun vertrouwen verloren in medici. In het centrum wordt daarom vanaf het eerste consult de regie uit handen gegeven aan de patiënt. Zij bepaalt het tempo en de volgorde van de behandeling. Het multidisciplinaire team coacht haar naar het voor haar op dat moment juiste behandeltraject, daarbij gebruikmakend van shared decision making.' Veelbelovend dus voor de honderdduizenden Nederlandse vrouwen die aan deze ontzettend vervelende aandoening lijden. Vindt hier meer informatie over het nieuwe centrum en endometriose.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima