Voor Vivienne Westwood by Andreas Kronthaler is Bella Hadid de bruid in een wolk van een jurk met hemelse proporties

Het (duurzame) verhaal achter Bella Hadids bruidsjurk op de catwalk van Vivienne Westwood en haar partner Andreas Kronthaler.

image
Getty Images

Nadat zus Gigi Hadid voor de show van Moschino al in een trouwjurk werd gestoken, blijkt het nu de beurt aan Bella. Het Palestijns-Nederlandse model (22) sloot de show van Vivienne Westwood by Andreas Kronthaler in wat alleen maar een wolk van een jurk met hemelse proporties genoemd kan worden. Niet geheel onverwacht waren 'wolken' dan ook letterlijk de inspiratie voor de Lente/Zomer 2020-show van Vivienne Westwood by Andreas Kronthaler. Grand dame Westwood is altijd een groot voorvechter geweest van het milieu, dus het zou zomaar kunnen refereren aan het (veranderende) weer. Met een knipoog naar de klimaatprotesten wereldwijd, aangevoerd door de Zweedse klimaatactivist Greta Thurnberg. Briljante timing, bepaald geen gebakken lucht.

Andreas Kronthaler For Vivienne Westwood : Front Row - Paris Fashion Week - Womenswear Spring Summer 2020
David M. BenettGetty Images

Cloud nine

Nadien deelde het ontwerpduo – de Engelse modemaker en zakenvrouw met de Zwitserse creative director Kronthaler, in het echte leven ook geliefden – dat 'de wolk' letterlijk was geïnterpreteerd. Zeker in het geval van deze fabelachtige bruidsjurk, gedragen door topmodel Bella Hadid. De stijl knipoogt naar het silhouet van 'een naakte jaren vijftig pin-up, van onder gefotografeerd, die rondkijkt alsof ze zich in de lucht bevindt met katoenen watten die over haar worden gegooid en haar figuur bedekken'. Zo konden we opmaken uit de shownotities tijdens Paris Fashion Week. In praktijk werden deze 'wolk-vormen die om het lichaam heen zweven' gerealiseerd in volumineuze jurken die opblazen bij de heup, hoeden die eruit zagen alsof ze pardoes konden omvallen en parasolletjes waar ronddraaiende doeken overheen zijn gedrapeerd. Bella Hadid, die werd uitverkozen als 'bruidje' voor de modeshow, nam haar job als punky Westwood persona serieus. Het ontwerp was overigens duurzaam; de trouwjurk is gemaakt van overgebleven stoffen uit Italiaanse fabrieken in samenwerking met Wastemark.

Reduce, reuse, rethink

Westwood staat bekend om haar adagium 'reduce, reuse, rethink'. Dit manifesteerde zich in een tweede partnerschap met de Ethical Fashion Initiative. Veel van de andere gelaagde 'do it yourself'-looks zijn vervaardigd van handgemaakte, met natuurlijke verf gekleurde dambordstof uit Mali genaamd Bogolan, wat wel 'gemaakt van het land' betekent. Hadids dromerige jurk was het hoogtepunt in een show waarin Westwood haar Kronthaler toejuichte vanaf de zijlijn – naast Pamela Anderson en Anna Cleveland frontrow. Voorgaande shows zijn een platform geweest voor de Britse om een theatrale en politieke 'oproep tot actie' te verspreiden. Nu draaide het om de tijdloze codes van Westwood, waar duurzaamheid van nature onderdeel van is. Fotogenieke symboolpolitiek: Hadids cloud dress met zijn prachtig vormgegeven korset en grillige proporties. En als klap op de vuurpijl: een hartstochtelijke kus tussen het bejubelde designkoppel op de catwalk.

Vivienne Westwood : Runway - Paris Fashion Week - Womenswear Spring Summer 2020
Thierry ChesnotGetty Images
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl