Na golfers en scholieren omarmt nu ook de modewereld het wollen gilet

Laat het je opa maar niet horen.

Het wollen gilet wordt gedragen tijdens Paris Fashion Week
Christian Vierig

Deed eerder vooral denken aan je opa, is nu weer terug in het modebeeld: het gilet, ook bekend als old school spencer, voornamelijk uitgevoerd in wol. Het quirky item – dat we vooral kennen van shows als The Big Bang Theory – was op bijna elke Herfst/Winter 2020 catwalk te zien, van Prada tot Gucci. Nu de modemaand weer achter de rug is, blikt Vogue terug op de verrassende trend.

Praktische mode

Het was natuurlijk te verwachten dat het gilet, vooral het kledingstuk van de gemiddelde high school-ganger, in de rij zou aansluiten bij de terugkeer van andere trends uit je jeugd. Grappig genoeg betreft het vaak de items waar je vroeger liever geen gehoor aan gaf, zoals de fanny pack (eerder toch vooral berucht vanwege het onmiskenbare ANWB-gehalte) of de bermuda. Of je nu fan bent of niet: praktische mode is én blijft een ding. En gelukkig maar, want stukken waaraan vroeger een nerdy imago kleefde omtoveren tot een elegante trend, is nou juist wat de boel zo interessant houdt.

Model Bella Hadid in Parijs met groen gilet 
Bella Hadid met een gilet
Marc Piasecki

Terugkeer van het 'sweater vest'

Voor een item dat vaak als weinig hip wordt omschreven, kent het gilet opvallend veel verschillende dragers. Denk maar aan een atleet, presidentskandidaat, docent of fanatiek golfer: ze zijn allemaal wel te associeren met het kledingstuk, terwijl ze bar weinig op elkaar lijken. Met dank aan beroemdheden als Harry Styles (die hier overigens zich liet inspireren door de stijl van prinses Diana) en Timothée Chalamet (hoewel voornamelijk voor de film Little Women, maar we rekenen het goed) verscheen het gilet voor de modemaand alweer in het straatbeeld, waarna de ontwerpers volgden.

harry styles inspiratie prinses diana
Robert KamauGetty Images

Van Gucci tot Prada

Zo was het kledingstuk niet alleen bij Gucci en Prada te zien, maar ook bij Christian Dior, Cecilie Bahnsen en Alessandra Rich. Sommige exemplaren waren van wol, maar er waren ook varianten met glitters, van katoen (meer à la een blazer) en met knopen. Zo koos de Nigeriaanse ontwerper Kenneth Ize voor neonkleurige gilets, terwijl Bahnsen voor een grof gebreid, chocoladebruine variant ging. Marc Jacobs hield het item op zijn beurt klassiek, en combineerde zijn gilet met een donkergrijze broek van flanel. Niet gek dat Bella Hadid, het streetstyle-icoon van het moment, al in een groen exemplaar met rits werd gespot.

Prada - Runway - Milan Fashion Week Fall/Winter 2020-2021
Prada
Estrop
Kenneth Ize : Runway - Paris Fashion Week Womenswear Fall/Winter 2020/2021
Kenneth Ize
Victor VIRGILE

Door knappe patronen en oversized silhouetten past het moderne gilet helemaal in de tijdsgeest van nu. Vogue selecteert de mooiste exemplaren voor je, opdat het vintage-gevoel nog maar lang mag doorleven.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl