Spice Girl Geri Halliwell over het ontstaan van haar iconische Union Jack-jurk

'Toen die theedoek geborduurd werd op die korte, zwarte Gucci-jurk, had ik nog geen idee van de reactie die daarop zou komen...'

We gaan terug naar 1997, naar de Brit Awards in Londen. De Spice Girls vormen de populairste girl band van het moment, en dus mag de groep een optreden verzorgen. Gehuld in mini-jurken en platform boots betreden ze het podium, maar het is met name één jurk die de show steelt: Geri Halliwell a.k.a. Ginger Spice's Union Jack dress, een zwarte mini-jurk van Gucci met daarop hét icoon van het Verenigd Koninkrijk geborduurd. De Britse zangeres vertelt nu – drieëntwintig jaar later – hét verhaal achter haar iconische look.

Geen vlag maar een theedoek

Geri Halliwells jurk is een boegbeeld van de nineties, maar wat velen niet weten is dat ze er zélf voor koos de jurk te laten borduren – niet met een vlag ('het is écht niet de bedoeling dat je een vlag opknipt'), maar met een... theedoek. Voor de Brit Awards mocht de Spice Girls-zangeres een 'fifties Marilyn Monroe-achtig zwemkostuum' van Gucci te dragen, een ontwerp van toenmalig creative director Tom Ford. Omdat Geri graag haar eigen draai gaf aan alles wat ze droeg, wilde ze de jurk specialer maken. 'Het waren de Brit's, dus waarom dan niet de Britse vlag?' vroeg ze zich af. Haar zus was uiteindelijk degene die de theedoek op de jurk naaide.

'You can't wear that'

Maar toen Geri de jurk aan haar stylist liet zien, kreeg ze direct te horen dat ze het ontwerp niet kon dragen. 'Het was racistisch, omdat de vlag toentertijd stond voor de extreem rechtse partij National Front,' aldus de zangeres. Daar wilde ze zich uiteraard niet mee associëren, dus koos Ginger Spice ervoor een vredesteken te laten borduren op de achterkant. Geri combineerde de Union Jack-jurk met een paar felrode platform boots. 'Ik mocht er dan wel sexy uitzien, die boots zeiden "you can't mess with me either".' De term girl power was geboren. Luister naar Geri's volledige verhaal in bovenstaande video.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl