Hoe kunst een creatieve uitlaapklep kan zijn bij nare gevoelens

Generatie Z kijkt met een frisse blik naar de toekomst en is van plan het helemaal anders te gaan doen. Vogue sprak met drie Gen-Z'ers over hun dromen, hoop en ambities. Dit keer met achttienjarig kunstenaar en model Dante Kedde.

Het oktobernummer van Vogue Nederland staat volledig in het teken van The Power of Youth. Een ode aan de strijdbare generatie Z die de wereld moeten gaan veranderen, en dat ongetwijfeld ook zullen doen. Maar we laten het niet bij één issue waarbij we deze generatie, met een frisse blik op de toekomst en op mode, aan het roer laten staan. In deze driedelige videoserie in samenwerking met Zalando delen drie talentvolle Gen-Z'ers hun dromen, hoop en ambities met ons.

Een creatieve duizendpoot, dat is het juiste woord om de achttienjarige Dante Kedde te omschrijven. Tekenen, schilderen, fotografie, stop motion – eigenlijk komt haar creativiteit tot uiting in alles wat ze doet. Daarnaast timmert ze ook nog aan de weg aan haar modellencarrière, die haar interesse voor mode des te groter heeft gemaakt. Vogue sprak met Dante over wat haar kunst voor haar betekent en wat haar persoonlijke stijl definieert.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Kunstenaar en model Dante Kedde

Dat haar talenten op het creatieve vlak lagen, was voor Dante vanaf jongs af aan al duidelijk. 'Eigenlijk begon ik al heel jong met tekenen en schilderen, eigenlijk al sinds ik een potlood kon vasthouden', vertelt ze ons. 'Ik was alleen maar aan het tekenen in mijn schriften, dus dat trok al heel gauw mijn interesse om daarin verder te gaan.' Dat leidde uiteindelijk ertoe dat Dante op een middelbare school voor jong creatief talent terecht kwam, waar ze haar volle focus op kunst leggen.

'Vroeger haalde ik veel inspiratie uit mijn pijnlijke gevoelens doordat ik transgender ben.'

Inspiratiebronnen

'Vroeger haalde ik veel inspiratie uit mijn gevoel, de pijnlijke gevoelens die ik voelde doordat ik transgender ben bijvoorbeeld', vertelt Dante als we haar vragen naar wat haar kunst voor haar betekent. 'Dat gevoel kon ik dan goed uitten in mijn werk omdat ik het daarin kwijt kon.' Kunst werd voor Dante een uitlaatklep om haar gevoelens rondom haar transgender identiteit te uiten. Nu het beter gaat met haar, verandert ook haar werk. 'Ik laat me nu vooral inspireren door het vrouwelijk lichaam, vooral in mijn schilderkunst.'

Volg je passie

Dante moedigt haar leeftijdsgenoten aan hun passie te volgen, of in ieder geval daar naar opzoek te gaan. 'Wat ik adviseer aan anderen bij het vinden van een passie is om in eerste plaats gewoon heel dichtbij jezelf te blijven', aldus Dante. 'Ik ben ook altijd heel dichtbij mezelf gebleven bij het vinden van mijn passie en ik had al heel snel door dat dat kunst was, dat daarin mijn kwaliteiten lagen. Meer dan in school of dan dat ik met woorden was bijvoorbeeld.' Doe wat je leuk vindt en geen dingen tegen je zin in, dat is Dante's mantra.

'Mijn stijl is casual maar wel fun, dus wel gewoon leuk, vind ik zelf.'

Casual maar fun

Naast kunst speelt mode een grote rol in het leven van de jonge creatieveling. 'De rol die mode in mijn leven speelt wordt steeds groter omdat ik merk dat ik door het modellenwerk meer interesse voor kleding krijg', vertelt ze. 'Vroeger koos ik vaak gewoon voor een leuke trui met een jeans, maar nu kijk ik toch ook meer naar wat ik zelf leuk vind.' Daarbij benadrukt ze wel dat ze als scholier met een bijbaantje wel goed nadenkt over haar aankopen: 'Ik zorg wel dat ik het na één of twee keer dragen nog steeds leuk vind.' Hoe Dante haar stijl zou omschrijven? 'Casual maar wel fun, dus wel gewoon leuk, vind ik zelf.'

Shop Dante's looks

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl