Wat wol tot zo'n prachtig natuurmateriaal maakt en hoe je het mooi houdt

Vogue ploos alle weetjes over wol uit.

wol-prachtig-natuurmateriaal
WoolmarkInstagram

Met wol kun je alle kanten uit, zo bewijzen ook de vele designers die prijzen winnen bij The Woolmark Company – de wereldwijde autoriteit op het gebied van Merino wol en eigenaar van het Woolmark kwaliteitskeurmerk. Zo vervaardigde International Woolmark Prize finalist 2017/18 David Laport er een droomjurk uit terwijl designer Gabriela Hearst uit Uruguay er de mooiste fijne sweaters van ontwierp die, met de rest van haar volledig Merino wollen en daarmee duurzame Pre-Fall collectie, dit najaar in De Bijenkorf te vinden zijn. Maar in welk item je je ook wilt hullen, het ene type wol is het andere niet. Hoe kies je de juiste soort wol die mooi blijft (lees: langer als nieuw blijft en/of niet kriebelt op je huid) en waar is het allemaal goed voor? In samenwerking met The Woolmark Company dook Vogue in de materie.

Zie voor nog uitgebreidere informatie over onderstaande wolfeiten The Woolmark Company's uitgebreide factsheets.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Welk woltype? Kies voor Merino

Two unisex styles. Five colours. @teym_official delivers the ultimate Merino wool sweater.

Een bericht gedeeld door The Woolmark Company (@thewoolmarkcompany) op

Belangrijk om in acht te nemen voor je een wollen item in je kast hangt is het type wol waar je voor kiest. Als je denkt aan wol denk je misschien wel aan die kriebelige pullover die je moeder winters geleden maakte, maar dat hoeft allang niet meer zo te zijn.
Bij Vogue hebben we wel een favoriet onder de verschillende types wol: Merino wol. Dit is de meest luxueuze wol denkbaar die je ook vaak terugvindt in designerstukken. Ja, prijziger, maar het gaat dan ook een leven lang mee. Wat wil je nog meer? Merino wol is de fijnste soort schapenwol, afkomstig van het Merino schaap. De fijnheid van de vezel is te danken aan het ras, maar ook het klimaat waarin het leeft. Het klimaat in Australië en de in generaties opgebouwde kennis van de schapenhouders, zorgen er voor dat Australische Merino wol de fijnste wolvezel ter wereld is. Merino is bovendien geweldig als het aankomt op het reguleren van de temperatuur – het houdt je warm als het koud is en koel als het heet is. Het wordt hierdoor ook steeds vaker toegepast in sportkleding. Een all-rounder dus. Zoek naar het Woolmark certificaat om verzekerd te zijn van hoogstaande kwaliteit.

2 Wol is 100% afbreekbaar

Wil je voor materialen kiezen die de natuur goed doen? Dan is wol een geschikte keuze. Het is namelijk een bijzonder natuurlijke en hernieuwbare grondstof. Zolang er gras is om te eten, zullen schapen wol blijven produceren. Wordt wol weggegooid dan vergaat het op natuurlijke wijze in maanden of jaren (dit hangt af van de samenstelling) in de aarde, en – nog beter – geeft hierbij ook waardevolle voedingsstoffen terug aan de aarde. Zo wordt wol soms ook gebruikt als meststof wat de groei van groenten en kruiden bevorderd. Hiernaast zorgt het voor een verbeterde waterinfiltratie, bodemdoorluchting en verminderde erosie. Win, win. Het tegendeel is waar voor synthetische vezels, die langzaam ontbinden en voor overbodig vuil zorgen voor Moeder Aarde.

3 Wol is geurbestendig

Trek je 's ochtends je favoriete warme sweater uit de kast, wil je deze halverwege de dag liever uittrekken omdat de stof is gaan ruiken. Hier hoef je dus niet bang voor te zijn als je voor mooie Merino wol kiest. Zo zijn wollen kleding en stoffen van nature geurbestendig, dankzij de unieke eigenschappen van de vezel. Hoe dit werkt? Wolvezels kunnen grote hoeveelheden vocht opnemen – twee keer zo veel als katoen en dertig keer zo veel als polyester. Hierdoor houdt het de huid droger en gaat het de ophoping van transpiratie, bacteriën en onaangename geurtjes tegen. Vele atleten waaronder bergbeklimmers hebben aangegeven dat ze bij het voor een langere periode dragen van wollen versus synthetische kleding minder geuropbouw waarnemen. Wol is dan ook zeer geschikt voor sport en reizen, aangezien het meerdere malen gedragen kan worden zonder te wassen en langer frisser blijft. Wat wil je nog meer?

4 Wol is goed voor de huid

Je huid is je grootste orgaan en eentje waar je lief voor wil zijn. Talloze stoffen kunnen je huid irriteren, maar de kans hierop bij het gebruik van superfijne Merino wol is zeer beperkt. Recent onderzoek van de British Journal of Dermatology heeft zelfs uitgewezen dat het dragen van verfijnd Merino wol een therapeutische werking heeft op mensen met eczeemklachten. Het wetenschappelijk onderzoek naar de gezondheid en welzijnsvoordelen van Merino wol zijn almaar groeiende. Zo heeft onderzoek uitgewezen dat Merino wol helpt bij mensen met deze chronische huidconditie, en betwist daarmee misvattingen dat alle wol kriebelig is en jeukt. Om nog een onderzoek aan te stippen: uit Australisch onderzoek van het Murdoch Children’s Research Institute blijkt dat wollen kledingstukken gemaakt van zacht en ademend Merino wol heel goed werd verdragen door de deelnemers en hiernaast ook hun eczeemsymptomen verminderde. Het gaat hier wel om het heel fijne soort, met een gemiddelde vezeldiameter van 17,5 micron of dunner.

5 Wol is 100% natuurlijk en hernieuwbaar

We benadrukken het graag nog een keer: als je een bewuste koper van mode bent dan ben je met Merino wol aan het juiste adres. In Australië groeit dit het hele jaar door rond de zeventig miljoen schapen (waarvan ongeveer 51 miljoen Merino schapen) doordat zij een simpele mix van water, lucht, zonlicht en gras tot zich nemen. Deze schapen produceren elk jaar een nieuwe vacht, wat wol tot een totaal hernieuwbare vezel maakt. Wat dit betekent? Deze natuurlijke vezels zijn ertoe in staat opnieuw te groeien en zichzelf te vervangen. De allergrootste modehuizen, waaronder Raf Simons, Max Mara & Chanel, werken graag met Merino wol. Als je bewuste keuzes maakt kun je dus een leven lang genieten van je wollen lievelingsstuk. De (mode)wereld is hier absoluut bij gebaat.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl