À la Parisienne: de 10 merken voor die classy-cool Franse look

Het 'je ne sais quoi' van Jeanne Damas, de nonchalante coupe van Caroline de Maigret en het sex-appeal van Camille Rowe. La fille Parisienne, je t'aime.

parijse-look-merken
Jeanne Damas' capsule-collectie voor Reformation

In de aanloop naar Vogue Fashion's Night Out richten we onze blik ook op de schoolvoorbeelden van Franse chic, zoals Brigitte Bardot en Catherine Deneuve. Sensueel, zonder ooit ordinair te worden. Maar er zijn ook genoeg hedendaagse stijliconen uit Parijse regionen waar wij op stel en sprong verliefd op zijn geworden: blogger Jeanne Damas met haar pillowy pout, de speels-sexy blondine Camille Rowe, het poppetje van een Clémence Poésy, rebelse lolita Lou Doillon, Vogue-stylist Emmanuelle Alt en het immer stijlvolle Dior-gezicht Marion Cotillard… het lijstje is oneindig.

Stijl in de geest van de Parisienne
Wat zij allemaal dragen als ze zich over de keitjes van de Franse hoofdstad begeven? Niet louter kledij van de grote modehuizen zoals Chanel of Saint Laurent (laatstgenoemde is inmiddels toch al van Parijs naar L.A. verhuisd onder leiding van Hedi Slimane) of de labels die ook in Nederland allang bekend zijn zoals Étoile Isabel Marant. Scroll door en ontdek de tien stijl- en lifestyletips voor die fijnzinnige Parisienne-stijl met hier en daar ’n randje rock aan de hand van tien fabelachtige Franse merken: van het befaamde Roger Vivier tot niet te missen nieuwkomers, zoals Jacquemus en Vetements.

Vogue Fashion's Night Out
Een aantal van deze juweeltjes (Sandro, Zadig & Voltaire, Longchamp en American Vintage) bevinden zich bovendien met ’n grote winkel in het P.C. Hooftkwartier en kun je in actie zien tijdens Vogue Fashion's Night Out. Verse collecties naast chansons, petit fours, hors d'oeuvres en champagne.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Messy manen volgens Sandro
Karim Sadli

Bijna haveloos haar met pony en amper make-up, zoals te zien bij het model in Sandro's Herfst/Winter 2015-campagne, is de look 'du moment'. Parisienne pur sang en muziekproducer Caroline de Maigret draagt er een lange versie van. Zij knipte haar eigen pony met een botte keukenschaar. Tijdens Fashion's Night Out is bij de Sandro store Vogue's fashion assistant Sandra de Kuiper aanwezig om je van 'n voor Parijs geknipte outfit te voorzien.

2 Rock-bohémien volgens Zadig & Voltaire
Fred Meylan

Het leren jasje mag in de Franse garderobe niet ontbreken en laat Zadig & Voltaire zich nu specialiseren in 'n stoer (eveneens denim) bikerjack dat je overal overheen kunt gooien. Het Parijse modemerk verstaat het combineren van rock 'n roll (studs en stoere laarsjes) met een bohémien toets voor de vrijgevochten geest - zoals de eigengereide Franse actrice Charlotte Gainsbourg die eerder het gezicht was van Zadig & Voltaire. Tijdens Vogue Fashion's Night Out wordt een toast uitgebracht op de nieuwe collectie.

3 Preppy chic volgens American Vintage
American Vintage

In Parijs houden ze het ook graag eenvoudig met simpele stukken (hier en daar voorzien van een sporty twist - misschien om te maskeren dat ze niet zulke fervente sporters zijn als de Amerikanen) die lang mooi blijven. Luxe stoffen, zoals kasjmier, zijn dan ook favoriet. American Vintage sprong hier 10 jaar geleden op in en beleeft in 2015 zijn jubileum. Tijdens Fashion's Night Out kun je bij de American Vintage-store dus een feestje verwachten.

4 Flirt met Londen volgens Longchamp
Longchamp

Parijs en Londen, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk: ze hebben een haat-liefdeverhouding met elkaar, maar een 'huwelijk' kan tot veel moois leiden. Denk bovenal aan Jane Birkin, de Britse zangeres en actrice die al jaren in Frankrijk woont en wiens stijl je toch als 'Parisienne' zou bestempelen. Ook het klassieke modehuis Longchamp vroeg een Britse schoonheid voor de Herfst/Winter 2015-campagne: Alexa Chung. Tijdens Vogue Fashion's Night Out kun je onder meer kennismaken met de nieuwe accessoire-collectie - waaronder ook prachttas Le Pliage die je naar eigen smaak kunt customizen.

5 Girly en quirky volgens Carven
Carven

De echte Parisienne kiest graag voor 'n lolita-look met knipoog voorzien van bijzonder materiaalgebruik en speelse, schilderachtige prints of vormen. Het Franse model Héloïse Giraud die in de nieuwste Carven-campagne schittert draagt de jaren '60 mini's met matching print-top of jasjes met verve.

6 Veins eetlust volgens Roger Vivier
Kate Bellm

De Parisienne zal zich een 'zondige schotel' niet ontzeggen. Kaas, wijn, frisdrank met een rietje (uit een Roger Vivier-beker als het even kan), ze is er niet bang voor. Wel eet ze vooral kleine liflafjes en slaat ze het ontbijt over als we Caroline de Maigret mogen geloven. Parisienne en stylist Jeanne Damas is vooral zichzelf in de nieuwe Roger Vivier-campagne. Ze heeft die sensuele uitstraling met volle lippen en een cheekyoogopslag. De Amerikanen hebben haar bovendien even van Franse bodem gestolen om voor het in L.A. gesitueerde eco-label Reformation een capsule-collectie te ontwerpen waarin ze Franse essentials (van nautisch streepje tot LWD) heeft verwerkt.

7 Smoking hot volgens Racil
Style.com

Smoking! Zo wil je natuurlijk wel overkomen. De Fransen kennen hun klassiekers en laat het nu de Parijse stylist Racil Chalhoub zijn die met haar nieuwe modelabel Racil recht in de roos schiet. Haar lijn draait volledig om de smoking: van compleet pak tot jurkje gebaseerd op dit masculiene kledingstuk. Likje rode lipstick en lach er je crooked teeth (met spleetje á la Vanessa Paradis) bij bloot.

8 Tijdloze schoonheid volgens The Kooples
The Kooples

Schoonheid zit hem absoluut niet in hoeveel jaren je op de teller hebt staan. Sterker nog, karakter is het sleutelwoord voor de Parijse slag en hoe ouder je wordt hoe meer je mag experimenteren. Geen 20-jarige die er zo cool bijhangt als model en skincare-goeroe (met eigen cultlijn Rodin Olio Lusso) Linda Rodin die 67 is en de nieuwe The Kooples-campagne rockt.

9 Excentriek volgens Vetements
Vetements

Het vrij nieuwe in Parijs gevestigde modelabel Vetements vult met succes het gapende gat op dat Martin Margiela achterliet. Deze collectie is voor de avantgardista's onder de Parijzenaren. Een snobby attitude on the side kan zo'n look prima hebben.

10 Cultureel verantwoord volgens Jacquemus
Jacquemus

De 25-jarige Simon Porte Jacquemus is de naam op ieders lippen: de jonge ontwerper die zijn strepen verdiende bij Comme des Garçons heeft een meer conceptuele visie op mode met voor dit najaar strategisch geplaatste vlakken of bijvoorbeeld een overgooier voorzien van een top in de vorm van twee handen die de buste bedekken. De ene keer past zijn stijl de intellectuele galleriehouder, een andere keer de funky club kid. Een vleugje surrealisme (zoals een tweede gezicht op de wangen van zijn mannequins geschilderd) is hem ook niet vreemd.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl