Mode & politiek: Máxima's Prinsjesdag-looks ontrafeld

Van gouden glitters tot smashing rood: wij nemen de Prinsjesdag-garderobe van Máxima onder de loep.

koningin-maxima-prinsjesdag
Brunopress

Dat politiek, economie en mode met elkaar verweven zijn wisten wij natuurlijk al lang (denk aan de lipstick-index, een ware graadmeter voor de economische omstandigheden in een land). In het kader van budget-, oftewel Prinsjesdag, daarom eens de kledingkeuzes van onze eigen koningin Máxima eens onder de loep. Want come rain or shine, Máxima weet met haar schitterende looks – van Natan en Jan Taminiau tot Valentino – van elke Prinsjesdag een waar feest te maken.

image
Getty Images
2002

In haar eerste jaar als prinses der Nederlanden kiest Máxima op Prinsjesdag voor een vurig modestatement. Ook al is de toon van de troonrede in 2002 van sombere aard door het toegenomen gevoel van onveiligheid naar 9-11 het jaar ervoor en de economische neerslag, draagt Máxima hier een felrode japon van het modehuis Natan. Nothing like a red dress to brighten up your day!

1 van 11
image
Getty Images
2003

Wederom een sobere troonrede in 2003, maar dat mag de pret voor het koninklijk paar niet drukken. Máxima is hier namelijk in verwachting van prinses Amalia en draagt – als een stille hint? – een rode jurk met fuchsia-roze mantel van haar favoriete modehuis Natan.

2 van 11
image
Getty Images
2004

In 2004 stond de troonrede in het teken van het terugvinden van het vertrouwen in de economie na de jaren van recessie. Om deze boodschap kracht bij te zetten draagt Máxima een grijze jurk met jasje van een ontwerper uit haar vaderland: de Argentijnse Benito Fernandez. De juwelen en het kekke hoofdstuk zorgen voor de nodige jeu in het geheel.

3 van 11
image
Getty Images
2005

Oranje boven! In 2005 kiest Máxima voor een vaderlandslievende outfit met deze oranje jurk met daarop een suède jasje van – jawel –Natan. En waarom ook niet? Het zorgstelsel wordt per 1 januari 2006 vernieuwd en zulke grote veranderingen vragen om een sterk mode-statement.

4 van 11
image
Getty Images
2007

De troonrede staat in 2007 in het teken van de vergrijzing, en dan vooral het tegengaan daarvan. Een boodschap van verjonging dus, ook van de (toen nog) prinses: fris-beige en glitters is wat de klok slaat, natuurlijk van het Belgische modehuis Natan.

5 van 11
image
Getty Images
2009

In 2009 worden er fikse veranderingen doorgevoerd in het belastingstelsel, en ook in de garderobe van Máxima. Dit is namelijk het eerste jaar dat zij haar keus liet vallen op een ontwerp van de Nederlandse couturier Jan Taminiau. Een goede keuze wat ons betreft, in deze roze jurk met bijpassend hoofddeksel ziet de prinses er uit om door een ringetje te halen!

6 van 11
image
Getty Images
2012

Het is alweer 2012 en hier zien we voor het eerst de iets conservatievere manier waarop de koningin-in-spé zich begint te kleden. Overigens geheel in lijn met de boodschap van de troonrede van dat jaar, namelijk de beperkingen van de uitgaven in het zorgstelsel. Toch laat Máxima haar hoofd niet hangen en ziet ze er in deze roze jurk van Natan mét split tot op haar knie uit alsof ze elk moment haar innerlijke latina de vrije loop laat en de tango gaat dansen. ¡Olé!

7 van 11
image
Getty Images
2013

In april van 2013 werd Willem-Alexander gekroond tot Koning ter Nederlanden. Máxima mag vanaf dan worden aangesproken met koningin, en zo'n titel vraagt om een jurk van proportie. Tijdens Prinsjesdag van 2013 koos Máxima dan ook voor Jan Taminiau, ditmaal een gouden exemplaar. Fit for a queen!

8 van 11
image
Getty Images
2014

De naam van de nota van vorig jaar was 'Uit de schaduw van de crisis'. Koning Máxima koos ervoor om dit herstel na een aantal barre jaren te vieren in een jurk van Italiaanse makelij. De felrode japon van modehuis Valentino staat Hare Majesteit fantastisch. De bijpassende hoed en lipstick maken het geheel af. Bellissima!

9 van 11
image
Getty Images
2015

Jan Taminiau is wederom de ontwerper van de Prinsesjesdag-jurk van Máxima, net als in 2013. De jurk is een handbeschilderde zijden organza japon, gedecoreerd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken. Het tafereel op de jurk is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. Dit jaar wijkt de Koningin af van de hoedentraditie en kiest ze voor een bijpassende haardecoratie. De troonrede had dit jaar een zeer zakelijk en nuchter karakter: het gaat economisch goed, dankzij de inspanningen van iedereen, maar tegelijk wordt er realistisch gekeken naar hoe het beter kan. In lijn met die troonrede koos Maxima voor een nuchtere, Hollandse ontwerper: onze Jan Taminiau.

10 van 11
image
Getty Images
2016

Prinsjesdag 2016 wordt gekenmerkt door een bijzonder optimistische troonrede. 'Nederland is een sterk land, in een instabiele wereld', verkondigt Willem-Alexander, terwijl hij de kracht van Nederland onderstreept en hamert op de Nederlandse waarden. Máxima's Prinsjesdaglook is een viering van dit optimisme: in deftig en krachtig koningsblauw doet zij de boodschap van Hollandse glorie en trots zegevieren. Ze draagt een hoed van Fabienne Delevigne en een tweedelige jurk, bestaande uit een top van nachtblauw zijden en een goudkleurige rok bewerkt met blauw guipure kant en pailletten, die overigens behoorlijk goed matchte met de zetel tijdens de troonrede. Het ensemble is van hand van de Deens-Nederlandse couturier Claes Iversen. Een frappant feit is dat Claes Iversen tevens de ontwerper is achter de controversiële mantel die Máxima tijdens haar bezoek aan Beieren droeg. Maxima's verschijning van vandaag is een erkenning na de ongelukkige situatie, en laat zien dat de ontwerper en koningin een dynamisch duo zijn.

11 van 11
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Koningin Máxima