De mooiste looks van koningin Máxima op Prinsjesdag door de jaren heen

Van gouden glitters tot smashing rood: wij nemen de Prinsjesdag-garderobe van Máxima onder de loep.

koningin-maxima-prinsjesdag-looks
Patrick van KatwijkGetty Images

Dat politiek, economie en mode met elkaar verweven zijn wisten wij natuurlijk al lang (denk aan de lipstick-index, een ware graadmeter voor de economische omstandigheden in een land). In het kader van budget-, oftewel Prinsjesdag, daarom eens de kledingkeuzes van onze eigen koningin Máxima onder de loep. Want come rain or shine, Máxima weet met haar schitterende looks – van Natan en Jan Taminiau tot Valentino – van elke Prinsjesdag een waar feest te maken.

Uniform, Military uniform, Military officer, Costume, Event, Gesture,
Getty Images
1 van 14
2002

In haar eerste jaar als prinses der Nederlanden kiest Máxima op Prinsjesdag voor een vurig modestatement. Ook al is de toon van de troonrede in 2002 van sombere aard door het toegenomen gevoel van onveiligheid naar 9-11 het jaar ervoor en de economische neerslag, draagt Máxima hier een felrode japon van het modehuis Natan. Nothing like a red dress to brighten up your day!

Pink, Fashion, Dress, Magenta, Outerwear, Gown, Costume, Event, Tradition, Costume design,
Getty Images
2 van 14
2003

Wederom een sobere troonrede in 2003, maar dat mag de pret voor het koninklijk paar niet drukken. Máxima is hier namelijk in verwachting van prinses Amalia en draagt – als een stille hint? – een rode jurk met fuchsia-roze mantel van haar favoriete modehuis Natan.

Fashion, Photography, Gesture,
Getty Images
3 van 14
2004

In 2004 stond de troonrede in het teken van het terugvinden van het vertrouwen in de economie na de jaren van recessie. Om deze boodschap kracht bij te zetten draagt Máxima een grijze jurk met jasje van een ontwerper uit haar vaderland: de Argentijnse Benito Fernandez. De juwelen en het kekke hoofdstuk zorgen voor de nodige jeu in het geheel.

Hat, Sun hat, Headgear, Fashion accessory, Outerwear, Gesture, Smile,
Getty Images
4 van 14
2005

Oranje boven! In 2005 kiest Máxima voor een vaderlandslievende outfit met deze oranje jurk met daarop een suède jasje van – jawel –Natan. En waarom ook niet? Het zorgstelsel wordt per 1 januari 2006 vernieuwd en zulke grote veranderingen vragen om een sterk mode-statement.

Hair, Blond, Hairstyle, Yellow, Fashion, Outerwear, Street fashion, Headgear, Fashion accessory, Smile,
Getty Images
5 van 14
2007

De troonrede staat in 2007 in het teken van de vergrijzing, en dan vooral het tegengaan daarvan. Een boodschap van verjonging dus, ook van de (toen nog) prinses: fris-beige en glitters is wat de klok slaat, natuurlijk van het Belgische modehuis Natan.

Muscle, Event, Photography, Gesture,
Getty Images
6 van 14
2009

In 2009 worden er fikse veranderingen doorgevoerd in het belastingstelsel, en ook in de garderobe van Máxima. Dit is namelijk het eerste jaar dat zij haar keus liet vallen op een ontwerp van de Nederlandse couturier Jan Taminiau. Een goede keuze wat ons betreft, in deze roze jurk met bijpassend hoofddeksel ziet de prinses er uit om door een ringetje te halen!

Tradition, Magenta, Formal wear,
Getty Images
7 van 14
2012

Het is alweer 2012 en hier zien we voor het eerst de iets conservatievere manier waarop de koningin-in-spé zich begint te kleden. Overigens geheel in lijn met de boodschap van de troonrede van dat jaar, namelijk de beperkingen van de uitgaven in het zorgstelsel. Toch laat Máxima haar hoofd niet hangen en ziet ze er in deze roze jurk van Natan mét split tot op haar knie uit alsof ze elk moment haar innerlijke latina de vrije loop laat en de tango gaat dansen. ¡Olé!

Hat, Dress, Costume accessory, Sun hat, Costume design, Victorian fashion, Vintage clothing, Fedora, Gown, Costume,
Getty Images
8 van 14
2013

In april van 2013 werd Willem-Alexander gekroond tot Koning ter Nederlanden. Máxima mag vanaf dan worden aangesproken met koningin, en zo'n titel vraagt om een jurk van proportie. Tijdens Prinsjesdag van 2013 koos Máxima dan ook voor Jan Taminiau, ditmaal een gouden exemplaar. Fit for a queen!

Uniform, Outerwear, Headgear, Dress, Event, Tradition, Monarchy, Military uniform, Costume, Middle ages,
Getty Images
9 van 14
2014

De naam van de nota van vorig jaar was 'Uit de schaduw van de crisis'. Koning Máxima koos ervoor om dit herstel na een aantal barre jaren te vieren in een jurk van Italiaanse makelij. De felrode japon van modehuis Valentino staat Hare Majesteit fantastisch. De bijpassende hoed en lipstick maken het geheel af. Bellissima!

Flooring, Carpet, Event, Red carpet, Costume, Ceremony, Formal wear, Temple, Dress, Suit,
Getty Images
10 van 14
2015

Jan Taminiau is wederom de ontwerper van de Prinsesjesdag-jurk van Máxima, net als in 2013. De jurk is een handbeschilderde zijden organza japon, gedecoreerd met verschillende kraalsoorten en borduurtechnieken. Het tafereel op de jurk is geïnspireerd op de Japanse kamer in Paleis Huis ten Bosch. Dit jaar wijkt de Koningin af van de hoedentraditie en kiest ze voor een bijpassende haardecoratie. De troonrede had dit jaar een zeer zakelijk en nuchter karakter: het gaat economisch goed, dankzij de inspanningen van iedereen, maar tegelijk wordt er realistisch gekeken naar hoe het beter kan. In lijn met die troonrede koos Maxima voor een nuchtere, Hollandse ontwerper: onze Jan Taminiau.

Sitting, Tradition, Chair,
Getty Images
11 van 14
2016

Prinsjesdag 2016 wordt gekenmerkt door een bijzonder optimistische troonrede. 'Nederland is een sterk land, in een instabiele wereld', verkondigt Willem-Alexander, terwijl hij de kracht van Nederland onderstreept en hamert op de Nederlandse waarden. Máxima's Prinsjesdaglook is een viering van dit optimisme: in deftig en krachtig koningsblauw doet zij de boodschap van Hollandse glorie en trots zegevieren. Ze draagt een hoed van Fabienne Delevigne en een tweedelige jurk, bestaande uit een top van nachtblauw zijden en een goudkleurige rok bewerkt met blauw guipure kant en pailletten, die overigens behoorlijk goed matchte met de zetel tijdens de troonrede. Het ensemble is van hand van de Deens-Nederlandse couturier Claes Iversen.

Dutch Royal Family Attends  Prinsjesdag in The Hague
Patrick van KatwijkGetty Images
12 van 14
2017

Op Prinsjesdag 2017 draagt koningin Máxima een klassieke A-lijn jurk van het Belgische modehuis Natan, gemaakt van transparante brokaat met grove bloemen. Máxima combineert de japon met een bijpassende grijze turban en een diamanten collier uit de koninklijke kluis. Een subtiele, maar zeer chique look.

Dutch Royal family Attends The Parliamental Year Prinsjesdag Opening In The Hague
Patrick van KatwijkGetty Images
13 van 14
2018

Een minder zonnige Prinsjesdag in 2018, maar de boodschap tijdens de troonrede is des te positiever. 'In 2019 groeit de economie voor het zesde jaar op rij. Naar verwachting neemt het nationaal inkomen volgend jaar met 2,6 procent toe en bedraagt het overschot op de rijksbegroting 1 procent,' aldus koning Willem-Alexander. Hoewel de outfits van de koning ieder jaar min of meer hetzelfde blijven, toont Máxima een opvallende look. Zo draagt onze koningin een jurk van mousseline in verschillende pastelkleuren van de Italiaanse ontwerpster Luisa Beccaria. Geen couture deze keer, maar pret-a-porter.

Event, Tradition, Costume, Monarchy, Ceremony, Middle ages, Flooring, Carpet,
ANP
14 van 14
2019

Dat het stijlgevoel van koningin Máxima ieder jaar weer groeit, bewijst de koningin op Prinsjesdag 2019. Máxima steelt de show in een oogverblindende creatie van de Nederlandse ontwerper Jan Taminiau: een robijnrode japon van wollen crêpe met bijbehorende, met kralen bezaaide cape. Daarbij droeg zij een rode hoed van velour (een zogenaamde "pillbox"), rode handschoenen en een met kralen bezaaide clutch in dezelfde kleur. Een op en top koninklijke look die bij een echte Queen past.

Advertentie - Lees hieronder verder
This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Meer van Koningin Máxima