Dit waren de 11 meest sensationele First Lady looks aller tijden

Van Jacky Kennedy tot Michelle Obama, tijdens deze elf inauguraties waren de First Ladies het middelpunt van de aandacht.

De outfits van de First Ladies worden al eeuwenlang in de gaten gehouden en de vrouwen in kwestie waren zich daar heel bewust van. Met subtiele kledingkeuzes proberen ze tijdens de inauguratieceremonies de grenzen te verleggen en hun eigen boodschap over te brengen. Het is nog even wachten op een vrouwelijke president, maar in de tussentijd mag er best wat bewondering zijn voor de First Ladies die op hun eigen manier een bijdrage leverden aan de Amerikaanse samenleving. Duik in de geschiedenis met de 11 beste inauguratielooks aller tijden.

Advertentie - Lees hieronder verder
1 Dr. Jill Biden
joe biden's inauguration as 46th president of the us is celebrated with parade in washington, dc
Patrick SmithGetty Images

Voor de inwijdingsceremonie koos Biden voor een frisse, blauwe tweedjas en een jurk met Swarovski details en parels. De outfit werd natuurlijk afgewerkt met een matchend mondkapje. Het brein achter deze look is een jonge ontwerpster genaamd Alexandra O'Neil. Dr. Biden greep niet alleen de kans om een nieuw talent in de schijnwerpers te zetten, maar maakte later op de avond ook een statement over duurzaamheid. Voor het inauguratieconcert droeg de First Lady namelijk een outfit van Gabriela Hearst, een ontwerper die zich inzet voor duurzame mode.

2 Michelle Obama
usa   presidential inauguration   michelle obama
Ralf-Finn HestoftGetty Images

Michelle Obama zorgde voor een beetje zonneschijn tijdens de eerste inauguratie van Barack Obama. Ze trapte haar carrière als First Lady af in een ontwerp van Isabel Toledo, een Amerikaans-Cubaanse ontwerpster met een migrantenachtergrond. De kleur geel was ook geen toeval. Zo schreef Reuters dat de tint waarschijnlijk gekozen was omdat het vaak wordt gezien als een symbool van hoop en optimisme.

3 Laura Bush
us president george w bushl laughs whi
BRENDAN SMIALOWSKIGetty Images

Voor de tweede inauguratie van president Bush droeg de First Lady een kasjmier Oscar de la Renta jas en jurk. De kleur wit was in dat jaar erg populair en verscheen op menig rode loper tijdens het awardshow seizoen. Bovendien paste de tint natuurlijk erg goed in het winterseizoen en contrasteerde het mooi met de zee van zwarte pakken.

4 Hillary Clinton
us president bill clinton r and first lady hilla
TED MATHIASGetty Images

Tegenwoordig kunnen we ons Hillary Clinton haast niet voorstellen zonder haar kenmerkende broekpakken. Toch gaf ze als First Lady regelmatig de voorkeur aan jurken en rokken. Zo ook tijdens de tweede inauguratie van president Bill Clinton in 1997. De voormalige First Lady koos toen voor een koraalkleurige jurk met matchende jas van Oscar de la Renta.

5 Nancy Reagan
ronald reagan, barbara bush, nancy reagan, jimmy carter, walter mondale at reagan's first inauguration
ABC Photo ArchivesGetty Images

Als er iets is waar Nancy Reagan om bekend stond, dan was dat de kleur rood. 'Ik denk dat zij er voor een groot deel ervoor gezorgd heeft dat rood de Republikeinse kleur werd,' zei Valerie Steele, directeur van het Museum at the Fashion Institute of Technology in een interview met de Times. Het was de favoriete kleur van de First Lady en werd natuurlijk ook gedragen tijdens de eerste inauguratie van haar man Ronald. Geen wonder dus dat Nancy's kenmerkende kleur tot op de dag van vandaag Reagan Red wordt genoemd.

6 Rosalynn Carter
jimmy and rosalynn carter dancing
BettmannGetty Images

Rosalynn Carter stond bekend om haar nuchtere houding en haar focus op diplomatiek. Deze voormalige First Lady was dan ook niet bang om gewoon weer een oude jurk uit de kast te halen voor het inauguratie bal van haar man in 1977. In plaats van dat de pers haar toejuichte om haar milieuvriendelijke kledingkeuze, noemde ze haar outfit lui. Gelukkig hebben we er in 2021 wél meer waardering voor.

7 Lady Bird Johnson
mrs lyndon b johnson wearing inaugural gown
BettmannGetty Images

Toen Claudia Taylor, beter bekend onder haar bijnaam Lady Bird, First Lady werd, was er geen sprake van een feestelijke ceremonie. John. F. Kennedy was namelijk nét vermoord en heel Amerika was nog in rouw om hun voormalige president. Twee jaar later werd haar man Lyndon B. Johnson weer verkozen en toen werd het wel gevierd met een gala. Lady Bird koos voor een gele satijnen jurk met een bijpassende jas van John Moore. De First Lady wilde een tijdloos ontwerp dragen, aangezien haar outfit de geschiedenisboeken in zou gaan. Vandaar dus de simpele, klassieke look die tot op de dag van vandaag elegantie uitstraalt.

8 Jackie Kennedy
john kennedy and jacqueline leaving for white house
BettmannGetty Images

Jackie Kennedy was de eerste First Lady die zich echt ontwikkelde tot stijlicoon. Zo is de – naar de First Lady vernoemde – Jackie Gucci-tas nog altijd een favoriet onder modeliefhebbers. Voor de inauguratie van haar man droeg Jackie een ontwerp van de Russische designer Oleg Cassini. De look onderscheidde zich door oversized knopen en een pillbox hoed. Jackie Kennedy was misschien niet de langst zittende First Lady, maar ze was zeker een van de invloedrijkste op het gebied van mode.

9 Mamie Eisenhower
mamie eisenhower, inauguration gown
PhotoQuestGetty Images

Alhoewel Jackie Kennedy echt doorbrak als een stijlicoon, heeft Mamie Eisenhower wat dat betreft de deur alvast op een kiertje gezet. Zo wist Mamie bij allebei de inauguratie gala’s van haar man de show te stelen met haar outfits. Voor de eerste editie droeg de First Lady een jurk van Nettie Rosenstein met maar liefst 2000 edelstenen. Vier jaar later droeg Mamie weer een jurk van dezelfde designer, die toen van top tot teen versierd was met parels, kristallen en topazen.

10 Eleanor Roosevelt
eleanor roosevelt wearing her inaugural ball gown
BettmannGetty Images

Eleanor Roosevelt was de langstzittende First Lady in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Haar man was voor vier termijnen president in verband met de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de eerste inauguratie droeg Eleanor een blauwe zijden jurk versierd met edelstenen van de Amerikaanse ontwerpster Sally Milgrim. De twee daaropvolgende gala's werden afgelast door de oorlog en de economische crisis.

11 Mary Todd Lincoln
mary todd lincoln, full length portrait wearing inaugural ball gown, brady handy photograph collection, 1861
Education ImagesGetty Images

Het is niet met zekerheid te zeggen wat Mary Todd Lincoln aanhad tijdens de inauguratie van haar man, maar deze jurk is een grote kanshebber. De look past met de crinoline rok volledig bij de mode van de 18de eeuw en is bovendien versierd met ruches en een bloemenprint. Alhoewel de designer van deze jurk niet bekend is, weten we wel dat de First Lady vaak kleding droeg van Elizabeth Keckley. Mary ontmoette de voormalige slaaf tijdens de inauguratie van haar man. Blijkbaar maakte Keckley een zeer goede indruk, want vanaf dat moment werd ze vaak betrokken bij de kledingkeuzes van de First Lady.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Stijl