Vogue
Van Nederlandse hand: deze ontwerpers maken furore in het buitenland

fashion / Style

Van Nederlandse hand: deze ontwerpers maken furore in het buitenland

Datum
Auteur
Lune Kuipers
Area

Nederland maakte op internationaal niveau lange tijd vooral naam als het ging om extravagantie en interessante technieken die vaak meer weg hadden van kunst dan draagbare kledingstukken. Wij noemen een Iris van Herpen en Viktor & Rolf. Hoewel beiden hun ateliers in Nederland hebben zitten, showen ze op de catwalks van Parijs.

Solange is al fan

Plots was daar een nieuwe generatie die in korte tijd de modepers voor zich wist te winnen. In eigen land was dit David Laport, die met zijn prachtige plooien zelfs Solange tot zijn fanbase mag rekenen. Aan de andere kant van de oceaan zijn het Sander Laks Sies Marjan en Area van Piotrek Panszczyk en de Amerikaanse Beckett Frog, die Nederland achter zich lieten en hun merk opzetten in New York. Dankzij kleurrijke kledingstukken, glanzende stoffen en collecties die verrassend draagbaar zijn, zijn het de shows van ‘onze’ ontwerpers waar de modewereld inmiddel halsreikend naar uitkijkt.

1. Sies Marjan

De Nederlandse Sander Lak studeerde aan ArtEZ en het bekende Central Saint Martins in Londen voordat hij in Antwerpen, Parijs en New York voor verschillende modehuizen werkte. In de laatstgenoemde stad startte hij in 2016 zijn eigen label. Dankzij de 'je ne sais quoi' attitude die om de collecties heen hangt en Laks lef als het aankomt op kleur werd Sies Marjan vanaf de eerste show onmiddellijk omarmd.

Sies Marjan – top

Via Farfetch

Sies Marjan – top en rok

Via Barneys

Via Barneys

Sies Marjan – broek

Via Matches Fashion

2. Bibi van der Velden

Bibi van der Velden, bekend om haar gebruik van verrassende materialen en figuratieve sieraden, schoolde zichzelfde in sculptuur aan de kunstacademie van Florence in Italië voordat ze haar eigen sieradenlijn begon. Dankzij het overdadige Gucci van nu kijken we inmiddels niet meer op van een krokodillenarmband of een met vogels versierde ring. Naast haar eigen sieradenlijn heeft Van der Velden onlangs auverture.com opgezet. De website geeft collega's uit de sieradenwereld, van Delfina Delettrez tot Monique Péan, een platform om daar hun eigen werk met de bezoekers te delen.

Bibi van der Velden – armband

Via Bibi van der Velden

Bibi van der Velden – oorbellen

Via Bibi van der Velden

Bibi van der Velden – ring

Via Bibi van der Velden

3. Area

New York cool Area is het werk van de Amerikaanse Beckett Frog en de Poolse, maar in Nederland opgegroeide, Piotrek Panszczyk. Vanaf hun eerste show op het schema van New York Fashion Week waren wij (en de rest van modeland) fan. Het duo is zeker niet vies van wat glitter en glamour, en weet als geen ander hoe ze textiel zo kunnen manipuleren waardoor het net wat meer glanst, net wat meer glimt.

Area – blouse

Via Farfetch

Area – zonnebril

Via Area

Area – jurk

Via Farfetch

4. Lucas Ossendrijver

Hoewel niet onder eigen naam is het de Nederlandse Lucas Ossendrijver die de mannen van Lanvin voorziet van sneakers bewerkt met graffiti en gedeconstrueerde pakken. Wij wachten nog op de dag dat beide ook in onze maat verkrijgbaar zullen zijn.

Lanvin – kaarthouder

Via Mr. Porter

Lanvin – shirt

Via Mr. Porter

Lanvin – sneaker

Via Bergdorf Goodman

Week 15 mei 2017: 10 beste looks

 

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op Vogue.nl.
Dit vinden wij jammer, want Vogue.nl is mede dankzij deze advertenties gratis toegankelijk.
Wil je een uitzondering maken voor Vogue.nl, of meer lezen over hoe wij met advertenties omgaan?
Klik dan hier. Veel dank!

Maak een uitzondering voor Vogue.nl > Sluiten