De kans is groot dat je nog met je gedachten bij bikini’s, minirokjes, zonnebrillen en wapperende kaftans zit. Maar de eerste herfstcollecties druppelen al langzaam de winkels binnen, dus het is toch echt tijd voor een new season roundup. En één ding is zeker: kleren, schoenen en tassen zijn op dit moment een allesbehalve frivole aangelegenheid. De mode is namelijk in decennia niet zó woke geweest.

Je ziet het alleen al aan de Instagram-accounts van ontwerpers, stylisten, fotografen, editors en modellen. Blurry catwalkshots hebben plaatsgemaakt voor geëngageerde posts over het klimaat, de Trump-regering en feminisme. En met dank aan het populaire @dietprada wordt niet alleen schaamteloos gekopieerd, maar ook racisme, cultural appropriation en andere misstanden in de industrie uitvoerig aan de kaak gesteld. Maar denk nu niet dat we dit najaar massaal de straat op gaan in T-shirts vol anti-Trump leuzen, want op de catwalks ziet activisme er gelukkig subtieler en een stuk modieuzer uit.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Parka power

De collecties die nu in de winkels verschijnen, zijn ontworpen toen de #metoo discussie vorig jaar in al z’n hevigheid losbarstte. Veel ontwerpers zeggen vrouwen te willen empoweren met stoere en zo praktisch mogelijke kleren. Zo is de parka misschien wel hèt item van het seizoen en hangen alle winkels straks bomvol workwear (denk: oversized overalls, veel grote zakken en stoffen die tegen een stootje kunnen). Met als ultiem hoogtepunt de oranje wegwerkersjassen die bij Balenciaga, Burberry en Calvin Klein opduiken.

De oranje wegwerkersjas bij Burberry, Herfst/Winter 2018.
InDigital

#Metoo heeft ook geresulteerd in kleren die je lichaam zo uitvoerig bedekken dat ze Harvey Weinstein en consorten het pussy grabben behoorlijk lastig maken. De zomen zijn laag, de kragen hoog en handen worden opgeslokt door XXL-mouwen. We zien opvallend veel kuise kaftans en abaya-achtige jurken, liefst gedragen over een broek. Want layering is een big deal deze herfst. Bekijk ter inspiratie de show van Balenciaga, met outfits van minstens tien laagjes over elkaar. Ook opmerkelijk: alle grote modehuizen stuurden hoofddoeken en zelfs bivakmutsen de catwalk op. Hartstikke modieuze versies van het favoriete accessoire van rebellen en verzetsstrijders weliswaar, uitgevoerd in kleurrijke breisels en versierd met glimstenen en vrolijke prints.

Balenciaga, Herfst/Winter 2018.
InDigital

Kleren voor supersterke vrouwen

Het zal niemand verbazen dat juist nu mode uit de jaren tachtig – hèt decennium van power dressing – een comeback van jewelste maakt. Bijna elke collectie bevat joekels van schoudervullingen, hevig ingesnoerde tailles, gebleekt denim, héél veel leer en een psychedelisch kleurenpalet vol neon. Kleren voor supersterke vrouwen.

’Jaren tachtig schoudervullingen bij Balmain, Herfst/Winter 2018.’
InDigital

Naast de jaren tachtig signaleren we nog een andere obsessie: de natuur. De meeste ontwerpers zijn namelijk erg begaan met thema’s als klimaatverandering en plasticsoep. Karl Lagerfeld spande de kroon en liet voor zijn Chanel-show een compleet bos nabouwen. Hij en heel wat van zijn collega-ontwerpers ontwierpen kleren die regelrecht uit de kast van een boswachter gestolen lijken. Daarnaast zien we een overweldigende hoeveelheid dierenprints (nieuwsflits: de seizoenenlang onovertroffen panter krijgt nu stevige concurrentie van de tijger). Ook een hit: modellen die eruit zien alsof ze zojuist uit een houten hutje op een verlaten prairie zijn gekropen. Een soort Romy Boomsma’s in hyperromantische macraméjurken, patchworkcapes en koeienhuiden.

Het nagebouwde bos bij de show van Chanel, Herfst/Winter 2018.
InDigital

Neppe koeienhuiden welteverstaan, want ontwerpers zijn momenteel zo begaan met het welzijn van de aardbol dat echt bont dit seizoen zo goed als verdwenen is van de catwalk. Anti-bontdemonstranten hebben de afgelopen jaren niet voor niets in de stortregen en vrieskou voor de ingang van talloze shows gebivakkeerd.

Anti-bont demonstranten bij London Fashion Week, februari 2018.
Getty Images

Na pioniers als Calvin Klein en Stella McCartney, hebben ook Gucci, Michael Kors, Givenchy, Ralph Lauren, Armani, Hugo Boss en Philosophy di Lorenzo Serafini bont uit hun collecties verbannen.

Anok Yai opent als tweede zwarte model ooit na Naomi Campbell de Prada Herfst/Winter 2018 show.
InDigital

Tel daarbij op dat de modellen in de shows diverser in etniciteit, leeftijd en maten dan ooit tevoren zijn. De modewereld heeft nog een lange weg te gaan, maar dit seizoen brengt ons aardig wat stapjes in de goede richting.