Van Prada tot Bottega Veneta: waarom franje dé trend van aankomend najaar is

Fringes vieren hoogtij, als het aan deze grote ontwerpers ligt.

Franjes op de catwalk bij Dior, Bottega Veneta en Prada Herfst/Winter 2020.
Getty Images

Met fashion month net achter de rug kunnen we terugblikken op de trends die ontwerpers en modehuizen presenteerden in hun nieuwste collecties. Niet alleen zagen we dat de iconische bandana een comeback gaat maken, maar ook vele eighties trends wisten hun weg terug te vinden naar de catwalk, zoals latex en power schouders. Een andere grote trend voor aankomend najaar? Heel veel franjes, gezien bij onder meer Dior, Prada en Bottega Veneta.

Van cowgirl naar high-fashion

Wie franjes zegt, denkt al gauw aan cowgirls in denim shorts, opgeknoopte blouses en cowboylaarzen of moccasins. Dat is niet zo vreemd, want we kennen de fringe voornamelijk uit Western-taferelen waardoor associaties met het Wilde Westen op de loer liggen. Ook waren de fijne sliertjes stof volop aanwezig tijdens de jaren twintig, de roaring twenties, waar ze vooral gebruikt werden om jurken een dynamisch effect te geven tijdens het dansen van de populaire charleston.

Flapper Dancing In 'The Great Gatsby'
Een scène uit The Great Gatsby, geregisseerd door Elliott Nugent in 1949.
Paramount PicturesGetty Images

Die Great Gatsby-franje komt meer in de buurt bij wat we anno 2020 op de catwalk en in het straatbeeld zien. Fringes zijn nu chiquer dan ooit tevoren, en worden niet alleen verwerkt in glamoureuze avondjurken en power suits, maar ook in wollen jassen, comfortabele sweaters en gestroomlijnde accessoires.

De beste streetstyle looks van Paris Fashion Week Herfst/Winter 2020.
Franjes tijdens Paris Fashion Week Herfst/Winter 2020.
Jonathan Daniel Pryce

Dior, Prada en Bottega Veneta

Dat franjes aankomend Herfst/Winter 2020 terugkomen, blijkt wel uit de vele shows die we tijdens de afgelopen modeweken hebben gezien. Bijna alle grote modehuizen hadden wel een zekere vorm van franje in hun collecties. De 'klassieke' franje werd gebruikt voor contrasterende details op wollen sweaters, als verrassingseffect aan de zomen van jassen en jurken, om tassen mee te versieren en ook waren er zelfs complete tops, rokken of jurken die enkel uit franje bestonden, zoals te zien was tijdens de shows van Dior en Jil Sander.

Jill Sander Herfst/Winter 2020
Jil Sander Herfst/Winter 2020 
Imaxtree
Dior Herfst/Winter 2020 
Dior Herfst/Winter 2020 
Imaxtree

Naast ragfijne slierten zagen we ook veel 'dikkere' franje, die sterk doet denken aan het welbekende vliegengordijn van vroeger. Zo introduceerde Bottega Veneta lammy coats met fringe (en je weet: alles wat Bottega's creative director Daniel Lee aanraakt verandert in goud), en kwamen Dior en Prada met franje in de vorm van 'gescheurde' rokken voor een extra speels effect in je vaak wat donkere winterlook.

Bekijk de volledige show van Bottega Veneta Herfst/Winter 2020
Bottega Veneta Herfst/Winter 2020
Imaxtree
Prada Herfst/Winter 2020
Prada Herfst/Winter 2020
Imaxtree

Ook een zomertrend?

De franje-trend is veelal gezien op de catwalk tijdens de afgelopen Herfst/Winter 2020 shows, maar dat betekent natuurlijk niet dat we pas tot het najaar hoeven te wachten om volop franjes te dragen. De trend is namelijk ook ideaal voor de aankomende lente en zomer, gezien het zomerse fiesta-gehalte van het materiaal. We zullen daarom ongetwijfeld genoeg streetstyle-sterren, influencers en mode-editors gaan zien met de feestelijke sliertjes, in de vorm van flapperjurken, mini-rokken en (strand)tassen.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Trends