Weg met het trainingspak - na 2020 is de #sweatpantsfatigue real

En je ziet het terug in de nieuwste collecties.

Terwijl we nog middenin een heuse lockdown zitten, lijken designers al maanden de strijd te zijn gestart tegen #sweatpantsfatigue. Waar collecties tijdens de eerste lockdown meeliftten op de behoefte aan comfortabele lounge wear, slaan veel mode-ontwerpers voor het nieuwe seizoen een andere weg in. De vraag is: zijn we daar al klaar voor?

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

#sweatpantsfatigue

De één leefde altijd al in sweat pants en kon haar geluk niet op met de athleisure trend, terwijl de ander is uit te tekenen in - laten we zeggen - iets minder comfortabele kleding. Hoe dan ook, voor velen heeft de lockdown gezorgd voor een switch in mindset én dagelijkse outfit. Voor die ene Zoom-meeting in de week trek je nog wel eens een uitbundige top uit de kast. De onderkant, daarentegen, ziet toch niemand. Dus why bother? Niets zit lekkerder dan een joggingbroek en bovendien confronteert dit kledingstuk je niet met eventuele coronakilo's.

Het mooie aan een joggingbroek is dat deze je niet confronteert met eventuele coronakilo's.

Zelf bezit ik geen joggingbroek - de afgelopen maanden kon je me overigens wel uittekenen in yoga pants - en tóch kon ik me vinden in de sweat pants fatigue-tendens die eerder deze maand ontstond op Instagram. Waarom? Omdat de tijd rijp is om je blik op de toekomst te richten. Om van de bank af te komen, ook al zitten we aan huis gebonden. Vogue's decembernummer 'The Joy of Dressing Up' bevestigde mijn gevoel én wakkerde het verder aan. Blijkbaar ben ik niet de enige die behoefte heeft aan wat extra opsmuk.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Invloed grote modehuizen

Naast de bubbel waar ik zelf in leef, is de sweat pants fatigue ook te bekennen bij grote modehuizen. In de collecties van onder andere Nina Ricci, Chanel, Saint Laurent en Jil Sander waren weinig sweat pants-inspired kledingstukken te herkennen. Bij Jacquemus, Valentino, Fendi en Givenchy voerden sexy jurken zelfs de boventoon.

'Mode reageert op de tijdsgeest, op de gemoedstoestanden en de emoties van mensen.'

Vlak na de Pre-Fall 2021 presentatie van Jil Sander lichtte Luke Meier (één van Jil Sanders creative directors) deze tendens toe: 'Mode reageert op de tijdsgeest, op de gemoedstoestanden en de emoties van mensen.' Voor het ontwerpersduo uitte zich dit met name in de presentatie van de collectie, die in huiselijke setting plaatsvond. De kledingstukken zelf toonden de behoefte aan ingetogen chique items, die je net zo goed naar een feestje als kantoor kunt dragen. Een trend die hierop aansluit is de power broek, ook gezien bij Hermès, Chanel, Chloé en The Row. Deze modehuizen dicteerden supersized broeken, van denim tot tweed en andere chique materialen. Laten we hopen dat tegen de tijd dat deze items in de winkels liggen, we daadwerkelijk de mogelijkheid hebben om ze aan de buitenwereld te tonen.

This content is imported from Instagram. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

Ook Nina Ricci's Lente/Zomer 2021 collectie toont de drang naar een optimistische toekomst. In 'An Ode to Optimism' toonden Lisi Herrebrugh en Rushemy Botter vrolijke composities met feestelijke silhouetten. De naam van de collectie spreekt overigens boekdelen; hiervoor hoef je de looks niet eens te zien.

Blijvende invloed van de pandemie

Ondanks een optimistische kijk op de toekomst, heeft de pandemie een aantal blijvende veranderingen teweeg gebracht - althans, voorlopig. Form over function lijkt steeds minder te gelden. Zo doet Vogue's Nathalie in ons januari-februarinummer verslag van de comeback van een oude bekende, namelijk de ballerina. Opmerkelijk, want het praktische schoeisel werd meer dan een decennium als een heuse no-go beschouwd. Daarnaast heeft de schoen één gemene deler met nieuwe trends als de bovengenoemde power pants, de heropleving van stretchy layers (Acne Studios, Rick Owens, Jacquemus) en sweat suits (Prada, Max Mara en Celine), namelijk: comfort.

Al met al bieden grote modehuizen veel comfortabele alternatieven voor je lounge wear om in 2021 naar uit te kijken. En toegegeven; met een tweede lockdown is het moeilijk om je best te blijven doen en niet naar een tracksuit of zelfs pyjama te grijpen. Mijn advies: bewaar die voor een ouderwets potje Netflix & chill. Niets voelt namelijk zo goed, vertrouwd en nostalgisch als the joy of dressing up. En in 2021 is die joy ook nog eens comfortabeler dan ooit.

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Trends