Zonder schuldgevoel shoppen? 19 duurzame modemerken en -webshops

Deze 19 winkels, webshops en modemerken maken duurzaam shoppen wel erg makkelijk.

image
Stella McCartney

Wil je graag een positieve impact maken op de wereld? Als consument heb je veel macht. Je kunt je stem laten horen met elke aankoop die je doet – klein of groot. Door duurzame kleding te kopen kies je voor kleding die is gemaakt van natuurlijke materialen, zonder schadelijke chemicaliën, én zorg je ervoor dat mens en milieu voorop staat. Vogue tipt 19 duurzame modemerken, webshops en winkels om naar hartelust te shoppen, zonder schuldgevoel.


Voor wie nog wat verdieping wilt en benieuwd is naar hoe je duurzamer kunt leven, mis dan deze eerlijke gids niet.

image
Aya Label
AYA Label

Opzoek naar een nieuw badpak of bikini voor deze zomer? Kijk dan zeker even naar Aya Label. Dit badkleding label werkt met gerecyclede visnetten waar ze hoogwaardige en betaalbare badkleding voor dames van maken. Ook doneren ze een percentage van hun winst aan milieu-organisaties die de oceanen beschermen. Lees hier alles over hun verhaal en hoe zij het plastic probleem aanpakken.

1 van 19
image
Fashion United
Carcel

Dit merk brengt duurzaamheid, mode én maatschappelijke betrokkenheid samen. Carcel geeft een kans aan vrouwen die in de gevangenis zitten om hoogwaardige producten te maken van honderd procent natuurlijke materialen. Het bedrijf werkt niet per modeseizoen maar produceert wat wordt verkocht om verspilling te voorkomen. De Deense Verónica D’Souza lanceerde “Carcel” (vertaald: Gevangenis) omdat ze tijdens haar bezoek in Nairobi, Kenia erachter kwam dat armoede een reden was voor het gevangenschap van deze vrouwen. D’Souza zag deze vrouwen naaien, weven of kleine ambachten uitvoeren om de tijd in de gevangenis door te komen en besloot hier een onderneming van te maken. Shop hier alle looks.

2 van 19
image
Ksenia Schnaider
Ksenia Schnaider

De Oekraïense Ksenia en Anton Schnaider (tevens man en vrouw) begonnen hun verhaal in 2011 en braken in 2016 door met de uitvinding van de 'demi-denims'. Het duo werkt met hergebruikte materialen die perfect gesneden zijn. Zo kun je er namelijk ook voor kiezen een ontwerp op maat bij hun te bestellen.

3 van 19
image
Wildthings Collectables
Wildthings Collectables

Dit duurzame en ethische verantwoord juwelenmerk is opgezet door de Nederlandse Leanne. De sieraden worden duurzaam geproduceerd op Bali met respect voor mens en milieu. Zo hebben werknemers fair wages, goede werkpauzes, recht op zwangerschapsverlof en er is zelfs een crèche waar werknemers hun kinderen kunnen onderbrengen tijdens werktijden. Het zilver is 100% gerecycled en al het Wildthings goud is enkel van gecertificeerde leveranciers.

www.wildthings-collectables.com

4 van 19
image
thereformation
Reformation

Het Amerikaanse merk Reformation uit Californië maakt gebruik van de meest milieuvriendelijke en sociale technologieën om eerlijke kleding te maken. Zo maken en ontwikkelen ze alles in L.A. onder één dak en streven naar 100% leefbare lonen voor hun werknemers.

Goed nieuws want vanaf februari 2019 is REFORMATION verkrijgbaar in het Fashion For Good museum op het Rokin in Amsterdam of klik hier om online te shoppen.

5 van 19
image
Cornwall Muddystilettos
Insane in the Rain

Deze gave regenjassen zijn gemaakt van gerecyclede plastic flessen. Het merk neemt oude flessen en plastic voor eenmalig gebruik en maken er stof van. Op deze manier hoopt het merk bij te dragen aan het verminderen van de afval op de stortplaatsen.

6 van 19
image
happilygrey
RE/DONE Denim

RE / DONE-jeans – favoriet onder menig fashion blogger en moderedacteur – zijn gemaakt van oude vintage Levi's. Daardoor heeft iedere jeans zijn eigen verhaal en draag geschiedenis. RE / DONE haalt zijn vintage Levi's uit verschillende kledingrest plekken in de VS.

7 van 19
image
Gathering Farm
Zazi Vintage

ZAZI is een luxe modemerk met een focus op duurzaamheid en economische/sociale onafhankelijkheid van vrouwen. Ze werken met zowel vintage als biologische materialen en werken met ambachtslieden over de gehele wereld. Met de opbrengst van de collectie betalen ze eerlijke lonen, ondersteunen ze locale ambachtslieden en financieren het onderwijs voor meisjes.

8 van 19
image
Pinterest
G-Star RAW

Het Nederlandse merk G-Star RAW is al jarenlang toegewijd aan duurzaamheid en dat zie je terug in unieke denim-innovaties. De wastechniek van G-Star RAW zorgt ervoor dat 98% van het water wordt hergebruikt en nieuwe ontwerpen gemaakt van 100% biologisch katoen. Lees hier alles over G-star's duurzame afdeling.

9 van 19
image
Filippa-k.
Filippa-K

Filippa K maakt kleding met een minimale negatieve impact op het milieu en is op deze manier onderdeel van een circulaire economie. Het merk opende eind vorig jaar zijn vierde vestiging in Amsterdam.

10 van 19
image
fashionista
Stella McCartney

Britse ontwerpster Stella McCartney is niet bang om het gesprek over consumptie en milieu aan te kaarten doormiddel van haar ontwerpen. Drieënvijftig procent van de materialen die het label gebruikt komt uit duurzame bronnen.

Check ook deze te gekke sneakers gemaakt van plastic flessen uit de zee.

11 van 19
image
Supergoods
Kings of indigo

Opzoek naar een nieuwe jeans? Check out Kings of Indigo. Wij zijn ervan overtuigd dat je hier alles behalve een grijze wollen sokken look gaat scoren. Volgens rank a label scoort Kings of Indigo (KOI) het hoogst voor ecologie en arbeidsomstandigheden in de categorie jeans & spijkerbroek.

12 van 19
image
MarieClaire
Vestiaire Collective

Score pre-owned designerartikelen voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.

13 van 19
image
Ms Bay
Ms. Bay

Het merk Ms. Bay uit Antwerpen hergebruikt huiden van vissen (restmateriaal) zoals zalmen als alternatief voor gewoon leer. Te koop in het het eerste duurzame mode museum Fashion for Good in Amsterdam.

14 van 19
image
allevintagewinkels.nl
Laura Dols

Laura Dols zit verstopt in de 9 Straatjes en verkoopt unieke items zoals lange gala jurken, kleurrijke 3 lagen petticoats en jaren '20 hoofdbandjes. Naast een ruim assortiment aan vintage jassen, broeken, blouses en shirts kun je hier ook terecht voor een overvloed aan tassen, schoenen, hoeden, riemen, shawls en zo voorts. Gaat dat zien!

15 van 19
image
Fashion United
Arket

Met Arket neem je een stap in de goede richting. Ze zijn namelijk ietsje transparanter over de productie van hun kleding dan andere merken. Zo kun je bijvoorbeeld online invullen waar je wilt dat je kledingstuk gemaakt is en op die manier kun je dus meer te weten komen over de arbeidsomstandigheden.

Check ook hun jeans want die zijn gemaakt van biologisch katoen
.

16 van 19
image
Voetspot
United Wardrobe

Koop (én verkoop) hier veilig je tweedehands kleding : ‘United Wardrobe’. Mensen uit heel Nederland kunnen hun eigen kleding op de site zetten en er vervolgens op bieden.

17 van 19
image
enciclopedia-cat
Rumors Vintage

Rumors Vintage & Design in de Haarlemmerstraat is een echte mode-hemel voor de vintage-minded. Denk aan: unieke vintage-jurken, 80's bodysuits, pakken, jassen, jassen, rokken, 20's style blouses, en meer. En denk niet dat Rumors de mannen vergeten is: er is een speciale herenafdeling.

18 van 19
image
Nichon Glerum
IJ-hallen

IJ-hallen is de grootste en sfeervolste vlooienmarkt van Europa gelegen in Amsterdam-Noord. Op zaterdag 26 en 27 januari van 09:00 tot 16:30 is de volgende editie!

19 van 19
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Trends