De herfstzon valt door een van de grote, roedeverdeelde ramen in het Berlijnse atelier en werpt schuine blokken parelmoer op de grijze wanden en vloeren. Onderweg strijkt het licht langs Thonet-stoelen, houten snijplanken en een industriële rolkar vol serviesgoed. Achter elk van die obstakels strekken zich lange, bijna filmische schaduwen uit. De sfeervolle ruimte is de studio van Laura Muthesius en Nora Eisermann, en die spullen zijn slechts een paar van de stylingrekwisieten die ze gebruiken voor hun populaire blogs, Our Food Stories en Designtales.

Advertentie - Lees hieronder verder

‘Al vanaf het begin brengen we zoveel mogelijk tijd samen door. We hebben nooit het gevoel dat het te veel wordt'

Nee, er speelde nooit een diepe innerlijke wens om influencer te worden. Our Food Stories werd eigenlijk uit nood geboren, vertelt Nora. ‘Toen wij pas bij elkaar waren, wilden we samen leuke dingen doen, zoals ieder stel,’ zegt ze. ‘Maar we konden nooit zomaar gezellig uit eten, want Laura heeft verschillende voedselallergieën, waaronder glutenintolerantie. Dus kookten we noodgedwongen veel thuis. We waren continu op zoek naar geschikte recepten, maar we konden op internet nauwelijks goede glutenvrije recepten in het Duits vinden.

Advertentie - Lees hieronder verder
Laura Muthesius

Dat is de reden waarom wij ooit het blog zijn begonnen – als een online kookboek voor onszelf, maar ook om die recepten en ideeën met anderen te delen. Laura studeerde destijds nog fotografie en ik was modeontwerper, maar ik ontpopte me gaandeweg steeds meer tot ‘voedselontwerper’. We vonden het geweldig om te doen, het was zo leuk om samen aan ons project te werken. Daarbij hadden we vrijwel direct het gevoel dat het de potentie had om een zakelijk succes te worden. “Laten we het anderhalf jaar geven om te kijken of we het winstgevend kunnen krijgen,” zeiden we tegen elkaar. Een blog is hard werken, maar beslist de moeite waard. Vooral als blijkt – en dat was onze ervaring in het begin – dat je bijleert en groeit en al binnen een paar maanden vooruitgaat, waardoor het resultaat visueel steeds sterker wordt. Dat motiveert enorm. Na die anderhalf jaar hebben we de knoop doorgehakt en de bijbaantjes die we nog hadden opgegeven om ons hieraan te wijden.’

Advertentie - Lees hieronder verder

Bijpraatromantiek

Dat ze goed konden samenwerken, wisten ze al. Nora: ‘Eerst was het gewoon vriendschap, hoor. We leerden elkaar kennen toen een gezamenlijke vriendin mijn studioruimte gebruikte als locatie om een korte film te schieten. Laura kwam haar assisteren. We voelden meteen een klik, maar ja, we hadden destijds allebei een relatie. Zes maanden later kwamen we elkaar toevallig weer tegen en spraken we af om een keertje koffie te gaan drinken. Dat liep uit op fantastische, lange gesprekken, het ging meteen de diepte in. Van het een kwam het ander en een jaar later woonden we samen. Al vanaf het begin brengen we zoveel mogelijk tijd samen door. We hebben geen van beiden ooit het gevoel dat het te veel wordt. Komt ook doordat we van nature een goede match zijn: wat de een kan, kan de ander niet, en omgekeerd. Wij vullen elkaars talenten aan – zowel privé als zakelijk.’

Laura Muthesius

Laura en Nora wonen met hun King Charles-spaniëls Collin en Carry in een appartement in de wijk Prenzlauer Berg. Daarnaast hebben ze een studio annex tweede huis op het platteland, en sinds een tijdje ook een studio in Berlijn. Ze verdelen hun tijd over alle drie de locaties – als ze niet op reis zijn, onder andere voor stylingklussen van andere opdrachtgevers. ‘Elke dag ziet er anders uit, doordat we zoveel verschillende soorten projecten aannemen. Wij kunnen nooit ver vooruit plannen, maar daar zijn we inmiddels aan gewend. Op het moment reizen we veel voor samenwerkingsprojecten met andere bloggers en stylisten, en voor ons eigen interieurblog. Heerlijk vinden we dat, reizen en nieuwe mensen ontmoeten. Je krijgt er energie van, het inspireert.’

Advertentie - Lees hieronder verder

‘Dicht bij het strand zijn geeft je een gevoel van vrijheid, en het heeft iets vredigs’

Veel van de mensen die ze tot nu toe interviewden voor Designtales wonen in Denemarken. ‘Wij zijn helemaal verliefd op Denemarken. We vinden alles even mooi, van het design tot de architectuur en het landschap. Maar ook het idee dat je overal dicht bij het strand bent; dat geeft je een gevoel van vrijheid, en het heeft tegelijkertijd iets vredigs. Onze tweede favoriet is momenteel Zweden. De natuur, de bossen, de rotsen, de meren, en niet te vergeten die typische rode huizen. Zowel in Denemarken als in Zweden gaan we regelmatig op jacht naar vintage meubilair en stylingprops. Echt zo leuk. Maar af en toe moeten we natuurlijk ook even bijkomen. Dan zijn we het liefst in ons huis op het platteland, waar we omringd zijn door de natuur. Misschien willen we in de toekomst ook wel een huisje in Denemarken of Zweden.’

Laura Muthesius

Heel internet bakt

Wie met een voedselallergie wordt geconfronteerd, komt vaak tot de ontdekking dat het nou net zoetigheid is dat er als eerste bij inschiet. Sommige mensen beperken zich tot nee zeggen tegen taart op het werk; anderen zien zich genoodzaakt het woord ‘dessert’ helemaal uit hun vocabulaire schrappen. Op het blog van Laura en Nora bleken bakrecepten en zoete gerechten dan ook razend populair, ontdekten ze al snel. Een van de grote favorieten onder volgers is de bosbessenpavlova met bosbessen-bananenijs, een ‘taart’ van eiwitschuim die lila wordt gekleurd met bosbessenpoeder. ‘Om met champagne te serveren.’ Niet alleen lekker, maar als je de instructies zorgvuldig volgt, ook beeldschoon. De kunst met eiwitschuim is dat je het eerst bakt in een lauwe oven en daarna nog eens minstens een uur laat drogen in diezelfde oven. Want als je het er te vroeg uithaalt, krijg je de gewenste crunch niet. Dat soort vergissingen maken Laura en Nora zelf nooit. ‘Gaandeweg word je toch een expert op het terrein van glutenvrij bakken. We bereiden alles zorgvuldig voor en wegen de ingrediënten secuur af. Dat scheelt veel tijd, en trouwens ook stress en zenuwen.’

Advertentie - Lees hieronder verder
Laura Muthesius

Designliefde

‘We hadden altijd al iets met interieurontwerp en vintage meubels. Onze grote passie was koken en dat leidde tot een blog, dus waarom dan niet onze tweede grote passie ook online gedeeld?’ Zo begonnen ze Designtales, waarvoor ze interieurs selecteren om fotoreportages van te maken. ‘Het gaat nooit puur om het interieur zelf, of de meubels. Het zijn vaak juist de subtiele details die bijdragen aan de magie, het aura van een ruimte. En natuurlijk de bewoners, die het allemaal zo bijzonder maken.’

‘We hebben een zithoek in de slaapkamer gemaakt, wegens ruimtegebrek. Heel knus’

Voor hun eigen interieurs kiezen ze alles op gevoel. ‘We worden gewoon verliefd op sommige stukken. Soms zijn ze splinternieuw, soms vintage. Vaak van natuurlijke materialen als hout en linnen, steen en metaal. Die hebben toch wat meer een ziel dan een materiaal als plastic. We laten ons bij het inrichten niet sturen door de functie van de ruimte, maar vertrouwen puur op intuïtie.’ In zowel de studio als de buitenstudio en het appartement zetten grijze, witte en naturelkleurige, gewolkte muren de toon. ‘We leiden een heel druk bestaan, dus is het belangrijk voor ons om thuis een rustgevende omgeving te creëren. We hebben ontdekt dat je met matte kalkverf een mooi effect krijgt. Binnen zo’n neutrale basis worden texturen en materialen dan weer heel belangrijk. We zijn overigens dol op kleurige gerechten en bloemen, hoor.’

Advertentie - Lees hieronder verder
Laura Muthesius

Dag bovenkastjes

Doordat Laura en Nora alleen bij daglicht fotograferen, beïnvloedt dat het karakter van het licht. Het resultaat heeft iets nostalgisch, bijna historisch soms. Alsof je naar een zonsondergang op een oude familiefoto kijkt, of naar een schilderij uit de Gouden Eeuw. ‘Het effect van daglicht is heel natuurlijk en levendig. Als je ziet hoe het door de dag heen verandert: dat is echt een studie waard. Daar spelen we graag mee.’ Overigens nooit met het doel om de perfecte foto te maken: ‘Perfectionisme, daar geloven we niet in. Dat geldt ook voor keukens, de perfecte keuken bestaat niet. Onze industriële keuken in de studio is van Frama, die bevalt momenteel heel goed. We hebben geen bovenkastjes omdat we daar niet van houden en ook omdat we alles wat we nodig hebben voor ons werk voor het grijpen willen hebben. Het is vast niet in elk huishouden praktisch, maar voor ons werkt het. Het voornaamste in een keuken is less is more. Je moet geen spullen bewaren die je nooit gebruikt.’

Laura Muthesius

Niet dat ze niks bewaren natuurlijk. In de studio staan rolkarren vol vazen en borden, op de grond staan snijplanken en er is een lange tafel met rondom stoelen. Om gerechten op te fotograferen, maar er worden ook weleens etentjes aan gegeven. Als ze vanavond nieuwe vrienden te eten zouden krijgen, wat zouden ze die dan serveren? Het antwoord komt meteen. ‘Een grote salade met groenten en zoete-aardappelfrietjes uit de oven. Of glutenvrije pizza. Of beter nog: allebei.’

Het hele interview is te lezen in de nieuwe Vogue Living Najaar 2018, die vanaf donderdag 20 september in de winkel ligt en hier online te bestellen is.