Vogue Living bezoekt Zweedse designzussen Marie en Annica Eklund in hun idyllische boetiekhotel 'Villa La Madonna' in Piemonte

In boetiekhotel Villa La Madonna vertragen de dagen, worden ze vloeibaar, tot je simpelweg niet meer weet welke dag van de week het is.

Annica en Marie Eklund in Vogue Living maart/april 2020.
Annica Eklund, Vogue Living maart/april 2020

Het is een small luxury hotel, het is een familiehuis, maar bovenal is 'Villa La Madonna', genesteld in de glooiende heuvels van de Piemonte, het verhaal van twee zussen: Marie en Annica Eklund. In Zweden runnen ze Bolon, het leading vloerenmerk dat werd opgericht door hun grootvader Nils-Erik, hier in Italië bestaan hun dagen uit oneindig ontbijten, een lesje yoga gevolgd door een plons in de pool, en voor ze het in de gaten hebben is het wine o’clock. Lees hier de preview van het interview met Marie en Annica Eklund uit het Vogue Living maart/april 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS MAART/APRIL 2020 NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

'The tale of two sisters'

Niets kostbaarders dan the gift of time. In Villa La Madonna vertragen de dagen, worden ze vloeibaar, tot je simpelweg niet meer weet welke dag van de week het is – het ultieme vakantiegevoel. Ongekend idyllisch is het er nu, in het fraaie boetiekhotel op de flanken van de Bormida-vallei, maar daar gingen wel een scheiding, een sterfgeval en een slepende verbouwing aan vooraf. Gelukkig begon het, zoals veel in het leven, met een pijl van Cupido.

Annica en Marie Eklund, Vogue Living maart/april 2020.
Annica Eklund, Vogue Living maart/april 2020

In 1995 bevond een jonge Marie Eklund zich in een Zuid-Afrikaanse nachttrein toen de jongen tegenover haar een praatje aanknoopte. Björn, in het dagelijks leven professioneel tennisspeler in Liechtenstein, bleek ook uit Zweden te komen. Die nacht deelden ze samen een fles rode wijn, maar verder gebeurde er niets. Een paar jaar later vierde Marie vakantie met haar verloofde op Union Island in de Caraïben, toen ze op een avond vanuit haar ooghoek een bekend gezicht zag: de tennisspeler uit de trein. Hij droeg nog steeds dezelfde schoenen.

'Villa La Madonna'

De volgende zomer, enkele dagen voor haar huwelijk, slenterde Marie door een afgelegen vissersdorpje in Zuid- Zweden en zag ze hem plotseling weer, op een zeilboot in de haven, klaar om weg te varen. Enigszins onhandig en opgelaten zeiden ze elkaar gedag. Twee dagen later trouwde Marie met haar verloofde. Maar dat huwelijk hield geen stand, en tijdens de vierde chance encounter met haar tennisspeler wat er geen ontkennen meer aan: Marie en Björn waren smoorverliefd.

Villa Modonna in Vogue Living maart/april 2020.
Annica Eklund, Vogue Living maart/april 2020

Ze trouwden op een snikhete dag op Björns wijngoed in Italië, Villa La Madonna, met de Bormida- vallei als achtergrond. Tien jaar lang leefde Marie in Italië, waar de villa floreerde als basic B&B, en de gasten wijn dronken uit eigen gaard. Maar helaas volgde er geen happily ever after, want in 2008 besloten de twee hun eigen weg te gaan. Marie verhuisde met zoon Max en dochter Liv terug naar Zweden.

Fervente kampeerders

Marie (53) en haar zus Annica (50) bestieren in het Zuid-Zweedse Ulricehamn het familiebedrijf Bolon, opgericht in 1949 door hun grootvader Nils-Erik Eklund. ‘Hij is de uitvinder van de rag rug,' vertelt Annica trots, 'vloerkleden gemaakt van restjes bomull och nylon – 'katoen en nylon' – zo is de naam Bolon ontstaan. Maar hij stierf onverwacht waardoor onze vader Lars al op zijn eenentwintigste het bedrijf moest overnemen, dat destijds een traditionele textielweverij was. Later kwam onze moeder Monica daar ook bij.'

Annica en Marie Eklund, Vogue Living maart/april 2020.
Annica Eklund, Vogue Living maart/april 2020

Nadat de twee kinderen waren geboren trok het jonge gezin er veel op uit, de natuur in. 'Onze ouders waren fervente kampeerders, maar tijdens die trips miste mijn vader iets aan zijn voeten in de tent,' zegt Annica. 'Zo kwam hij op het idee kampeerkleden te gaan maken, tenttapijt van geweven vinyl.' Van daaruit was het een kleine stap naar vast tapijt en zo groeide Bolon uit tot een kleine vloerenfabriek met tien medewerkers.

La Villa Madonna in Vogue Living maart/april 2020.
Annica Eklund, Vogue Living maart/april 2020

In 2003 namen de zussen het bedrijf over, hoewel dat geen uitgemaakte zaak was. Marie: 'Ik had mode en design gestudeerd in Florence – ik ben altijd fan van Italië geweest – dus eenmaal terug in Zweden wilde ik modeontwerper worden. Tot mijn vader me vroeg een collectie kleden te ontwerpen en me de vrije hand gaf. Die serie sloeg aan, waardoor zijn vertrouwen in mij groeide. En zelf besefte ik dat ik dingen kon veranderen, niet alleen qua design, ook het bedrijf zelf. Zo ging het vuurtje bij me branden.'

Lees het hele interview in het nieuwe Vogue Living maart/april 2020 nummer dat vanaf nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Interview: Bartjan Bouman
Fotografie: Annica Eklund


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living