Vogue Living: model en stylist Nina Varga keert terug naar haar roots in de Balkan

Het model spreekt over haar jeugd, waar in een ooit zo vredige plek de dreiging van oorlog ontstond.

nina varga voor vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020

Nina Varga was zes jaar oud toen ze met haar moeder vluchtte vanuit voormalig Joegoslavië naar Nederland. Met haar positieve temperament en tomeloze creativiteit wist ze een carrière in mode en styling op te bouwen. Met Vogue Living keert Nina terug naar haar geboorteland, naar een geliefde plek: Villa Dzeba op het adembenemende eiland Brac. ‘Alles hier voelt veilig en vertrouwd.’ Lees hier de preview van het interview met Nina Varga uit het Vogue Living mei/juni 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS MEI/JUNI 2020 NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Een foto uit de jaren tachtig: Nina is één jaar oud. Ze draagt een sierlijk lila vestje met roze stippen. Haar korte blonde haren zijn samengebonden in een staartje met roze bloemen. Links moeder Snezana, die glimlacht naar haar dochter. Rechts vader Mehmed, een grote man die trots in de lens kijkt. In haarhandjes houdt Nina papa’s portefeuille vast.

nina varga voor vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020
nina varga voor vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020

‘Dit was de foto die ik elke avond kuste in de hoop dat we ooit weer samen zouden zijn,’ vertelt Nina Varga openhartig. Inmiddels is ze een prachtige vrouw van 33, woont in Haarlem met haar man Ramon (44) en hun samengestelde gezin met vijf kinderen en Fluf de kat, die absoluut vermeld dient te worden. Nina is een expressieve, montere spraakwaterval. Elke herinnering wordt beeldend verteld; elk woord zorgvuldig tot de laatste letter uitgesproken. Haar Nederlands is vlekkeloos. Je zou niet vermoeden dat ze geboren is in voormalig Joegoslavië.

Vredige omgeving met de dreiging van oorlog

Nina: ‘We woonden in Zenica, een stadje op twee uur rijden van Sarajevo. Mijn vader was elektricien en mijn moeder werkte bij een reisbureau. Toen ze trouwden stopte mijn moeder met werken en werd huisvrouw, zo ging dat destijds in de Balkan.’ Het landschap op de foto’s uit Nina’s kinderjaren is weelderig en groen: bloemenstruiken, glooiende heuvels, een waslijn met kleurige stoffen gespannen over een houten veranda. Maar onder die vredige plaatjes sluimerde de dreiging van een oorlog die in 1991 zou beginnen en tien jaar zou duren.

nina varga in vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020

‘Toen de oorlog in 1992 langzaam onze kant op kwam, waarschuwde mijn oom vanuit Nederland dat we het land moesten verlaten. Hij was zelf in 1988 naar Rotterdam verhuisd om er te werken. Aanvankelijk voelde vluchten als een bizar idee; er was nog bitter weinig van een strijd te merken. Ergens kun je het vergelijken met het gevoel van de coronacrisis nu: de onrust is onzichtbaar. Je voelt een dreiging, maar die lijkt nog heel verg weg – haast té ver om je er in het hier en nu door te laten beïnvloeden.'

'Ik herinner me weinig uit die tijd, behalve een onbeschrijflijke zwaarte, een gevoel van verdriet'

Spelen tussen de kogels

Nina was zes jaar oud, maar voelde dat er iets stond te gebeuren. ‘Er smeulde een kilheid, er groeide steeds meer verwijdering tussen de mensen. Waar vroeger alle religies en culturen vredig samenleefden, ging je geloof en afkomst er ineens toe doen. De buurvrouw die elke dag een praatje kwam maken, deed dat plots niet meer omdat zij een andere religie had dan de onze. Ik herinner me ook dat de schuilkelders gereed werden gemaakt, volgestouwd met dekens en eten.

nina varga in vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020
nina varga in vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020

Er waren rijen voor de supermarkt en de schappen raakten leeg. Op een dag was ik voor het huis aan het spelen met mijn nichtje Diana, toen er geschoten werd. Ik zei tegen haar: “We moeten zigzagsgewijs lopen, tussen de kogels door, dan worden we niet geraakt.” Mijn vader haalde Diana en mij haastig naar binnen en ik zie ons nog staan in de gang. Ik huilde keihard – niet om de schoten, maar omdat mijn speelbal was achtergebleven op het plein. Voor een zesjarig meisje is een oorlogssituatie onbegrijpelijk.’

Vluchten

De beslissing om daadwerkelijk te vluchten, was voor Snezana niet eenvoudig. Nina: ‘Mijn moeder is een sterke, temperamentvolle vrouw die wist dat vluchten voor haar dochter de beste optie was, maar mijn vader wilde niet met ons mee. Zo ging dat in die tijd: de mannen bleven om te vechten, hun vrouwen en kinderen vertrokken, als ze konden. Ik weet nog dat mijn moeder tegen me zei: “Jij wilt graag chocopasta op je pannenkoek, dat kan niet in de oorlog. Als jij nog chocopasta wilt, moeten we hier vertrekken.”’

nina varga in vogue living
Liselore Chevalier, Vogue Living mei/juni 2020

Met een garantiebrief van haar oom konden Nina en haar moeder vluchten. Die beslissing leidde tot een breuk in het gezin. ‘Mijn moeder kon niet begrijpen dat mijn vader weigerde om mee te gaan. Ze beschouwde het als een verraad naar ons. Ik herinner me weinig uit die tijd, behalve een onbeschrijflijke zwaarte, een gevoel van diep verdriet. Eén beeld is me glashelder bijgebleven: we zaten achter het raam van de bus die ons weg zou voeren. Door het glas zag ik mijnvader en mijn oma, de moeder van mijn moeder, zwaaien en huilen.’ Nina’s stem hapert, geëmotioneerd vertelt ze verder: ‘Dat moment was hartverscheurend. Ik had geen idee wat er stond te gebeuren. Mijn moeder vertelde me weinig. Voor mij als zesjarige voelde dit als een afscheid voor altijd.

Lees het hele interview in het nieuwe Vogue Living mei/juni 2020 nummer dat vanaf nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Liselore Chevalier
Productie en creative: Valerie van der Werff


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living