Vogue Living: op een onvergetelijke familie roadtrip met fotograaf Anne Menke door Afrika

Van een indrukwekkende kamelensafari tot een overnachting in de woestijn.

anne menke in vogue livings meijuni 2020
Anne Menke, Vogue Living mei/juni 2020

Met je hele gezin van Noord naar Zuid-Afrika reizen, door oerwoud en Sahara, camera mee en surfplank in de achterbak: de Amerikaanse fotograaf Anne Menke deed het. Een verslag van een onvergetelijke roadtrip en familie. ‘Lag je lekker te poedelen, stond er verderop een olifant naar je te koekeloeren.’ Lees hier de preview van het interview met Anne Menke uit het Vogue Living mei/juni 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS MEI/JUNI 2020 NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Het is een scène die ze nooit zal vergeten, zo’n anekdote die ze over tien jaar nog na zal vertellen. Anne Menke (53): ‘We zouden op safari gaan, voor de eerste keer, een grote wens van ons allemaal. We logeerden om die reden in het Serengeti House in Tanzania, sowieso al een prachtige locatie. We waren nog helemaal bezweet van de reis, toen we vanaf het terras het zwembad zagen liggen. En daar­ achter, op een paar meter afstand, stonden olifanten te grazen. Gewoon, heel relaxed, minding their own business.

Magische safari

We konden onze ogen bijna niet geloven. Vanuit het vliegtuig hadden we wel wat olifanten gezien, maar zo dichtbij... De jongens werden gék! De dagen daarna ook; lag je lekker te poedelen, stond er verderop een olifant naar je te koekeloeren. De medewerkers van het resort vertelden dat de olifanten soms zelfs even uit het zwembad dronken. Hetzelfde met de bavianen, die renden ’s avonds rustig rond onze lodge wanneer wij bij het kampvuur zaten, nieuwsgierig en volkomen op hun gemak. In feite was het een groot compliment aan Serengeti House: wilde dieren die zich undisturbed gedragen in de nabijheid van mensen, laten daarmee zien dat ze met het grootste respect worden behandeld – helaas geen vanzelfsprekendheid bij safari­ kampen. Hier wel, en dat maakte het echt magisch.’

anne menke's travel diary voor vogue living
Anne Menke, Vogue Living mei/juni 2020
anne menke's travel diary voor vogue living
Anne Menke, Vogue Living mei/juni 2020

Het was een jaar of drie geleden dat het zaadje werd geplant, vertelt Anne telefonisch vanuit haar New Yorkse appartement. ‘We wilden altijd nog eens met het hele gezin naar Zuid­-Afrika omdat mijn man Johann daar is opgegroeid, in een kustplaatsje tussen Durban en Jeffreys Bay. Hij was al bijna dertig jaar niet terug geweest en ikzelf was er überhaupt nog nooit geweest, de kinderen ook niet. Maar, zeiden we tegen elkaar, áls we gaan willen we niet alleen Kaap­stad bezoeken. Kaapstad is prachtig, maar in zekere zin is het net als Miami, met overal koffiebarretjes en moderne clubs en galerieën. Het is in ieder geval niet het échte Afrika, zoals New York ook niet het echte Amerika is. Waarom maken we dan niet gewoon een reis door heel Afrika, vroegen we ons toen af.’

Het perfecte moment

Een fijn zaadje, dat zeker. Maar meteen na het fantaseren kwamen de mitsen en maren: wanneer dan, welke landen dan, van welk geld dan, hóé dan. ‘Ben je gek geworden?!’, riep Anne's agent dan ook toen ze die op de hoogte bracht van hun plannen. ‘Dan verlies je zo veel opdrachten!’ Anne: ‘Dat was misschien ook wel zo, ik ben niet naïef. Aan de andere kant: als freelancer is het nooit een goede tijd om te gaan. Er is altijd wel een reden om het níét te doen. Eerst wil je carrière maken, dan zijn de kinderen te klein, dan zijn ze te groot – en intussen verstrijkt de tijd en word je zelf ook ouder. Ik wilde niet wachten op het moment dat we te oud zouden zijn.’

anne menke's travel diary in afrika voor vogue living
Anne Menke, Vogue Living mei/juni 2020

En dus pakte Anne op 10 februari van dit jaar haar gezin onder haararm voor the trip of a lifetime – niet wetende dat die reis een compleet nieuwe wending zou krijgen door de wereldwijde uitbraak van corona. ‘Het idiote is dat ik van tevoren had bedacht dat de reis op 10 februari zou beginnen in Noord-­Afrika en op 10 april zou eindigen in Zuid-­Afrika, en dat dat ook echt is gebeurd – hoewel álles ineens anders liep.

'A whole different life'

Saai was het toch al nooit in het leven van de familie Menke. De vorige keer dat Vogue Living met de van oorsprong Duitse fotograaf sprak vertelde Anne over haar nieuwe woonplaats Sayulita, een cute, little sleepy town in Mexico, zo’n 45 kilometer ten noorden van Puerto Vallarta, ingesloten tussen de jungle en de Grote Oceaan. Ze was daar net met haar gezin neergestreken voor a whole different life’. Tot dan toe vloog Anne de hele wereld over voor haar werk als foto­graaf voor magazines als Vogue, Elle, Marie Claire en Condé Nast Traveler. Johann deed hetzelfde met zijn eigen hair, make­up & styling agency in de mode-­industrie.

Zien: de bijzondere familie-roadtrip van Anne Menke

In Sayulita wilden ze het alle­ maal anders doen. Anne richtte zich naast haar werk op het bouwen van een schooltje, Johann legde zich volledig toe op het ontwerp van zowel het huis als het stuk land eromheen. Wanneer ze vrij waren lagen ze samen met hun kinderen Luke (16 ), Enzo (13) en Jacques (11) in het water om te surfen. Maar zelfs in oases begint het op den duur blijkbaar te kriebelen.

anne menke's travel diary in afrika voor vogue living
Anne Menke, Vogue Living mei/juni 2020

Van tevoren zocht Anne alles uit. Plan was om overal drie, vier dagen te blijven en onderweg zo veel mogelijk te surfen. Johann wilde per se naar Kaapverdië, het geboorteland van fadozangeres Cesária Évora, de kinderen wilden olifanten bestuderen, Anne wilde alles vastleggen en het avontuur zou beginnen in Taghazout, het Sayulita van Marokko, en eindigen in home town Kaapstad. En zo geschiedde, simple comme bonjour.

Lees het hele interview in het nieuwe Vogue Living mei/juni 2020 nummer dat vanaf nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Anne Menke
Video: Unorganized Films

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living