Vogue Living: het vieren van 'Midsommarnatt' in Zweden wanneer de zon voor even niet meer onder gaat

Op bezoek bij het culi-imperium van Per Bengtsson en Monica Carlsson in Växjö en een bijzonder strandhotel in Öland dat tot de nok toe gevuld is met vintage en nostalgie.

travel story in zweden in vogue living
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2020

Zwoele zomernachten en de zon die nooit meer ondergaat. Vogue Living reist midzomer naar het Zweedse Växjö om te eten bij het culi-imperium van Per Bengtsson en Monica Carlsson en Midsommarnatt te vieren op het eiland Öland, in een strandhotel dat tot de nok toe gevuld is met vintage en nostalgie. Dream now, travel later. Lees hier de preview van het artikel van Vogue Livings reis door Zweden uit het Vogue Living mei/juni 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS MEI/JUNI 2020 NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Midsommar­weekend in Växjö

Nooit meer slapen. De fotograaf met wie ik reis kan haar geluk niet op: na zes donkere maanden in Nederland gaat de zon hier in Zweden niet meer onder. Reisjournalisten slapen liever ’s nachts. Dat midzomernachtlicht verzinnen ze er later wel bij. Maar fotografen zijn lichtjagers. Het beloven lange dagen te worden hier in het Hoge Noorden.

De reis begint in het stadje Växjö in de regio Småland. De eerste stop is PM &Vänner in Växjö; een foodiebestemming waar ik nooit eerder van gehoord had en om eerlijk te zijn, het stadje Växjö zei me ook weinig. Nou, zet maar vast op het lijstje ‘fijne kleine steden in Europa’, want Växjö is een heerlijke, groene en duurzame stad. De kwaliteit van leven is hier hoog en op culinair gebied is ervan alles aan de hand. De Zweedse chef Per Bengtsson en patissier Monica Carlsson begonnen er in 1992 een eenvoudige bistro aan de hoofdstraat – PM& Vänner staat voor ‘Per, Monica & vrienden’. Per is opgegroeid op een boerderij in Småland. Jagen en vissen zitten hem in het bloed.

travel story in zweden in vogue living
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2020
travel story in zweden in vogue living
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2020

Toen hij zijn eigen restaurant begon schreef hij drie trefwoorden op een vel papier: bos, meer en weiland – de plekken waar hij zijn ingrediënten vandaan zou halen. Alles puur en zo lokaal mogelijk. Inmiddels is de bistro uitgegroeid tot een imperium. Er is een restaurant met Michelinster bijgekomen, een designhotel met 74 kamers, zodat restaurant­gasten kunnen blijven logeren, een eigen bakkerij en een chique bloemenboetiek. In 2017 kreeg het als eerste restaurant in Zweden een Grand Award van de befaamde Wine Spectator.

Koffie en kaneelbroodjes

Al om half zes ’s morgens heb ik afgesproken met Monica bij PM Bröd och Sovel voor koffie en kaneelbroodjes. De fotograaf heb ik al een uur eerder de kamer uit horen sluipen: we waren vergeten de verduisteringsgordijnen dicht te doen. In de bakkerij ruikt het naar gist en zoete broodjes. Morgen begint het Midsommar­weekend, na kerst de belangrijkste feestdag van Zweden. Monica is vandaag extra vroeg begonnen met het bakken van de traditionele kanelbullar en aardbeienroomtaartjes. In de vitrine ligt een mozaïek aan open sandwiches, belegd met haring en bietjes, grote roze garnalen, kaas met flinterdunne plakjes radijs en allerlei lekkernijen die bij een klassieke smörgåsbord fika horen. Vanaf half acht vormt zich een lange rij voor de deur.

'De zon staat laag maar gaat niet onder, dus een avondduik vanaf de steiger zit er nog wel in'

Kreeftenfeesten in Öland

De volgende dag rijden we oneindig lang door verlaten bossen. Op de route­ planner zien we meren liggen, maar het is even zoeken om ook daadwerkelijk een weg te vinden langs de oevers. Wel de moeite waard, want zo ontdek je de mooiste zwemplekken. Even een bakkie doen onderweg blijkt lastig want er is hier in Småland simpelweg niets dan ongerepte natuur. Tegen de middag krijgen we de zee in zicht. In havenstad Kalmar steken we de brug over naar het eiland Öland. Na Gotland is het het op een na grootste eiland van Zweden. Met een lengte van 137 kilometer en breedte van zestien kilometer ligt het als een asperge voor de kust.

travel story in zweden in vogue living
BRENDA VAN LEEUWEN, VOGUE LIVING MEI/JUNI 2020
travel story in zweden in vogue living
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2020

Hier geen donkere bossen en diepzwarte meren, maar steile kliffen, goudgele zandstranden en in het voorjaar velden vol klaprozen en wilde orchideeën – meer dan dertig soorten. Met de meeste zonne­-uren van Zweden is Öland niet voor niets het favoriete vakantie­-eiland van de Zweedse koninklijke familie. In de zomermaanden worden er elk weekend aan lange tafels de kräfts­ kiva – ‘kreeftenfeesten’ – gehouden. We logeren bij Mormors Pensionat in het gehucht Stora Rör aan de westkant van het eiland. Het is een groot houten huis aan de baai waar zich vroeger een vakantiekolonie bevond. Eigenares Anita Blomgren Rothschild bracht hier als kind de zomers door en heeft enkel mooie herinneringen aan deze magische plek.

Het artikel gaat verder onder de video.

Ook zien: op roadtrip met fotograaf Anne Menke door Afrika

Midzomernachtdroom

Ze vertelt hoe haar oma hier vroeger in de vakantiekolonie logeerde, en later het verlaten landgoed kocht om er een hotel te beginnen. Nu maakt Anita de droom van haar oma waar. Mormors Pensionat betekent ‘grootmoeders pension’ en de inrichting van de eetzaal en de kamers is geheel in grootmoeders stijl: bloemetjesbehang, schemerlampen, eenvoudige houten bedden en voor de ramen wapperen katoenen gordijntjes. Zelf woont Anita in de pastelgele villa naast het hotel. Zo eentje met een dromerige veranda met rotan bankjes.

travel story in zweden in vogue living
Brenda van Leeuwen, Vogue Living mei/juni 2020

Die avond gaan we samen met haar proefeten op het grote terras aan het water. Er is een frisse gazpacho, daarna volgen rivierkreeftjes en coquilles. De zon wil maar niet in zee zakken. Als wij die nacht in een wonderlijk wit schemerlicht met blote voeten door het gras naar het huis wandelen, begrijpen we heel goed hoe die zomervakanties van de jonge Anita op Öland eruitgezien hebben: als een midzomernachtdroom.

Lees het hele artikel in het nieuwe Vogue Living mei/juni 2020 nummer dat vanaf nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Brenda van LeeuwenThis content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living