Vogue Living: een weekend met Kim van Kooten en Jacob Derwig op een magisch eiland in Groningen

Vogue Living bracht een weekend door met het hele gezin Derwig.

kim van kooten en jacob derwig in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020

Haar scenario’s zijn een garantie voor succes. Hij speelt net zo overtuigend een meedogenloze gangster als een stuntelende dierenverzorger. Zij scripte hun eerste zoen, hij zinspeelde als eerste op kinderen – bij hun tweede date. Een weekend met Kim van Kooten en Jacob Derwig. Lees hier de preview van het interview met Kim en Jacob uit het Vogue Living juli/augustus 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS JULI/AUGUSTUS NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Een stadsvilla is het. Of een loft, maar dan op de begane grond. Is het dan nog een loft? In elk geval: het is een fijn huis, aan het park, in rustige kleuren, schilderijen aan de muur, brei- en haakwerkjes op de bank (Kim: ‘Kee is daar de afgelopen coronaperiode mee bezig geweest, deed ik vroeger ook, word je heel rustig van’), jazzplaten in een rijtje op de grond. Twee absolute eyecatchers: een groene sofastoel van Italiaanse makelij en een marmeren kookeiland. Met allebei is iets aan de hand.

In het huis van Kim van Kooten en Jacob Derwig

Om met de sofa te beginnen: die werd in de eerste week dat ze hier woonden door Poekie-de-getraumatiseerde-kat ondergepist. Klassiek geval van territorium afbakenen, maar evengoed zonde. Jacob (51) kwam die dag als eerste thuis, rook uiteraard meteen de penetrante ammoniakgeur die met gemak de verse verf overklaste en wist: Kim wordt gek. Wat te doen? Jacob is niet een man die in paniek raakt, nooit eigenlijk. Hij zal niet vruchteloos proberen de importeur van de design-Italiaan te bewegen stante pede een nieuwe te komen brengen, dat is iets voor in romcoms. De oplossing was simpel: hij legde er een kussentje op.

kim van kooten in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020
kim van kooten en jacob derwig in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020

Toen Kim (46) even later thuiskwam rook ook zij meteen: er is iets mis. ‘En het rare is,’ zegt Kim nu aan de keukentafel, ‘toen ik vroeg wat er was gebeurd, zei je: “Niks.” Je blokte het gewoon.’ Jacob weet zelf niet meer precies wat hij zei, maar dat blokken, het weghouden van gedoe, van narigheid, zal later in het gesprek nog terugkomen. Intussen staat die stoel er nog steeds, maar niet voordat het ding wekenlang in de tuin heeft moeten bivakkeren en Kim er vier flessen wodka overheen heeft gegooid – dat helpt dus tegen kattenpis. Tip!

Het marmeren keukenblok is Jacobs zorgenkind. ‘Alles trekt erin,’ zegt hij. ‘Elke spetter saus, je moet dus snel zijn.’ Kim meldt dat hij er een speciaal kitje voor heeft, met een wit sponsje en een poedertje, maar sommige schade is blijvend. Making memories,’ zegt Kim. Ik ken het beeld van Jacob in de weer met een doekje, sterker nog: we kennen elkaar. Hebben we dat ook meteen gehad. Op gezette tijden zitten we aan ditzelfde kookeiland, en dan valt het allang niemand meer op dat Jacob voortdurend bezig is om opvallend onopvallend op te ruimen, weg te vegen, schoon te poetsen. En dat snap ik, ik doe het ook. Elke relatie zou zo iemand in de gelederen moeten hebben, anders wordt het een chaos. Ja toch?

Het artikel gaat verder onder de video.

Zien: achter de schermen bij de shoot van Kim en Jacob

Hoog spel

Twintig jaar geleden kregen ze verkering, en het is niet sentimenteel om te zeggen dat het lot ze bij elkaar bracht. Allebei werden ze gecast voor een docudramaserie, De acteurs. In elke aflevering werden een acteur en actrice geïnterviewd over hun werkwijze, waarna ze samen nog een korte scène speelden. Voor een van die afleveringen waren Kim en Jacob aan elkaar gekoppeld, en om het lot een handje te helpen was Kim ook nog eens de scenarioschrijver van dienst. Gek genoeg moesten de personages in de scène elkaar zoenen, dus feitelijk heeft Kim hun eerste kus gescript.

‘Het is een feest zo’n grote rol te schrijven voor de man van wie je houdt'

In die eerste vlinderachtige periode woonde Jacob op een oude woonboot, en was er in de verste verte nog geen sprake van Italiaanse design- meubelen of marmeren aanrechtbladen. ‘Ik had nog nooit een boot gehad, een handige klusser was ik ook niet, maar het leek me toch een goed idee om die boot te kopen. Het dak lekte op veertien plaatsen.’ Kim vond het wel wat hebben: ‘Ik was ineens een schippersvrouw. En hij wist allemaal van die woorden: roefje, dok, klinknagel, vlakkenvet. Als in: “Smeer het staal in met vlakkenvet.” Dat vond ik best aantrekkelijk. Bovendien waren we zo verliefd dat het me allemaal weinig uitmaakte.

Hoewel: de boot lag tussen de hoeren en de junks, dus het was niet een heel goeie plek om aan kinderen te beginnen.’ Pardon? Jullie kenden elkaar amper! Dat klopt, maar Jacob wist het meteen en speelde hoog spel door die wens ook vrij vlot kenbaar te maken. Kim: ‘Op onze tweede date stond ik boven voor het raam te wachten en zag hem over de stoep aan komen lopen, terwijl hij mimede dat hij een peuter aan de hand mee had.’ Enfin.

huis van kim van kooten en jacob derwig in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020
huis van kim van kooten en jacob derwig in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020

Aan bed gekluisterd

Het bewijs dat Kim het ook een goed idee vond komt net met zijn 1 meter 80 naar beneden lopen, trekt de koelkast open, pakt een kartonnetje yoghurt, ruikt eraan, loopt naar zijn ouders, toont de schimmel op de yoghurt en verdwijnt dan weer naar boven. Ten tijde van Romans geboorte zestien jaar geleden woonden ze alweer aan wal, in een huis waar geen roefje te bekennen was, waar het niet lekte. Vier jaar later kondigde Kee zich aan; een reden tot grote vreugde, maar tegelijkertijd een van de zwaarste periodes in hun leven. Bij Kim werd de ziekte colitis ulcerosa geconstateerd, een chronische darmziekte. Haar dikke darm moest eruit, en omdat die een fors deel van je immuunsysteem uitmaakt, betekende dat dat ze vanaf dat moment een heel lage weerstand heeft.

kim van kooten en jacob derwig in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020

Een gewone huis-tuin-en-keukengriep kan haar soms wekenlang aan bed gekluisterd houden, laat staan wat Covid-19 kan doen. ‘Ik heb daar nachtmerries over gehad, ja,’ zegt Kim. ‘Dat ik ergens in zo’n plastic tentje op de ic lag, alleen, en dan doodging. Dat was een reëel scenario.’ Om daar niet over door te malen maakte ze er keiharde grappen over met vriend Tim Kamps, die dezelfde aandoening heeft. Gewoon om die angst weg te houden.

En Jacob deed wat hij altijd doet: hij legde er een kussentje op, zei dat het allemaal mee zou vallen. ‘En dat is ook zo,’ zegt hij, ‘want een groot deel is angst, en die sluimert altijd, want de kans is reëel dat je weer naar het ziekenhuis moet en dan komt het allemaal weer terug. Maar dan ben ik, toen en nu, de rationele die zegt: gaat niet gebeuren. Het zou zonde zijn om een groot deel van de tijd in angst te leven voor iets wat uiteindelijk niet gaat gebeuren. Daar is het leven te kort voor. En dat is mijn ultieme statement naar Kim.’

kim van kooten en jacob derwig in vogue living juliaugustus 2020
Jasper Henderson, Vogue Living juli/augustus 2020

Lees het hele interview in het nieuwe Vogue Living juli/augustus 2020 nummer dat vanaf donderdag 30 juli in de winkels ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten, en tevens te verkrijgen is in combinatie met een limited edition Vogue T-shirt. Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt!

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Paul Bellaart
Styling Linda Gümüs Gerritsen en Valerie van der Werff

Shop Vogue's Home Favourites


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living