Editor's Letter: Marie Nanette over Vogue Livings 'Going Dutch' nummer

Hoofdredacteur Marie Nanette vertelt over Vogue Livings nieuwe Going Dutch issue - een ode aan Neerlands hero’s.

marie nanette schaepman
Marie Nanette Schaepman

Gewoon zorgen dat je ’s nachts niet wakker ligt, is mijn stellige voornemen nu mijn dochter Jip van net achttien alleen door Zuid-Amerika aan het reizen is. ‘Ik vind het echt knap van je, dat je haar zo volledig vertrouwt,’ komt een oudere dame mij aan het eind van een verjaardagsdiner toefluisteren. Ik realiseer me dat ons gesprek aan tafel misschien net te lang over mijn zo stoere, zelfstandige, mooie dochter aan de andere kant van de oceaan ging.

BESTEL HIER VOGUE LIVINGS JULI/AUGUSTUS 2020 NUMMER

Tussenjaar

Vindt ze het knap van mij? Of gewoon onnozel, vrees ik uit haar begeleidende knipoog op te maken. Ze raakt een snaar. Want waarom zou een moeder bij volle bewustzijn toejuichen dat haar dochter aan de andere kant van de wereld busreizen maakt van soms wel zesentwintig uur, langs ravijnen, door gebied waar gewapende bendes zich schuilhouden? En gejuicht heb ik. Ik heb Jip feitelijk tot een tussenjaar verplicht. Al sinds ze over een toekomst na kan denken zaag ik haar door over hoe vormend en vooral ge-wel-dig het is om zo jong een jaar weg te gaan en je eerste vrijheid te vieren.

Met terugwerkende kracht heb ik bewondering voor mijn eigen moeder. Ik verdween op mijn negentiende voor een jaar naar Rome en schreef zo af en toe een brief. Navraag leert overigens dat mijn moeder nergens last van had. Wel biecht ze op in de kerk af en toe een kaarsje te hebben gebrand. Opdat ik niet aan een Italiaan bleef hangen. Dat leek haar ‘zo ongezellig ver weg’ als er kleinkinderen kwamen. Het is zaterdagochtend vroeg als de telefoon gaat. Arne neemt op. ‘Ach nee, liefje.’ Ik hoor aan zijn stem dat zij het is. Hij stelt mij snel gerust met zijn blik en zet haar op de speaker. Jip is in tranen – even- als het voltallige hostel, horen we op de achtergrond.

vogue living cover juliaugustus 2020 nummer
Paul Bellaart, Vogue Living juli/augustus 2020

Peru gaat dicht wegens corona. Tegen wil en dank hoopt ze op een wonder van ons ouders, maar eigenlijk weet ze het zelf ook al. Maandagavond is ze terug. We geven The Room Formerly Known As Jip’s Room, oftewel onze openhaardkamer, weer terug aan Jip. In plaats van het vieren van haar vrijheid heeft ze nu een tussenjaar tussen haar ouders. De eerste weken heel letterlijk omdat ze conform de lockdownmaatregelen niemand anders kan zien. Zelfs haar broer behoort nu tot een ander huishouden.

Nieuwe rituelen

Ze schakelt zonder morren tussen elke avond een nieuwe internationale crowd ontmoeten in een hostel naar eindeloos kaarten aan de keukentafel met haar ouders. Ik heb niet alleen mijn zo gemiste dochter, maar ook mijn favoriete criticaster terug. ‘Mam, je hoeft echt niet te schreeuwen, ze verstaan je gewoon,’ bij mijn eerste Zoom-meeting. Als wij overdag aan het werk zijn, stort zij zich op de biografie van Keith Richards en alle Stones- concerten die op YouTube te vinden zijn. We ontwikkelen volstrekt nieuwe rituelen, zoals de 5 minute workouts van de heerlijke Bailey Brown: ‘Your butt is gonna be crying ...’. Gierend van de lach ligt ze ’s avonds met haar vader op de bank naar een sadistische zombiefilm te kijken, een gemeenschappelijke fetisj waar ik me ver van hou.

Het gekrijs van een vrouw is zo gruwelijk dat ik vanuit bad vraag waarom ze nu nog niet dood is. ‘Ze moet toekijken hoe haar dochter wordt vermoord,’ grinnikt Jip met tranen in haar ogen. Right. Als de regels iets versoepelen trekken we ons in de weekenden met een kleine club lievelingsmensen terug in ons familiehuisje in Drenthe. Een avond zit ze bij het kampvuur te bellen met een vriendin. ‘Ja, het is hier heerlijk met de fam,’ hoor ik haar zeggen. ‘Het is en blijft een van de tofste plekjes op aarde.’

'Going Dutch': een ode aan Holland

Geen beter moment om stil te staan bij wat we hebben, als even niet alles onder handbereik is. Daarom heeft dit zomernummer het thema Going Dutch. Een ode aan Holland, aan ons landschap, aan Neerlands hero’s. Zoals droomkoppel Kim van Kooten en Jacob Derwig. Zijn vertolking van George in toneelstuk Who’s Afraid of Virginia Woolf is misschien wel het beste staaltje acteerwerk dat ik ooit heb gezien, en op haar Machteld in Hollands Hoop was ik stiekem een beetje verliefd. We mogen een weekend mee naar een magisch eiland met het gezin Derwig.

'Geen beter moment om stil te staan bij wat we hebben, als even niet alles onder handbereik is'

Joyce en Dax Roll, beter bekend als Nicemakers, zijn dé designsensatie van het moment. Bij hoge uitzondering gooien ze de poort voor ons open van hun verborgen paradijs op de Veluwe, dat ze creëerden om zich terug te trekken. We eindigen in Amsterdam bij chefkok en multitalent Joris Bijdendijk, die tijdens de lockdown het ene succesvolle idee na het andere lanceerde. Ik putte zo veel broodnodige hoop uit zijn initiatieven, steevast begeleid door heerlijke filmpjes waarin Joris in zijn ochtendjas door de lege stad fietst om ontbijtjes langs te brengen.

Voor deze ode aan eigen land kozen we voor één fotograaf, en wel gevierd Nederlands modefotograaf Paul Bellaart. Ik ben fan van het eerste uur. Zijn beeld emotioneert, of het nu een portret, een stilleven, een landschap of een modebeeld is. Het werd nog persoonlijker toen hij in zijn kersverse studio Kalverliefde zijn eigen kroost en aanhang in bed fotografeerde. Dankzij Paul is deze zomer-2020-editie van Vogue Living een ware liefdesverklaring geworden.

Marie Nanette Schaepman

Vogue Livings juli/augustus 2020 nummer ligt vanaf donderdag 30 juli in de winkel en is hier online te bestellen zonder verzendkosten en te verkrijgen met een limited-edition Vogue T-shirt. Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt!

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Shop Vogue's Home Favourites


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living