Vogue Living: op roadtrip door eigen land in Nederland's groenste provincie Drenthe

Een verhaal over eigengereide schapen, schuwe bevers en Drentse dromen die altijd uitkomen.

drenthe door paul bellaart, vogue living juliaugustus 2020
Paul Bellaart, Vogue Living juli/augustus 2020

Ze speelde al een tijdje met de gedachte wat vaker dichter bij huis te blijven, en toen kreeg reisjournalist Stephanie Pander ook nog de vraag een boek te schrijven over vakantie vieren in eigen land. Dat werd dus een zomer lang ‘panderen’ door Nederland. Vogue Living mocht mee op roadtrip door Drenthe. Een verhaal over eigengereide schapen, schuwe bevers en Drentse dromen die altijd uitkomen. Lees hier de preview van het artikel van Vogue Livings reis door Drenthe uit het Vogue Living juli/augustus 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS JULI/AUGUSTUS NUMMER HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

’Probeer niet te veel op elk individueel schaap te letten, maar hou de kudde als geheel in de gaten. Bij schapen gaat het om de dynamiek van de groep.’ Deze wijsheid, die overigens niet alleen voor schapen geldt, geeft herder Marianne Duinkerken me terloops mee op een vroege ochtend in mei. Samen met vier­honderd schapen lopen we over het Balloërveld. Dit wordt de wandeling waar­ van ik niet had kunnen vermoeden dat ik hem ooit zou maken, en al helemaal niet dat ik ’m zó leuk zou vinden.

Het wilde Oosten

De schapen hebben er zin in en stuiven in een kolkende stroom voor ons uit over het smalle zandpad. Eenmaal op de heide valt er van alles te grazen en raakt de vaart er een beetje uit. Ik ren van links naar rechts om de dwarse dieren in het gareel te houden. De hond kijkt me meewarig aan – ‘wat heeft mijn baasje nou gezegd?’. We lopen richting de zandverstuivingen. Het waait flink; de schapen weten niet hoe snel ze het duin over moeten steken naar de heide. Daar hebben ze minder last van het zand en valt meer te snacken. Ik negeer de bet­weterige hond en laat me niet afleiden door de moeders met hun lammeren die een beetje achterblijven.

vogue living juliaugustus 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living juli/augustus 2020

Of door het zwarte schaap dat bij elke boom stilhoudt om erlangs te schuren en zich zo van zijn vacht te ontdoen. De dynamiek van de groep, heeft Marianne gezegd. Ik concentreer me op de wolk van schapen die voor me loopt, hoog op de dunne poten. Hun geblaat klinkt als een menselijk geluid. Alsof ze ons belachelijk maken. Nee, schapen zijn niet aardig. Marianne vertelde die ochtend bij de koffie dat ze schapen eigenlijk helemaal niet zo leuk vindt. ‘Het is bijna onmogelijk een band met ze op te bouwen. Als ze de kans krijgen nemen ze je in de maling.’

Ik struin en zwik verder over hoge pollen en langs stekelige struiken. Het opgewaaide zand prikt in mijn ogen. Er is geen pad te bekennen; ik baan me met de kudde een weg dwars over de hei. Wat voelt als een uurtje lopen blijken er inmiddels bijna vier te zijn. Marianne vraagt of ik terug wil naar de schaaps­kooi, dan maakt zij de wandeling met de schapen verder af. Maar ik wil niet terug. Ik wil nog verder banjeren, vrij van gedachten, alle aandacht gericht op het bijeenhouden van de kudde. Ik wil nog wat langer de vettige lanolinegeur van de schapenvachten opsnuiven, straks de zon zien ondergaan en het Balloër­veld brandend oranje zien kleuren als een Afrikaanse savanne.

vogue living juliaugustus 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living juli/augustus 2020
vogue living juliaugustus 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living juli/augustus 2020

Haalbare Wildernis

Mijn Drentse avontuur is een paar dagen geleden begonnen op de Drentsche Aa, in een van de duurzame wikkelhuisjes van Cabiner. Ik ontdekte ze vorig jaar, toen ik een noodstop maakte op hun site bij een indrukwekkende luchtfoto van zo’n huisje, midden in de bossen. Op de foto brandt de houtkachel waardoor het huisje romantisch oplicht in de donkerte. Rondom niets dan bomen. Het zal wel weer zo’n jaloersmakende foto van een blogger zijn, die ergens in Canada rondtrekt. Maar net voor ik het beeld wil wegklikken valt mijn oog op een plattegrond. Dit huisje staat midden in natuurgebied Drentsche Aa, ‘een haal­bare wildernis’ op twee uur rijden van Amsterdam. Van dit soort plekken word ik altijd heel hebberig.

Cabiner is een idee van Vincent Beekman en Sander Ejlenberg. Tijdens een trekking met een groep vrienden over het Noorse eiland Senja stuitten ze na dagen lopen, zwaar weer en wildkamperen op een klein houten huisje. Niet meer dan een simpele trekkershut met binnen een kachel en een plank om op te zitten. Trekkers mogen er gratis overnachten; het idee is dat je de plek achterlaat zoals je hem hebt aangetroffen. Van luxe is geen sprake, maar het gevoel van gelukzaligheid is groot.

vogue living juliaugustus 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living juli/augustus 2020
vogue living juliaugustus 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living juli/augustus 2020

Voor-wat-hoort-wat-principe

Dat een mens zo blij kan worden van zo’n klein beetje comfort. Die gedachte laat hen niet meer los. Terug in Nederland ontwikkelen ze samen met het Amsterdamse bedrijf Wikkelhouse de innovatieve huisjes, gemaakt van karton afgewerkt met houten panelen. In samenwerking met Staatsbos­beheer werd drie jaar geleden de eerste geplaatst en inmiddels staan er zeven in het gebied – ze zijn bijna altijd volgeboekt. Een week voor vertrek krijg ik een sleutel­code en een paklijst: slaapzak, onderlaken, zaklantaarn, proviand voor drie dagen en extra drinkwater. De auto laat ik achter bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer in Elp.

Een klein huisje verstopt tussen de bomen, met binnen alles wat je nodig hebt

Centraal in de Cabiner­-gedachte is het voor­-wat­-hoort­-wat­-principe: eerst lopen en dan de beloning van die fijne hut die voor je klaarstaat. De wandeling leidt door onder­ gelopen weilanden, langs vennen en het laatste stuk door het bos. De zeven huisjes liggen verspreid over een gebied van vijf­duizend hectare en minstens anderhalf uur lopen van elkaar. Ik kom niemand tegen. Als aan het einde van de middag mijn hut opdoemt voel ik een kinderlijke blijdschap. Een klein huisje verstopt tussen de bomen, met binnen alles wat je nodig hebt om het comfortabel te maken. Mag ik hier echt blijven slapen?

vogue living juliaugustus 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living juli/augustus 2020

Lees het hele artikel in het nieuwe Vogue Living juli/augustus 2020 nummer dat nu in de winkels ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten, en tevens te verkrijgen is in combinatie met een limited edition Vogue T-shirt. Wees er snel bij, want de voorraad is beperkt!

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Brenda van Leeuwen
Productie: Stephanie Pander

Shop Vogue's Home Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living