Vogue Living: Miljuschka Witzenhausen over haar carrière, ambities en de liefde

'Het enge van mij zijn, is dat ik vooral heb geleerd om te overleven.'

vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020

Miljuschka Witzenhausen gaat als een raket. Ze is presentator, tv-chef, kookboekenauteur en kandidaat in Wie Is De Mol. Tijdens de lockdown lanceert ze haar nieuwe website. Die ontploft. Heel Nederland zit binnen en maakt haar bananenbrood en bolognesesaus. ‘Een beuker,’ noemt geliefde Philip van Ierschot haar trots. Als yin en yang dansen ze op de vulkaan; wiebelige Japanse cheesecake in de ene hand, gefrituurde kip in de andere. Over de liefde tussen een Amsterdamse straatpoes en een nette Brabantse jongen. Lees hier de preview van het interview met Miljuschka uit het Vogue Living november/december 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS NOVEMBER/DECEMBER 2020 NUMMER HIER

Ze noemt het zelf een samenloop van omstandigheden dat ze nu bij het grotere publiek bekend is, maar wie Miljuschka Witzenhausen (35) langer kent dan vandaag, weet dat ze een vechter is die daar bewust naartoe heeft gewerkt. De kers op de taart is de nominatie voor beste presentatrice tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala dit jaar; die ging zelfs haar verwachting te boven. Het betekent overigens niet dat haar ambities al vervuld zijn. ‘Het enge van mij zijn, is dat ik vooral heb geleerd om te overleven. In die overlevingsdrang wil ik zo groot mogelijke prestaties leveren. Laten zien dat ik er mag zijn.’

vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020

Wat haar betreft staat ze dus pas aan de wieg van haar carrière. Werken is haar uitlaatklep, een manier om het te redden. Dat heb je nodig als je niet van huis uit geleerd hebt wat ontspannen is. ‘Als ik kook of eet, voel ik dat ik leef. Het is een van de weinige manieren voor mij om te ontspannen. Ik kan me dan nergens achter verstoppen. Het is mooi, verslavend zelfs. Maar ook pijnlijk.'

Chili con carne uit blik

Wie haar achtergrond kent, en dat is tegenwoordig zo’n beetje heel Nederland, weet dat ze niet bepaald uit de familie Doorzon komt. Laten we het vooral niet hebben over het feit dat ze ‘het nichtje van’ is (Willem Holleeder, red.). En wat voor impact dat heeft op haar leven en dat van haar moeder Astrid, ‘de zus van’. Op Miljuschka’s elfde verlaat haar vader het huis en moeten de twee het alleen rooien. Dat betekent van armoe soms een week lang chili con carne uit blik eten.

‘Ik weet wat het is om niks te hebben en ik weet inmiddels wat het is om alles te hebben. Maar een maaltijd maken en die delen met je naasten, is iets onbetaalbaars.’ Als meisje uit een gewone Amsterdamse buurt is ze niet geïnteresseerd in chic doen met eten. Haar drijfveer is juist om met toegankelijke gerechten de massa de keuken in te krijgen. En laat die zich nu enorm aangesproken voelen door een dame die haar kont tegen de culi-krib gooit en dwars tegen de stroom in durft te gaan. Ze kookt niet vegan, niet per se gezond en aan haar rondingen te zien lust ze cheesecake.

vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020

Had ze gestaan waar ze nu is als ze Philip van Ierschot (35) niet vijf jaar geleden ontmoet had? Als regisseur en cameraman reist hij met haar de wereld over voor kookprogramma’s als Miljuschka in Mexico en Miljuschka in Japan. Hij was getuige van de transitie die ze doormaakte van alleenstaande moeder tot succesvolle BN’er. Philip: ‘Het is natuurlijk fantastisch dat we zo samen kunnen werken en ik steun haar volop, maar die intrinsieke vechtlust heeft Mil zelf. Haar passie is echt. Ik heb nog nooit iemand zo zien stralen als het over eten gaat.’

Het was geen liefde op het eerste gezicht tussen de twee. Zij was zwanger van zoon Rembrandt en zag er naar eigen zeggen uit als een walrus. Op een film­ festival waar Joris Bijdendijk stond te koken, zag ze Philip filmen. Gecharmeerd van zijn werk trachtte ze hem aan te spreken. Miljuschka: ‘Ik heb natuurlijk al een flinke derrière en die was toen twee keer zo groot. Ik bleef maar tegen tafeltjes op botsen terwijl ik probeerde zijn aandacht te trekken.’ Philip herinnert zich gelukkig niks van deze gênante ontmoeting. Later, als haar huwelijk al op de klippen is gelopen en ze met haar twee kinderen bij haar moeder bivakkeert, treft ze hem weer. Nog altijd geen vonken.

vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020

Vol op de mond

Hun liefde voor eten drijft ze uiteindelijk toch in elkaars armen. Op foodie­ walhalla Salone del Gusto in Turijn ontmoeten ze elkaar opnieuw. De smakeloze truffelpasta smaakt tegenstrijdig genoeg naar meer. Ze reizen door Amerika en maken samen het programma Miljuschka’s Food Trucks voor 24Kitchen. Op haar verjaardag organiseert ze een heel foodtruckfestijn op landgoed De Olmenhorst en pakt hem daar vol op de mond. Dat is Miljuschka ten voeten uit. Als ze iets doet, dan groots en meeslepend.

'Philip is mijn steun en toeverlaat. Remt me af wanneer het moet. Vangt me op als ik val'

‘Terwijl ik eigenlijk niet met hem bezig was, niet op die manier. Ik heb zelfs nog geprobeerd hem te koppelen aan andere leuke vrouwen. Daar schaarde ik mezelf niet onder. Totdat ik besefte dat ik het verschrikkelijk zou vinden als hij met een ander zou gaan. Toen heb ik er werk van gemaakt, haha.’ Na een tijdje rommelen denkt hij diep en lang na of hij voor deze spannende, sterke, woest aantrekkelijke vrouw moet gaan. Hij realiseert zich dat als hij voor haar kiest, haar familie erbij krijgt, plus een leven als een rollercoaster.

Yin en Yang

Miljuschka: ‘Vanwege onze achtergrond zijn we allesbehalve een voor de hand liggende combi. Flip komt uit een keurig milieu waar iedereen gestudeerd heeft. Waar ze het juiste netwerk hebben. Waar ze niet weten wat het is om een week lang chili con carne of droge rijst te eten.’ Dat yin­-en-­yang-erige maakt hun relatie des te interessanter. Hij voelde zich aangetrokken door dat straatrandje van haar. Wilde weg uit een wereld waarin alles gaat zoals het hoort, weg van de regelmaat. Zijn vader is tandarts en deed suiker in de ban. Zij is de femme fatale die lonkt met zoete griesmeelpudding. Hij is de regisseur, zij laat zich niet regisseren. Waar zij maar doorbeukt, probeert hij rust in de tent te brengen. Het is niet altijd makkelijk, maar daar staat een onmetelijke welwillendheid tegenover om elkaar te begrijpen. ‘Philip is mijn steun en toeverlaat. Remt me af wanneer het moet. Vangt me op als ik val.’

vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Liselore Chevalier, Vogue Living november/december 2020

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe november/december 2020 nummer, dat vanaf vandaag in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Liselore Chevalier
Productie & Styling: Valerie van der Werff

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living