Vogue Living: op reis door het magische Sint-Petersburg

Groots en meeslepend: een waar wintersprookje in de historische Russische stad.

vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020

Na sluitingstijd ronddwalen door een verlaten Winterpaleis, een avondwandeling maken langs een dichtgevroren Neva en daarna wegdromen in de Mariinsky Suite van het historische Grand Hotel Europe. Sint-Petersburg is als een Russisch wintersprookje over toen en nu. Lees hier de preview van het artikel van Vogue Livings betoverende reis door de Russische stad uit het Vogue Living november/december 2020 nummer.

BESTEL VOGUE LIVINGS NOVEMBER/DECEMBER 2020 NUMMER HIER

Onze Russische taxichauffeur vindt het een sterk verhaal. Hoezo een pianoconcert in de Hermitage? Het is avond, het museum is dicht en de honderden supposten die hier dagelijks verveeld de wacht houden, zijn al lang naar huis. Ik ben zeker van mijn zaak en leid hem naar een achteringang, een onopvallende deur aan de oever van de Neva. Niet omdat ik Sint-Petersburg nou zo goed ken, maar omdat ik duidelijke aanwijzingen en strikte orders heb van Irina Khlopova, de pr manager van het Belmond Grand Hotel Europe. Wij logeren daar en zijn hier vanavond op haar uitnodiging. Wij, dat zijn mijn Russische schoonzus Lina, Vogue Living-fotograaf Brenda van Leeuwen en ikzelf.

vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020

Concert in een verlaten Hermitage

Ik betaal de met stomheid geslagen chauffeur driehonderd roebel en zie een tevreden Irina boven aan de trap staan. In mantelpak, een kort bontje losjes over de schouders. ‘Dobryy vecher, goed dat jullie er zijn.’ Ze is het type vrouw dat het fijn vindt als haar orders correct worden uitgevoerd. Even later dwalen we door de uitgestorven gangen van het Winterpaleis. Lina is opgegroeid in Sint-Petersburg maar kende deze achterdeur van het museum ook nog niet. Af en toe moeten we elkaar even in de arm knijpen. Het is onwerkelijk om door de eindeloze zalen van de Hermitage te wandelen zonder gestoord te worden door andere bezoekers. We kunnen het niet laten; zwieren onbezorgd over het parket van de verlaten, hemelsblauwe balzaal en maken verboden selfies. Kan iemand de Slavische mars van Tsjaikovski opzetten, alsjeblieft?

vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020

Als we ons even later naar de zaal van de Italiaanse meesters haasten voor het concert, voelen we de ogen van Romanov­telgen in onze rug priemen. Vanuit hun enorme vergulde lijsten kijken ze op ons neer. In goed gezelschap van de Petersburgse beau monde, gehuld in Chanel en Louis Vuitton, luisteren we die avond naar een pianoconcert van de piepjonge Konstantin Emelyanov. Hij studeerde in 2018 af aan het conservatorium van Moskou en won een jaar later de derde prijs tijdens de internationale Tchaikovsky Competition. Sindsdien is zijn ster rijzende. Vanavond speelt hij Schubert en Beethoven. Zijn vleugel staat opgesteld onder de imposante werken van Da Vinci en Rafaël. Een paar zalen verderop luistert De verloren zoon van Rembrandt mee. Hier onder de vergulde plafonds en reusachtige kroonluchters begint mijn verhaal over Sint-­Petersburg.

Verliefd op Anna

Het is februari, kraakhelder en ijskoud. Er is me verteld dat er geen Russische stad zo weerbarstig, kosmopolitisch en eigenzinnig is als ‘Piter’. Sinds het lezen van Dostojevski’s meesterwerk Misdaad en Straf staat de stad boven aan mijn verlanglijst. Een onbekende stad opent zich gemakkelijker als je een personage vindt aan wiens hand je door de straten en over de pleinen kunt wandelen. Voor Sint-­Petersburg kies ik het verhaal van dichter Anna Achmatova (1889­-1966), zo mooi opgetekend door Jan Brokken in De gloed van Sint-Petersburg. Zonder dat boek zou ik Anna waarschijnlijk nooit op het spoor gekomen zijn. Anna lijkt al even eigenzinnig en weerbarstig als de stad waar zij een leven lang woonde en werkte. Ze werd geboren onder de voorlaatste tsaar en stierf dertien jaar na Stalin. Zonder dat dit op een geschiedenislesje gaat lijken, is het belangrijk haar te plaatsen in de tijd; het gaat om een bewogen periode uit de Russische geschiedenis.

vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020
vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020

Anna schreef haar gedichten over liefde, eenzaamheid en dood zonder ooit te buigen of te vluchten voor het regime. Terwijl een groot deel van de Petersburgse intelligentsia in die jaren haar heil over de grens zocht, piekerde Anna er niet over haar stad te verlaten. Ook niet toen haar werk verboden werd en decennialang niet meer uitgegeven mocht worden. Daarover schreef ze: ‘Ik ben destijds bij mijn volk gebleven, Daar waar zich mijn volk, helaas, bevond.’

Anna hoorde bij Sint-Petersburg als Poesjkin en Dostojevski, twee literaire grootheden waarmee ze graag in een adem werd genoemd. Want ja, Anna was ijdel en genoot van de schare mannelijke bewonderaars die om haar heen zwermden; niet alleen vanwege haar dichtkunst maar ook vanwege haar elegante verschijning. Brokken omschrijft haar in De gloed van Sint-Petersburg: ‘Als een echte Petersburgse (...) hoorde zij absoluut bij Rusland en bij het meest fijnzinnige dat Rusland te bieden had, maar was ze toch ook een halve buitenstaander, iemand die te geraffineerd en te chic was voor communistisch Rusland, die sigaretten rookte uit een ivoren pijpje.’

vogue living novemberdecember 2020
Brenda van Leeuwen, Vogue Living november/december 2020

Lees het hele artikel in Vogue Livings nieuwe november/december 2020 nummer, dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Brenda van Leeuwen
Productie: Stephanie Pander

Shop Vogue's Home Favorites


This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living