Editor's Letter: Marie Nanette over Vogue Living's eerste issue van 2021

'Wat hoop ik dat 2021 een aantal geweldige verrassingen voor ons in petto heeft. Daarom een nummer met een hoog Let's go-gehalte.'

vogue livings hoofdredacteur marie nanette schaepman
BRENDA VAN LEEUWEN

Het is een warme avond. ‘And my mama said, that your life is a gift...’ zingt Lenny Kravitz uit de casetterecorder. We rijden richting een National Park dat we gevonden hebben om een paar nachten te staan. Een garantie voor vrij kamperen in het bos, onze favoriete bezigheid. We trekken al een maand of drie in een krappe oude camper door Australië. Pijke is vijf en Jip anderhalf. Nog een paar kilometer highway en dan duiken we the bush in. Het enige wat mist is koud bier.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Dat beschouwen we toch als een enorme domper op het verder feestelijke vooruitzicht. En dan doemt daar ineens, als een geschenk uit de hemel, een neonverlicht bord op aan de horizon, dat veelbelovend Liquor Drive Thru knippert. ‘Yesss ...’ roep ik opgelucht, en met een enthousiast 'Let's gooo' draai ik onze camper de oprit op. Dan volgt de klap. Het geluid is onbeschrijfelijk. Een laatste plank landt met een doffe bonk op de motorkap. Stof dwarrelt over ons heen. Ik heb ons dak én de drive-thru kapotgereden.

Let's Go!

Het is stil. De kinderen geven geen kik. Arne zegt eerst niets, haalt dan diep adem en het komt uit zijn tenen: ‘STOMME KOE!’. Een drom mannen komt naar buiten gerend. En ziet mij. Een vrouw achter het stuur. In plaats van boze gezichten, is er alleen maar hilariteit. Ik hoor Pijke achterin opgelucht lachen. Onze schade – de drie dakramen zijn verdwenen – valt in het niet bij de ravage die we teweeg hebben gebracht.

Maar de eigenaar klopt me bemoedigend op mijn schouder. ‘No worries, M’am. You have no idea how often this happens!’ Met zijn tienen klimmen ze de camper op en in, zodat ze ’m met doorgezakte veren en platte banden los kunnen trekken. Ze willen niets weten van een schadevergoeding, laden een krat koud bier in en pompen de banden opnieuw op. Met onze haren in de wind rijden we even later weer richting National Park. Arne achter het stuur.

vogue living januarifebruari 2021
Jouke Bos Vogue Living januari/februari 2021

Ik denk nog vaak terug aan deze reis. Het leven had een prachtige eenvoud. Altijd met z’n viertjes. Het enige wat ons bezighield was waar te slapen, waar te zwemmen en of we genoeg hout gesprokkeld hadden voor een kampvuur. Een idylle. Toch was vier maanden genoeg. Niet in de laatste plaats voor Pijke. Hij was aan het eind behoorlijk op ons uitgekeken en stond te popelen om weer met leeftijdgenoten te zijn. Eenmaal terug op Schiphol liep hij recht op zijn beste vriendje Pier af. Trok zijn rugzak van zijn schouder en kieperde al zijn Playmobil op de grond. De twee jongetjes gingen midden in de aankomsthal verder waar ze vier maanden eerder gebleven waren.

Zo was het ergens ook voor mij. Terwijl ik tijdens onze reis niet aan werk gedacht had, stond ik nu te trappelen om weer aan de slag te gaan. En het jaar na deze reis bleek een keerpunt te zijn voor mijn verdere carrière. Zowel het idee een eigen droom na te jagen (het tijdschrift JAN lanceren), als het idee om voor mijzelf te beginnen, is in dat jaar ontstaan. Natuurlijk niet zonder broodnodige hulp.

'Naast verdrietige waren er vorig jaar ook mooie momenten. En ook nu staan we te trappelen'

Groot voorbeeld en toenmalige hoofdredacteur Franska gaf me het duwtje en de ruimte een eigen concept te ontwikkelen, in háár tijd. Zakelijk adviseur en inmiddels een van mijn lievelingsmensen Jan Willem, stuurde me tijdens onze eerste afspraak weg toen ik hem over mijn plannen wilde spreken. ‘Kom terug als je ontslag hebt genomen,’ zei hij. Dat concept, en die ontmoeting zijn cruciaal geweest voor de stap die ik toen nam. Maar dat onze reis eraan voorafging en dat die periode van rust iets in mij heeft aangewakkerd, heeft er zeker mee te maken gehad. Ik had een enorme drive om een nieuw avontuur aan te gaan.

Zonder dat ik het afgelopen – op zijn zachtst gezegd – crazy jaar wil vergelijken met een sabbatical, heeft het er toch iets van weg. Want er waren naast verdrietige, ook mooie momenten. En ook nu staan we te trappelen. ‘Oh boy, wat zijn wij klaar om straks de trossen los te gooien,’ schrijft eindredacteur en taalvirtuoos Bartjan in een van de intro’s in dit nummer. En Oh, wat hoop ik dat 2o21 een aantal geweldige verrassingen voor ons in petto heeft. Daarom een nummer met een hoog Let's go-gehalte.

Hello there 2021

Met een aantal inspirerende persoonlijkheden die het vuur graag opstoken. Zoals de onstuimige 68-jarige Braziliaan Hélio Pellegrino, die Vogue Living’s Jetteke vorig jaar opzocht. Op de vraag of er nog een vierde huwelijk komt, antwoord hij: ‘Vast wel. Mijn leven draait om de liefde, het is mijn benzine: I love the love. In Love in the Kitchen de best geklede kok en patissier van Nederland en dat is, hoe kan het ook anders, een Fransman: Stephan Robert. ‘Ik geloof in de connectie tussen koken en liefde: een goede kok is altijd verliefd – of heeft op zijn minst goede seks’.

'Een goede kok is altijd verliefd – of heeft op zijn minst goede seks.'

Dankzij in New York wonend fotograaf Roger Neve konden we ondanks de lockdowns de met de jaren alleen maar knapper wordende Frederique van der Wal vastleggen in haar idyllische farmhouse – a permanent fixer-upper’ – in upstate New York. Frederique, lachend: ‘Het is een loveproject, een eeuwigdurende opknapbeurt.’ En last but not least spreken we rapper, muzikant en prijswinnend schrijver Pepijn Lanen aka Faberyayo en zijn grote liefde dj Coco Sabajo. Sinds hun eerste zoen zijn ze ‘supererg verliefd’. ‘We gingen een rabbit hole in met zijn tweeën. Binnen drie weken hadden we het over trouwen en kinderen krijgen’. Over Let's gooo gesproken.

Enjoy!

Marie Nanette Schaepman

Vogue Livings nieuwe januari/februari 2021 nummer ligt vanaf donderdag 21 januari in de winkel en is hier online te bestellen zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Shop Vogue's Home Favourites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living