Vogue Living: in het duurzame paradijs van architect Hélio Pellegrino in Rio de Janeiro

'Als architect word je verliefd op een plek én op het huis dat je er bouwt.’

De eigenzinnige architect en kunstenaar Hélio Pellegrino heeft zijn eigen duurzame paradijs gebouwd nabij ‘de oksel van Christus’ in Rio de Janeiro. Een mini-jungle waar hij geheel zelfvoorzienend is, dagelijks bezoek krijgt van apen, luiaards en papegaaien en een tuin heeft om de liefde in te bedrijven. Komt er ooit nog een vierde huwelijk? ‘Vast wel. Mijn leven draait om de liefde, het is mijn benzine.’ Lees hier de preview van het interview met Hélio uit het Vogue Living januari/februari 2021 nummer.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Bananen- en palmbomen, reusachtige waterlelies, een zee aan wilde orchideeën en 24/7 een broeierige atmosfeer. Een tuin kortom om de liefde in te bedrijven. Een paar kapucijnaapjes scharrelen in een boom naast het zwembad, aan hun opwinding te horen hebben ze iets ondeugends in de zin. Al snel wordt duidelijk waarom: de huishoudster heeft zojuist een torta alemã op tafel gezet voor het bezoek.

helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter
helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter

Hélio Pellegrino (68) wijst enkele meters verderop vol trots naar zijn deep float hydroponics-systeem, een duurzame, emissieloze teeltmethode waarbij de gewassen in drijvers in de vijver hangen. De eigenzinnige architect en kunstenaar, die een organische levenswijze eveneens tot kunst heeft verheven, beperkt zich al twintig jaar tot het eten van louter rauw voedsel. Alle groenten verbouwt hij zelf.

'Als architect word je verliefd op een plek én op het huis dat je er bouwt'

Hélio staat erop ons mee te nemen op een tocht langs de kust, om de levendige sfeer te proeven van de beroemde stranden Copacabana en Ipanema en de minder bekende Barra da Tijuca en Prainha, achter op zijn sportieve BMW F-800. Het typeaanduiding móet erbij, want Hélio is dol op motoren, én auto’s, én vliegtuigen. Zo bezit hij een eigen Van’s Aircraft RV-10, een eenmotorige vierzitter, waarmee hij regelmatig naar een van zijn vier andere huizen vliegt in Trancoso, Belo Horizonte, Búzios en Mangaratiba, zelf aan de stuurknuppel.

helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter

Is het geen last om zo veel huizen te bezitten? ‘Ach, dat lijkt misschien zo, maar als architect word je verliefd op een plek én op het huis dat je er bouwt. Een favoriet heb ik niet echt, al breng ik momenteel vanwege een aantal projecten de meeste tijd door in Búzios, een mondaine kustplaats een kleine drie uur rijden van Rio. Sinds Brigitte Bardot er in de jaren zestig frequent in bikini flaneerde, is de toeristenstroom er nooit meer afgenomen.

Al die CO2-uitstoot contrasteert met Hélio’s duurzame levenswerk, waarvoor hij door de overheid werd onderscheiden. Al een kleine halve eeuw werkt hij alleen met gerecyclede en afvalmaterialen. ‘Mijn moeder vroeg me veertig jaar geleden een huis voor haar te bouwen, maar alles wat ik voorstelde vond ze te duur. Vandaar dat ik besloot alleen te werken met materialen die ik overal en nergens vond.’

helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter
helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter

Sindsdien heeft hij de smaak te pakken en vele huizen, hotels en restaurants in Brazilië op die manier gebouwd, waaronder hotel Mirante do Arvrão in Vidigal, een sloppenwijk boven op een berg metvolgens Hélio het mooiste uitzicht over Leblon en Ipanema –tourists love it!’. Met het hotel creëerde hij werkgelegenheid en zorgde hij voor schoon drinkwater voor de buurt. Restaurants Porcão, Zeno, Havana en Caipirão bouwde en richtte hij in volgens hetzelfde duurzame principe: afval is luxe. Momenteel werkt hij aan de renovatie van boetiekhotel Insólito in Búzios en bouwt hij er Hotel Jubarte fromscratch. Ook opende hij er recent een galerie.

Onder de rechteroksel van Christus

Hélio’s basis in Rio de Janeiro blijft echter het paradijs dat hij der- tig jaar geleden bouwde in de wijk Gávea, bekend om zijn hoge concentratie kunstenaars, beroemdheden en intellectuelen. De buurt ligt pal naast de Jardim Botânico, ook wel ‘Suvaco do Cristo’ genoemd, de oksel van Christus, omdat de botanische tuin precies onder de rechteroksel van Rio’s beroemde landmark ligt, het beeld van Christus de Verlosser.

helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter
helio pellegrino vogue living januarifebruari 2021
Anne Dokter

Hélio’s huis ligt hoog in de bergen, in de jungle van Tijuca, en is bereikbaar via een slingerende weg. ‘Ik ben nog steeds aan het verbouwen, het is nooit af,’ zegt de kunstenaar. De eetkamer, muziekruimte, het atelier, de studio en zijn slaapkamer komen allemaal uit op de zeer ruime woonkamer. De hoge ramen van vloer tot plafond behoorden ooit tot een schoenenwinkel; de houten vloer, de tafel en kasten, alles is van hergebruikt materiaal.

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe januari/februari 2021 nummer dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Anne Dokter
Productie & styling: Jetteke van Lexmond

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living