Vogue Living: door het ruige landschap van de meest geïsoleerde hoek van Zwitserland

Een plek om nu vast over te dromen voor als het straks weer kan.

Het is de meest geïsoleerde hoek van Zwitserland, de pieken zijn er hoog en de bergwanden steil. Daar, in het ruige landschap van het Unterengadin, op slechts een uur rijden van jetsetoord Sankt Moritz, viert high culture hoogtij. Bijna niemand lijkt dat te weten en het is alsof de stugge Engadiner dat graag zo willen houden. Dit zou weleens de ultieme post-coronabestemming kunnen zijn - een plek om nu vast over te dromen voor als het straks weer kan. Lees hier de preview van het artikel van Vogue Livings betoverende reis door het Zwitserse berglandschap uit het Vogue Living januari/februari 2021 nummer.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

De zakken met Haribo-gummiberen in de kiosk op het Zwitserse treinstation doen me denken aan mijn vader. Altijd als ik terugreisde van de Alpen, nam ik zo’n zak voor hem mee. Ik zie hem nog zitten in zijn luie stoel: een man van twee meter lang die achter elkaar die kleine gekleurde beertjes in zijn mond propt en onderwijl alles wil weten over mijn Zwitserse treinavonturen. Hij had een grote liefde voor het ingenieuze Zwitserse spoorwegnetwerk en bovenal voor tandradbaantjes.

zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen
zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen

Terwijl ik met het rode treintje van de Rhätische Bahn naar het afgelegen Unterengadin-dal reis, probeer ik het landschap door zijn ogen te zien. Hoe verder ik de oostpunt van Zwitserland inrijd, hoe onherbergzamer en dunbevolkter het wordt. Geen Europees landschap kan zo tijdloos voelen als de Zwitserse Alpen. Het Zwitserland aan de andere kant van mijn treinraam zou weleens dicht in de buurt kunnen komen van het Zwitserland van mijn vader.

Hoewel het op dit moment nog moeilijk is je zo’n reis voor te stellen, geloof ik erin dat we straks weer op stap gaan. Anders, bewuster en hopelijk duurzamer. Zoals een treinreis naar een relatief rustig en onontdekt gebied. Een wintervakantie waarin behalve sportief skiën ook ruimte is voor natuurbeleving en cultuur. Zo eentje waarbij alleen al de reis ernaartoe een avontuur is. Via de stations van Chur en Landquart bereik ik het bekende wintersportdorp Klosters.

zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen
zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen

Vandaar gaat de trein verder door de Vereinatunnel naar het Unterengadin; een geïsoleerde, bijna vergeten vallei waar trotse bergbewoners met koppen gehouwen uit graniet onderling retro-Romaans spreken, een soort straat-Latijn. In die zo goed als vergeten taal betekent Engadin ‘tuin van de En’. Dat klinkt idyllisch, maar de diepe kloof die de rivier de En door deze vallei snijdt, is allesbehalve liefelijk. Een ongepolijst landschap van steen dat dwingt tot een ingetogen, ascetisch leven en aanzet tot reflectie.

Sgrafitti en florentines

De dorpen hier hebben onuitspreekbare namen als Tschlin, Vnà en S-chanf. Sommige liggen zo afgelegen dat ze in de winter niet bereikbaar zijn. In de oude plaatsjes Guarda, Scuol en Sent zijn de dikke muren van de huizen versierd met sgrafitti, zeventiende- en achttiende-eeuwse muurschilderingen.

zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen
zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen

De kunstvorm is lang geleden vanuit Italië meegekomen met de Zwitserse boeren die de armoede waren ontvlucht en over de grens werk hadden gezocht – ja, ooit was het omgedraaid. Opvallend is dat ze bijna allemaal het vak van patissier leerden. Eenmaal terug in hun Engadiner dorp lieten ze een traditioneel stenen huis bouwen met de sgrafitti als teken van hun welvaart.

Het in Italië geleerde metier van patissier hielden ze hoog. Vandaar dat je hier volop taarten en koekjes bij de bakker ziet die een beetje aan Italië doen denken. Een specialiteit van de streek is de Engadiner Nusstorte, een taart met walnoten, karamel en heel veel roomboter. Deze machtige taart is een noordelijke versie van de Italiaanse pan- forte. Ook kom je bij veel bakkers de Italiaanse florentines tegen, een crunchy koekje met amandelschaafsel en gekonfijt fruit.

zwitserland vogue living januarifebruari 2021
Eric van den Elsen

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe januari/februari 2021 nummer dat nu in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Eric van den Elsen
Tekst & productie: Stephanie Pander

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living