Vogue Living: in gesprek met acteurs en broers Shady en Shahine El-Hamus

Op hun tweeëndertigste en twintigste zijn shooting stars Shady en Shahine El-Hamus al goed voor een Gouden Kalf per persoon.

Op hun tweeëndertigste en twintigste zijn shooting stars Shady en Shahine El-Hamus al goed voor een Gouden Kalf per persoon. Met hun onwaarschijnlijke talent en charisma, mediterrane good looks en vader Sabri Saad als lichtend voorbeeld zijn de broers uit de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt klaar om de wereld te veroveren – voor en achter de filmcamera. Lees hier de preview van het interview met Shady en Shahine uit het Vogue Living maart/april 2021 nummer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Hoe het allemaal begon: op zijn twintigste verliet Sabri Saad El-Hamus zijn geboortestad Caïro. De zoon van een Egyptische politieagent wilde naar het westen, naar Amerika om precies te zijn. Daar wilde hij met wijde pijpen en op hoge hakken flaneren over straat, zoals hij John Travolta had zien doen in Saturday Night Fever.

Sabri kwam niet verder dan Nederland, maar in Turks Fruit zag hij hoe Rutger Hauer ook met wijde pijpen over straat slenterde, dus dat Amsterdam van de jaren zeventig leek hem een prima plek om te stranden. Hij ontmoette er Lisa de Rooy, vers van de Toneelschool, en na nauwelijks een jaar verscheen in 1988 Shady ten tonele. Dat is inmiddels 32 jaar geleden. Sabri (nu 63) werd succesvol acteur, Lisa (59) schreef een veelgeprezen roman en meerdere toneelstuk- ken en ze kregen nog een dochter, Ashgan (29), en een tweede zoon, Shahine (20), de benjamin van het gezin.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2020

Stroopwafels en dadels

Shady en Shahine zitten deze zaterdag aan een nogal rode tafel in het bescheiden appartement van Shady – tweehoog in Amsterdam-West. De gastheer zet drie glazen water op tafel. De warme consumptie voor het bezoek komt vergezeld van een rijkelijk gevulde schaal met stroopwafels en dadels, een heerlijk huiselijke metafoor voor de gezins- samenstelling. Die behaaglijke sfeer wordt nog versterkt door de gevoerde sloffen om de voeten van beide broers, maar verbloemt niet dat het bezoek vanuit de boekenkast wordt aangestaard door een glimmend Gouden Kalf.

Shady ontving die prijs voor het scenario van het door hem geschreven (met Jeroen Scholten van Aschat) en geregisseerde De Libi, de film uit 2018 waarmee hij een belofte inloste. Voor zijn eindexamenfilm aan de Filmacademie had Shady al de Tuschinski Award gekregen. Zijn korte film Nachtschade uit 2017 was de Nederlandse inzending geweest voor de Oscars.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Omdat Shahine niet kon achterblijven, besloot hij afgelopen oktober ook maar een Gouden Kalf te ontvangen voor zijn rol als Sam(ir) in de verfilming van Mano Bouzamours De belofte van Pisa. Nog maar nauwelijks achttien tijdens de opnames voor die film, maar Het Parool recenseerde Shahine als ‘een onwaarschijnlijk talent’ dat van het scherm ‘spettert’. Norbert ter Hall, de regisseur van De belofte van Pisa, toepte daar nog overheen: ‘Zo’n natuurtalent ben ik niet eerder in mijn carrière tegengekomen.’

Shahine: 'Het wordt gevaarlijk wanneer je van jezelf weet hoe het trucje werkt’

Shady draagt deze zonnige zaterdag een blauwe broek en een blauwe trui; om zijn vinger een ring en om zijn pols een gouden horloge. Hij heeft de hele week in de montagestudio doorgebracht, monterend aan zijn tweede grote speelfilm, Forever Rich. Het moet de eerste Netflix-original van Nederlandse makelij worden. Eind dit jaar wordt de film wereldwijd uitgebracht, nagesynchroniseerd en al. Net als in De Libi is er in deze film ook een rol voor vader Sabri.

Kroonprinsen van de Nederlandse film

Shahine (rijkgeïllustreerd Patta-shirt, twee halskettingen) wil terug naar school. Althans, hij zit momenteel in de drie castingrondes omvattende toelatingsprocedure voor de Toneelschool in Amsterdam. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat je een Gouden Kalf kunt winnen als Beste Acteur van het land, maar toch niet toegelaten wordt tot de Toneelschool – aan de nog steeds erg rode tafel wordt de grap van die potentiële situatie wel ingezien door beide broers.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Met zijn tweeën zijn ze de kroonprins van de Nederlandse film, maar de relativering is bij beiden goed gezaaid. Regisseur Norbert ter Hall zei in een interview: ‘Shahine is een filmster.’ Daar wist vader Sabri wel raad mee: ‘Filmster is geen beroep. Acteur wel.’ ‘Dat heeft hij inderdaad vaak tegen me gezegd,’ zegt Shahine.

‘Ben ik het ook hele- maal mee eens. Je moet dit niet doen om filmster te worden, dan krijg je het heel moeilijk.’ Vandaar ook die gang naar de Toneelschool. Om het ambacht te leren. Rond de zomer komt er nog wel een film uit waarin hij speelt, Met Mes, van regisseur Sam de Jong. ‘En voor de rest is het wachten op dingen die op je afkomen.’

Geen competitiviteit

Shady en Shahine zijn geen Kaïn en Abel. Tussen beide broeders woedt geen Bijbelse competitiviteit. Waarschijnlijk omdat het leef- tijdsverschil te groot is, maar het lijkt ook niet de aard van beiden, zeker niet van Shady, die zijn jongere broer nooit afvalt maar altijd aanvult – sturend zonder te dwingen, de eigenschap van een goeie regisseur. Gevraagd naar hun beste karaktereigenschap zegt Shady: ‘Snel begrijpen wie iemand is en vloeibaar zijn om met zo iemand contact te maken, zonder mezelf te verliezen. Ik merk dat dat iets is wat mij heel erg helpt.’

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Hij voelt zich een actor’s director. ‘Je hebt regisseurs die zich op het technisch gedeelte focussen. Dat heb ik helemaal niet. Ik vind het juist belangrijk om heel aanwezig te zijn. Ik zorg er altijd voor dat de acteur weet dat ik alles zie wat hij of zij doet, en dat ik na een take er meteen ben om met ze te overleggen, voordat ik dat met andere leden van de crew doe.’ Shahine zit in het verlengde hiervan: ‘Ik denk dat ik toch inlevingsvermogen noem als mijn beste karaktereigenschap. Wat heel goed van pas komt als acteur. Daardoor kan ik goed een karakter aannemen.’

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe maart/april 2021 nummer dat donderdag in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Paul Bellaart
Styling: Valerie van der Werff

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living