Editor's Letter: Marie Nanette over Vogue Living's Dreamers-issue en een hoopvolle toekomst

"Omdat we ons intens verheugen op een toekomst waarin we geen afstand van elkaar meer hoeven te houden en menselijk contact weer volkomen normaal is, heeft dit nummer een aanstekelijk hoog intimiteitsgehalte"

‘Sophie! Ik heb de mooiste piemel van de hele wereld!’ Mijn zoon, dan vijf jaar oud en notoir blootloper, staat in zijn nakie in de deuropening van ons huis na een zomerdag op straat spelen met het overbuurmeisje. Het is het eerste wat hij ’s ochtends doet: naar het raam rennen om op zijn teentjes naar overkant te turen of ze al wakker is.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Ik ontmoet mijn overbuurvrouw Ans zes jaar daarvoor, als we een winterse avond beiden overduidelijk zwanger door ons straatje naar huis lopen. Het wordt helemaal grappig als ik mijn sleutels zoek en haar hetzelfde zie doen. We blijken recht tegenover elkaar te wonen zonder elkaar ooit gezien te hebben. In december wordt Sophie geboren; april erna volgt Pijke. Ans is de eerste die het weet, omdat ze Arne op een stoel met lakens en wasknijpers in de weer ziet bij het slaapkamerraam.

Zwaan-kleef-aanavond

Een aantal weken daarna leggen we het grut naast elkaar op een kleedje en trekken we onze eerste fles wijn samen open. Het is het begin van een hechte vriendschap. De straat, midden in het centrum van Amsterdam, wordt ons beider tuin. Als de kinderen leren lopen toveren we een wegwerkzaamhedenpylon tevoorschijn in ons toch al autoluwe straatje.

Waar ik na anderhalf jaar uit pure gemakzucht nog steeds kip-wortel-rijstpotjes voor Pijke opwarm (er staat niet voor niets +15 maanden op) en Arne en ik vaak voor onszelf iets afhalen of bestellen, blijkt Ans een fantastische kok en haar man Ernest een geweldige sommelier. Al snel eten we met grote regelmaat gezamenlijk aan een lange, naar buiten gesleepte tafel op straat. Onze vrienden sluiten dankbaar aan. Niet alleen hebben Pijke en Sophie een jip-en-jannekevriendschap voor – zo zal later blijken – het leven, ook ons bestaan en dat van onze usual suspects heeft een upgrade for life gekregen dankzij deze ontmoeting.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Het is immers dat wat we het meest gemist hebben het afgelopen jaar: contact. Het bijna verliefde gevoel dat je kunt hebben bij nieuwe mensen. De energie die ontstaat tijdens een zwaan-kleef-aanavond, waarbij steeds meer vrienden inhaken. Het werd even uitvergroot toen we, nog maar een dikke maand geleden, ineens met heel Nederland op het ijs stonden. Natuurlijk was ons landje gehuld in het wit op z’n allerallerknapst.

En natuurlijk hielp het dat de zon scheen en cheesy schlagermuziek door de speakers schalde. Toch was dat niet de reden voor de euforie die ontstond. Ineens waren we weer bij elkaar: jong en oud, prof en klungel. Mijn redder op het ijs was zwager, maar bovenal beste vriend Arthur, die zo lief was hand in hand met mij minirondjes om de koek-en-zopie te schaatsen. We betrapten onszelf op een gelukzalig gevoel na een gedeelde grinnik met volstrekte vreemden in de rij voor de glühwein. En we waren niet de enigen. ‘Ik heb een jaar lang niet zo veel mensen bij elkaar gezien,’ verzuchtte een vriendin de volgende dag. ‘Ik was zó gelukkig.’

'Dreamers'-issue

Omdat we ons intens verheugen op een toekomst waarin we geen afstand van elkaar meer hoeven te houden en menselijk contact weer volkomen normaal is, heeft dit nummer een aanstekelijk hoog intimiteitsgehalte. Zoals de stoeiende, onwaarschijnlijk getalenteerde broers Shady en Shahine El-Hamus. Kroonprinsen van de Nederlandse film zijn ze, met allebei een Gouden Kalf in de kast.

Arno Kantelberg spreekt ze aan de keukentafel over het metier, blijmoedigheid en toekomstdromen. In Love in the Kitchen duiken we het bed én de moestuin in met patissier slash chef Welmoed en regisseur slash fotograaf Anker. Hun eerste kus ligt nog vers in het geheugen: een eindeloze verstrengeling van lippen, uitjes en pindasaus. Hartstocht na een nachtelijk patatje oorlog. Uit hun kookboeken spreekt culinair idealisme, en ze zijn nog maar net begonnen.

Ook bezoeken we dit nummer maar liefst twéé eilanden. Op het Keniaanse Lamu ontmoeten we Umra Omar, die in een duingebied haar eigen magische bubbel wist te bouwen. Met haar levensinstelling ‘If we can, Goddamit, we must’ en levensreddende werk voor Safari Doctors is ze in de race om gouverneur van Lamu County te worden.

Op het Spaanse Ibiza maakte fotograaf Linda Wit voor deze Vogue Living een intiem fly-on-the-wall-portret van haar eigen gezin. Wat begon met een droom in een keukenkastje – een snapshot van een eiland, voor ‘later als we groot zijn’ – werd ineens iets concreets toen zich een buitenkans voordeed. In minder dan vijf minuten besloten zij en haar man intuïtief: let’s do it.

De finca lag in het binnenland van het eiland, van God en alles verlaten. Toen voltrok zich in de achtertuin een dit keer wel heel klassiek jip-en-janneketafereel. De kinderen hoorden stemmetjes achter de cipressen. Toen ze door de haag kropen ontdekten ze buurkinderen. Inmiddels zijn – net als in ons geval – niet alleen de kinderen, maar ook de ouders onafscheidelijk.

Enjoy!

Marie Nanette Schaepman

Vogue Livings nieuwe maart/april 2021 nummer ligt vanaf donderdag 25 maart in de winkel en is hier online te bestellen zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living