Op bezoek bij CNN's 'Hero of the Year' Umra Omar op het paradijselijke Keniaanse eiland Lamu

‘Wonen in Shela is heaven, een exotisch paradijs op het al even paradijselijke Lamu.’

vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021

Bloedmooi, stalen zenuwen en een hart van goud. CNN Hero of the Year Umra Omar is oprichter van Safari Doctors, een organisatie die medische zorg levert via land, zee en lucht aan inheemse community’s op Lamu en omstreken. Het paradeiselijke eiland voor de kust van Kenia is tevens haar thuis, waar ze met haar man, de Ethiopische kunstenaar Assegid – Ziggy – Gessesse, een magische bubbel heeft gecreëerd. Lees hier de preview van het interview met Umra Omar uit het Vogue Living maart/april 2021 nummer.

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

Pole pole is Swahili voor ‘take it slow’, en die woorden zijn het leven op Lamu op het lijf geschreven. De tijd lijkt er minstens honderd jaar te hebben stilgestaan, veel stranden zijn er nog ongerept, auto’s ontbreken, vervoer gaat er voornamelijk per ezel, traditionele dhow of watertaxi – in de volksmond de ‘Lamu Uber’ genoemd, met namen als Beyoncé en Obama. Recent zijn daar enkele piki-piki’s (motoren) aan toegevoegd.

Bij Umra Omar in Kenia

Met name Shela Village is de exotische hang-out van de internationale aristocratie en Londense mode- en kunstscene, qua kunstenaarsgehalte vergelijkbaar met het plaatsje Deià op het Spaanse eiland Mallorca. Mick Jagger reed hier al in de jaren zeventig met een joint op een ezeltje door de smalle steegjes – hoewel er op het islamitische eiland maar op weinig plekken alcohol wordt geschonken. Madonna en Kate Moss weten de weg naar Lamu eveneens al jaren te vinden.

vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021

De Britse prinses Beatrice luidde er 2019 in met haar toen nog verloofde Edoardo Mapelli Mozzi. Prinses Caroline van Monaco bezit er een huis aan zee. Tijdens haar huwelijk met prins Ernst August von Hannover (toch niet vies van een glaasje) gaf ze er vaak wilde feesten waarbij dj’s uit Nairobi en Europa werden ingevlogen. Je zou op Lamu ook zomaar Sting of Sienna Miller tegen het lijf kunnen lopen op de patio van hotel Peponi, dat ‘paradijs’ betekent in het Swahili, knabbelend aan een gegrilde snapper met verse mango en limoen. Of voormalig model Jerry Hall, die er graag verblijft in het Manda Bay Resort in een banda-hut voor 1200 dollar per nacht.

Wonen op Lamu betekent back to basics. Na het ontbijt ren ik op blote voeten met de kids naar school

Ogen sluiten en zie de jetset op het eiland tegen een decor van dertigmoskeeën, 2200 ezels, winderige smalle stegen en gesluierde lokale vrouwen, die vanachter hun traditionele zwarte bui-bui’s alles relaxt gadeslaan. Lamu Old Town is de oudste en best geconserveerde Swahili-nederzetting van Oost-Afrika. Al bewoond sinds de twaalfde eeuw en vanwege de strategische ligging van het eiland aan Arabische, Portugese,Indiase en Afrikaanse handelsroutes, gezegend met een levendige haven.Om het verval tegen te gaan zette Unesco het stadje, een doolhof van witte stenen huisjes, twintig jaar geleden op zijn Werelderfgoedlijst.

Levensreddend werk

De real gem is Shela Village, op een steenworp afstand van het stadje aan de zuidoostkust van het eiland. ‘Wonen in Shela is heaven, een exotisch paradijs op het al even paradijselijke Lamu,’ zegt Umra Omar (37), mensenrechtenactivist, filantroop en in 2016 uitgeroepen tot CNN’s ‘Hero of the Year’ vanwege haar levensreddende werk voor Safari Doctors op de meest afgelegen en gevaarlijkste plekken in Kenia.

vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021

Met een speedboot afgeladen met medicijnen, medewerkers en dokters bezoekt ze maandelijks zo’n tweeduizend patiënten in zestien dorpen en krijgen vijfhonderd dieren een medische check. ‘Soms moeten we ter plekke nog een stuk met een jeep door de bush en de laatste kilometer te voet door water naar een afgelegen dorp.’ In sommige van die onherbergzame gebieden van de eilandengroep zijn extremistische Al-Shabaab-groeperingen actief, maar Umra doet het gevaar af als een kleinigheid.

‘We zijn politiek neutraal en reizen niet met gewapende bewakers. Doordat de grens met Somalië dichtbij is, is het er zeker niet altijd veilig. Er zijn landmijnen ontploft en slachtingen geweest, maar die waren altijd zeer gericht. Ik ben nooit bang en zie de risico’s zo: ik zou bad luck kunnen hebben, op de verkeerde tijd op de verkeerde plek zijn, maar meer ook niet.’

Iets terugdoen voor de bevolking

De beeldschone, gedreven moeder van twee kinderen heeft stalen zenuwen en een hart van goud. Als kind werd ze al verliefd op het eiland. En sinds ze de kans kreeg om er haar eigen magische bubbel te bouwen, wil ze iets terugdoen voor de bevolking van Lamu County, dat een stuk van het Keniaanse vasteland omvat én 65 eilanden: de Lamu Archipel. ‘Iedereen kan een verschil maken – ook met iets heel simpels als een kind helpen schoolspullen te kopen. If we can, Goddammit, we must.’

vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021

Zeventig procent van de Keniaanse bevolking woont op het platteland, maar kwaliteitsgezondheidszorg is er gecentraliseerd in stedelijke gebieden. Tegen de tijd dat iemand in een noodgeval het ziekenhuis bereikt, is het vaak te laat. Daarom helpt Umra de gezondheidszorg naar de inheemse bevolking te brengen.

‘Naar de Aweer-community, ook wel ‘boni’ genoemd, maar die naam heeft een lelijke racistische bijklank gekregen. Het is mijn gemeenschap, hun kinderen zijn ook mijn kinderen. Ik ben ook deels op zo’n afgelegen plek opgevoed, op Pate Island. De bevolking van de Lamu Archipel bestaat uit minder dan vijfduizend mensen; ze worden vergeten omdat ze ver weg zitten en maar met weinig zijn.’

vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Mirjam Bleeker, Vogue Living maart/april 2021

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe maart/april 2021 nummer dat donderdag in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Mirjam Bleeker
Productie: Frank Visser

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living