Vogue Living: in de keuken van Welmoed Bezoen en Anker van Warmerdam

Vrouw en autodidact in een sterrenkeuken, ga er maar aan staan.

Welmoed Bezoen is patissier en kok. Geworteld in Friesland en deels opgegroeid in Portugal, heeft ze een wonderlijk gespleten karakter. Hartig en zoet. Kloek en zacht. Geen wonder dat vriend Anker van Warmerdam als een blok voor haar valt. Ze gaan goed op reizen, oergroenten en mierzoete spijskoeken; uit hun kookboeken spreekt aanstekelijk culinair idealisme. En ze zijn nog maar net begonnen. True love in the kitchen. Lees hier de preview van het interview met Welmoed en Anker uit het Vogue Living maart/april 2021 nummer.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

‘Als twaalfjarige keek ik naar Saturday Kitchen, waar chef Delia Smith meringues maakte. Magisch. Dat prachtige eiwitschuim en dan die kom met stijve pieken ondersteboven boven je hoofd houden.’ Dat wil ik ook, herinnert Welmoed Bezoen (31) zich, terwijl ze de tafel vol zet met perfect brosse maanzaadkoekjes, pomelo en walnoten. ‘Ik schepte het schuim met een ijslepel op een bakplaat.’

Om het zo goed mogelijk te doen, doopt ze de lepel eerst in water, dat doe je met ijs immers ook. Wat de patissier in spe op dat moment nog niet weet, maar voor altijd in haar oren knoopt, is dat eiwitschuim en water niet zo lekker samengaan. Geen perfecte bolronde meringues, maar trieste bruine hoopjes zijn het resultaat. Hoe dat zo? ‘Ik was vastberaden om erachter te komen wat er verkeerd ging, en besloot patissier te worden.’

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Vrouw en autodidact in een sterrenkeuken

Ze gaat in de leer bij patisseriezaken en bakt zich drie slagen in de rondte. Als er een betrekking vrijkomt bij de dan nog tweesterrentent van Ron Blaauw in Amsterdam-Zuid, wordt ze aangenomen als chef patisserie. Vrouw en autodidact in een sterrenkeuken, ga er maar aan staan. Maar wie tot halfvier ’s nachts voor de lol spekkoek staat te bakken, is niet zo snel klein te krijgen. Ook niet als je collega je verlinkt omdat je zonder temperatuurmeter chocolade staat terug te koelen. Welmoed lacht erom. ‘Patisserie is helemaal niet zo precies,’ vindt ze. ‘Je moet de ervaring hebben om te weten hoe iets moet voelen of smaken.’

'Wie tot halfvier ’s nachts voor de lol spekkoek staat te bakken, is niet zo snel klein te krijgen'

Incidentele mooiboy

Terwijl zij desserts boetseert in de kelder van restaurant Ron Blaauw, kookt Anker van Warmerdam (28) elke woensdagavond in Café Struyk, een bruin eetcafé op de Rozengracht. Hij is dan nog student journalistiek en gefascineerd door eten, vooral door de verhalen erachter. Hun wegen kruisen elkaar in het nachtleven, maar op dat moment dansen ze nog langs elkaar heen. Totdat Welmoed zich inschrijft bij mooie-mensen-uitzendbureau Models at Work – je moet wat als je zoekende bent en toevallig bloedknap. Incidentele mooiboy Anker klust hier bij tijdens zijn studie.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Hij weet nog goed dat hij haar achter een bureautje ziet zitten, ze werkt er net. ‘Ze keek me aan en lachte, ik keek in die groene ogen van haar. Whoa, roept elke cel in zijn lichaam. Wat zeg je tegen zo’n beeldschone vrouw? Hij begint over zijn recente reis naar Marokko, op bezoek bij een garnalenpelfabriek. Waar tienduizenden Marokkaanse vrouwen in gigantische hallen de hele dag Hollandse garnalen zitten te pellen. Hun werk dreigt te verdwijnen met de komst van een rappe pelmachine.

Het is misschien niet de typische pick-uppraat, maar voor Welmoed is het een schot in de roos. Wauw, denkt zij op haar beurt, wat waanzinnig interessant dat iemand zich hiermee bezighoudt. En meteen daarna: ‘Wil je wat met me drinken?’ Overdonderd door die vraag is hij op slag verliefd. Tijdens dat eerste drankje gaat hij er echter vanuit dat ze al een vriend heeft. Die wil vast alleen over garnalen praten, maakt hij zichzelf wijs. Het loopt anders, want het klikt als een malle.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Welmoed: ‘Ik vertelde dat naar Indonesië gaan een langgekoesterde droom van me was; ik ben met de Tong Tong Fair en Indisch eten opgegroeid.’ Anker is toevallig net bezig een reis naar Indonesië te plannen. Twee weken later zitten ze samen in het vliegtuig. Welmoed: ‘Het was all-in, haha.’ Hun eerste kus ligt dan nog vers in het geheugen: een eindeloze verstrengeling van lippen, uitjes en pindasaus. Hartstocht na een nachtelijk patatje oorlog.

Koken, kussen en reizen

Meteen na Indonesië trekt ze bij hem in, nu zes jaar terug. Reizen naar India, Colombia en Mexico volgen. Maar ook: brioche met gelato in Italië, Parijse kaaspicknick, pastéis de nata in Portugal. Hun leven bestaat uit eten en koken, kussen en reizen – al hun geld gaat eraan op. ‘Op een gegeven moment hadden we nog maar veertien euro waar we het weken mee uit moesten zingen,’ vertelt Anker. Ze zijn toen met een rekenmachine naar de Lidl gegaan en hebben tot op de cent uitgerekend wat ze konden inslaan; blikjes tomatenpuree, drie rodekolen... Welmoed maakt allerlei gerechtjes met die kool. Ingelegd, gestoofd, geroosterd. Ze eten dagenlang als koningen.

vogue living maartapril 2021
Paul Bellaart, Vogue Living maart/april 2021

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe maart/april 2021 nummer dat donderdag in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Paul Bellaart
Productie en styling: Valerie van der Werff

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living