Vogue Living: erop uit in de dromerige omgeving van de Kennemerduinen

Een avontuur om ons oneindig op te verheugen.

vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021

Slo-mo door de Kennemerduinen, pierewaaien in IJmuiden en tot in de kleine uurtjes zwieren onder de rococoplafonds van Landgoed Waterland. Wat bedoeld was als een ochtendwandeling in de buurt, werd een lang, loom zomerweekend ver weg van alles en iedereen, en dat allemaal onder de rook van Amsterdam. Een avontuur om ons weer oneindig op te verheugen. Lees hier de preview van het artikel uit het Vogue Living maart/april 2021 nummer.

BESTEL VOGUE LIVING HIER ZONDER VERZENDKOSTEN

This content is imported from {embed-name}. You may be able to find the same content in another format, or you may be able to find more information, at their web site.

'Wandelingen met 80% zandpad-garantie' staat er in de aanbeveling. Nog diezelfde dag loop ik naar de – uiteraard lokale – boekhandel om de nieuwe Trage Tochten- gids Wandelen in Groot Amsterdam aan te schaffen. Twee dagen later klim ik omhoog tegen het Heerenduin en kijk uit over een indrukwekkend waterland waar grutto’s en aalscholvers de dienst uitmaken.

In de verte de laatste duinenrij, daarachter de zee. Dit relatief onbekende deel van de Kennemerduinen ligt pal achter IJmuiden. Aan de horizon verschijnt een containerschip dat over een gladde zee traag richting de haven glijdt. Achter mij dikke witte wolken die al even traag opstijgen uit de pijpen van Tata Steel, een stalen stad bewaakt door een leger van windmolens.

Natuur in de Randstad

Het smalle pad door de Hubertusvallei, volgens de gids het pareltje van de route, is een brede modderige strook geworden. Ik zwik over de afdrukken van dikke rupsbanden. Het zijn werkzaamheden van Natuurmonumenten, nodig om de Natura 2000-doelen te halen. Ik lees dit later op de website, waar ook staat dat de werkzaamheden nog achttien jaar gaan duren. Via het naaktstrand en het Kennemermeer loop ik later die ochtend terug naar de auto.

vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021

Drie gloednieuwe flats zijn mijn ijkpunt om terug bij de parkeerplaats te komen. Natuur in de Randstad; het is flinterdun. En juist dát maakt plekken als deze tot zulke waardevolle ontdekkingen. Ik heb veertien kilometer gelopen, en ben fit en uitgerust als na een week herfstvakantie op de Veluwe. Maar bovenal ben ik uitgelaten, blij verrast, om niet te zeggen: dolenthousiast! Want ik heb wat ontdekt op een plek waarvan ik dacht dat er niets te ontdekken viel.

Pierewaaien en vissersromantiek

Het voelt als spijbelen van de stad, als een gestolen avontuur. Het leuke van zo’n avontuur is dat je alles wat je onderweg tegenkomt en al dacht te kennen, weer met nieuwe ogen bekijkt. Zo rij ik na afloop van mijn trage tocht door de duinen met de auto door oud-IJmuiden, langs de illustere ingang van Hotel Augusta en art-decotheater Thalia. Ik stop voor gebakken kibbeling aan de Halkade.

vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021

Ik wandel naar de kop van de haven waar het Vissermonument staat. Een bronzen manshoge visser, turend over zee. Hij heeft lieslaarzen aan en een oliejas die opbolt in de wind, in zijn hand een stormlantaarn. Tegen beter weten in. Het schip waarop hij wacht zal niet terugkeren. Sterk spul, die vissermansromantiek. Ik wandel de Zuidpier op. Geïnspireerd door een rubriek in het lokale nieuwsblad Jutter, die wekelijks zogenaamde pierewaaiers aan het woord laat.

Dat zijn wandelaars die weer en wind trotseren om op de punt van de pier te staan. Ene Cees vertelt in de krant hoe hij daar, omringd door de Noordzee, altijd de meest briljante ideeën krijgt. Bij een voorspelling van windkracht 6 of meer mag er niet gepierewaaid worden. Dan wordt de rode vlag gehesen en gaat de slagboom naar beneden.

vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021
vogue living maartapril 2021
Brenda van Leeuwen, Vogue Living maart/april 2021

Vandaag is het een donderdag, windstil en de temperatuur is opgeklommen naar 27 graden. De belofte van een zwoele zomeravond hangt in de lucht. Ik loop naar het punt waar ik zicht heb op het verlaten forteiland, en bedenk me dat ik geen zin heb om terug te rijden naar de stad. Ik heb gehoord over een oud landhuis bij Velsen-Zuid dat recent nieuwe uitbaters heeft. Zouden die geen kamer voor het weekend hebben? Verdomd, Cees heeft gelijk. Pierewaaien verdient zichzelf meteen terug.

Slingeren door de klaprozen

Waterland is een van de vele landgoederen in de omgeving van Amsterdam. Welgestelde kooplieden en hun families verbleven er in de zomermaanden, wanneer de grachten in de binnenstad begonnen te stinken. De achttiende-eeuwse buitenplaats is lange tijd permanent bewoond geweest door verschillende families. Maar laten we eerlijk zijn, het is uit de tijd zo’n landhuis te onderhouden, te bewonen en warm te stoken voor één familie. De laatste jaren werd Waterland vooral verhuurd als locatie voor feesten en partijen.

Lees het hele interview in Vogue Livings nieuwe maart/april 2021 nummer dat donderdag in de winkel ligt en hier online te bestellen is zonder verzendkosten.

Wist je dat je als abonnee Vogue Living digitaal leest via Tijdschrift.nl? Als abonnee koppel je je Vogue Living aan de Tijdschrift-app, waarmee je Vogue direct digitaal tot 3 maanden terug kan lezen.

Fotografie: Brenda van Leeuwen
Productie: Stephanie Pander

Shop Vogue's Home Favorites

This content is created and maintained by a third party, and imported onto this page to help users provide their email addresses. You may be able to find more information about this and similar content at piano.io
Advertentie - Lees hieronder verder
Meer van Living